Kereső toggle

Színösszetétel

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az Egyesült Államok képe egyre inkább megfakul: bár jelenleg a fehér bőrű népesség még mindig többségben van, a demográfiai adatok szerint ez már nem sokáig lesz így. A legfrissebb születési adatok szerint most először fordult elő, hogy a kisebbségekhez tartozóknál több gyermek született, mint a fehéreknél. A legutolsó népszámlálási adatok szerint a feketék, latinók, ázsiaiak és vegyes párok gyermekei az össz-születések 50,4 százalékát teszik ki, a fennmaradó 49,6 pedig a fehérekét. Az Egyesült Államok teljes lakosságának 63 százaléka fehér, de ez az arány egyre kisebb lesz. A fehér lakosság átlagéletkora 42 év, a latinóké 27, ami szintén ahhoz vezet, hogy nemsokára a jelenlegi többség lesz a kisebbség. Ez a csere Kaliforniában, Hawaiin, Új-Mexikóban, Texasban és Washingtonban már meg is történt. A statisztikai előrejelzések szerint 2050-re a teljes népesség 54 százaléka színes bőrű lesz.

A folyamatnak több oka is van. Európából a 19. század végén és a 20. század elején érkeztek nagy hullámban fehér bevándorlók, azóta egyre csökken ez a szám. A hetvenes években viszont fellendült az ázsiai és latin-amerikai országokból az államokba irányuló emigráció, és ez a szám egyre nő. Csak mexikói származású emberből 12 millió él jelenleg az USA-ban, ami tizede a teljes mexikói népességnek. 2000 és 2010 között a latinó csecsemők száma pedig már meghaladta a latin-amerikai bevándorlók számát. A hispán (mexikói és dél-amerikai) népesség aránya a jelenlegi

15 százalékról 2050-re több mint 30 százalékra változik, ami számokban kifejezve a jelenlegi 47 millióról 133 millióra való emelkedést jelent.

A nagy kérdés az, hogy a lassanként többségbe kerülő kisebbségeket hogyan lehet jobban integrálni. A feketéknek csak 18, a latinóknak csak 13 százaléka rendelkezik főiskolai végzettséggel, míg a fehérek között ez az arány 31 százalék. A szociális felemelkedés esélyei – ami az „amerikai álom” magját képezi – Európában ma jobbak, mint az Egyesült Államokban. A középréteg egyre inkább elszegényedik, és egyre nehezebb számukra előteremteni a pénzt gyermekeik képzésére. A bevándorlók sok millió leszármazottja, akik a szegénységből igyekszenek kitörni, egy nap további problémával szembesülnek majd: nekik kell az idős fehérek nyugdíjára is előteremteni a pénzt.

Dowell Myers, a Dél-Kaliforniai Egyetem professzora szerint viszont még örülhetnek is az amerikaiak: „Ha az USA a fehér születésektől függene, akkor halottak lennénk.”

Olvasson tovább: