hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Angol aposztázia
Világi úthenger a kereszténység maradványai ellen

2013. 01. 10.
Amennyiben a jelenlegi trendek folytatódnak, legfeljebb 20 éven belül Nagy-Britannia megszűnik keresztény többségű ország lenni. Ennek a fundamentális társadalmi változásnak az oka nem csupán az egyébként dinamikus muszlim növekedés vagy a bevándorlás, hanem az aposztázia és az ateizmus lavinaszerű térhódítása: a legfrissebb népszámlálási adatok szerint minden negyedik brit vallástalannak mondja magát. Az ezredforduló idején ez az arány még csak 15 százalék volt.

Nagy-Britanniában a vallások közül az elmúlt évtized legnagyobb vesztese a kereszténység volt. A 2011-ben elvégzett népszámlálás Angliára és Walesre vonatkozó, múlt év végén nyilvánosságra került adatai szerint ugyan a keresztények még továbbra is többségben vannak, ám arányuk meredeken csökken: a 2001-ben mért 72 százalékról (37,3 millió fő) 59 százalékra (33,2 millió fő) zuhant. Eközben a magukat vallástalannak mondók csoportja 15 százalékról (7,7 millió fő) 25 százalékra (14,1 millió fő) nőtt. A második legnépszerűbb vallásnak az iszlám bizonyult, amely szintén növekedést könyvelhetett el az elmúlt dekádban (3 százalékról 4,8 százalékra).

A brit sajtóban Norwich kapta a „legistentelenebb” város címet, miután itt mondták magukat legtöbben vallástalannak (42,5 százalék), de kiérdemelte az ateista „próféta”, Richard Dawkins dicséretét Wales is, ahol ez az arány szintén jelentősen meghaladta az átlagot (32 százalék).

Még a brit cenzus előtt látott napvilágot egy tanulmány, amely más kutatásokra alapozva azt állította, hogy a szekularizáció előretörése következtében Nagy-Britannia 20 éven belül megszűnik keresztény államnak lenni: 2030-ra a nem hívők száma meghaladja a keresztényekét. A kereszténység ugyanis minden évben több mint félmillió tagot veszít, mialatt az ateisták és agnosztikusok évi 750 ezer fővel gyarapodnak. Könnyen lehet, hogy a népszámlálási adatok nyomán módosítani kell a prognózist, a fordulat hamarabb, akár 10 éven belül is bekövetkezhet. A kutatók szerint egyébként a keresztények arányának csökkenése még nagyobb lenne, ha nem ellensúlyozná a folyamatot a sok bevándorló: mialatt az Egyesült Királyságban született keresztények száma 4,1 millióval csökkent, a külföldön születetteké 730 ezerrel nőtt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!