hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Orbán lapot húzott
Egy jobboldali kurzus alapjai

2011. 09. 15.
Ha egy magyar bank - akár állami segítséggel - rááll a svájcifrank-hitelesek számára nyújtandó „menekülő" forinthitelek közvetítésére, akkor a kormány által beígért 180 forintos árfolyamon történő kényszertörlesztési dömpinggel gyökeresen átalakulhat a magyar bankrendszer. Ez esetben Orbán Viktor gazdasági szabadságharca megváltoztathatja a magyar gazdaság szerkezetét, ami a politikai folyamatokra is soha nem látott mértékben hathat vissza. Tervét egyes elemzők vak­me­rő­nek, mások életveszélyesnek tartják.

A miniszterelnök minden politikai riválisát megelőzve az elmúlt napokban váratlanul olyan országmentő csomagot jelentett be, mellyel sportnyelven szólva állva hagyta a mezőnyt. Intézkedési csomagjának legfontosabb részével, a devizahitelesek meg­mentésével - legalábbis a tervek szerint - kihúzza a talajt a probléma napirenden tartására készülő ellenzéki pártok politikája alól. Különösen fontos volt ez a Jobbik politikájának semlegesítése szempontjából, mivel úgy tudjuk, hogy a közelmúltban több (nem minden esetben nyilvánosságra hozott) közvélemény-kutatás arra az eredményre jutott, hogy a Jobbik megelőzte az MSZP-t.

A Fidesz-vezérkar és a frakciótagok múlt héten többnapos vidéki értekezleten készültek a „sorsdöntő" őszi ülésszakra, ahol forrásaink szerint Orbán Viktor meglepően energikus és lehengerlően lendületes volt. Egy képviselő úgy írta le, hogy a miniszterelnöknek láthatóan egy komplex, országváltoztató „világnézet" állt össze a fejében, és a legkülönbözőbb kérdésekben is olykor részletkérdésekbe menően, anekdoták és érvek tömegével védte az álláspontját. Orbán víziójával kapcsolatban azonban sokakban - legalábbis azokban, akikkel beszéltünk - kételyek is felmerültek: merésznek, olykor hajmeresztőnek, és rendkívül kockázatosnak tartották a terveket. Egy sokat látott képviselő sakknyelven magyarázta: három-négy lépésre előre sem látható, hogy mikor jönnek be a húzásai, de Viktor olyan hittel magyarázta a terveket, hogy lehet, hogy ő már látja, tudja, az ötödik lépésben lesz a matt.

Úgy tudjuk, Orbán - Matolcsy György gazdasági miniszterrel és Rogán Antal gazdasági bizottsági elnökkel „megtámogatva" - felkészítette a képviselőket, hogy a következő napokban nagy vihart kavar majd a bejelentésük, magyar bankok részvényei esni fognak, de pár hét múlva elcsitul az orkán. Orbán - kisebb kompromisszumokkal - simán megszerezte a frakcióülésen a terveihez a képviselők támogatását. Hétfőn pedig már be is jelentette a Parlamentben a országmentő tervet. Az alábbiakban közgazdászokkal és szakértőkkel vesszük górcső alá javaslatait.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!