hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ezer forintos belépő a halálba

2011. 01. 21.
„Hadd szórakozzanak a gyerekek” – a hétvégi West Balkán-tragédiáig az intézmények, a hatóságok, a szervezők, de még a szülők részéről is ez volt az általános szemlélet a fiatalok szélsőséges bulizási szokásairól. A három fiatal lány halála megdöbbenést és haragot váltott ki a közvéleményben, és egyben az élménykultúra veszélyeire is rámutatott. Egy vidéki városban a szülők egy olyan szervezetet kívántak létrehozni, amely figyelte volna a diszkóban szórakozó tinédzserek biztonságát, de elbukott a fiatalok ellenállásán, akik terrornak, túlzott kontrollnak tartották a kezdeményezést.

„Nem látok temetőt, nincs hol hajtanom fejet, mégis nézte egyik szemem a sírt, a másik a nevet" - ez az idézet volt az utolsó Facebook-bejegyzése a West Balkán-buli egyik tizenhét éves áldozatának. Kadosa Kinga a vele egykorú osztálytársnőjével, egyben legjobb barátnőjével, Csikós Emesével érkezett szombaton a népszerű Noise Night Life (NNL) elnevezésű partira, a Nyugati téri West Balkán (WB) nevű szórakozóhelyre. Előző nap kapták meg félévi bizonyítványukat a budai elitiskolának számító Móricz Zsigmond Gimnázium 11. évfolyamán - kiváló eredményeik miatt is volt mit ünnepelniük. A megszokottnak számító hétvégi szórakozásból azonban tragédia lett. Eddig nem minden részletében tisztázott okból, valamivel 23 óra után pánik alakult ki a szórakozóhelyen, és a résztvevők tömegesen akarták elhagyni az épületet. A két törékeny lányt a tömeg nekiszorította a korlátnak, ezért megfulladtak, haláltusájuk percekig tartott. Egy másik szerencsétlenül járt lányt, a huszonnégy éves, ápolónőként dolgozó Répánszky Ritát szintén agyontaposta a tömeg.

Arra, hogy pontosan mi történt, a közösségi oldalakon és blogokon megjelent leírásokból lehet következtetni. Az teljesen egyértelmű, hogy iszonyatos tömeg volt a West Balkánban.

„Soha nem voltam még ilyen buliban, ahova ennyi embert beengedtek volna. Alig kaptam levegőt. Előre mentünk, fel a lépcsőn, amikor elhallgatott a zene, eddig körülbelül öt perc telt el. Ekkor mindenki ordibált, valakik lefelé tu­la­kodtak, mások felfelé, ezért alakult ki az, hogy a tömeg egy emberként dőlt össze-vissza. Ezután a biztonságiak közül egyvalaki elkezdett ordibálni, hogy mindenki menjen kifele, meg is indult a tömeg, el is vesztettük egymást a barátaimmal, akkora volt a káosz. Mikor már majdnem az ajtónál voltam, akkor vitt ki két ember egy lányt, aki nem volt eszméleténél, egy biztonsági kiabált, hogy »hívjatok mentőt!«. Kint rengeteg ember, legtöbben telefonáltak, páran sírtak" - idézte fel a történteket egy fiatal. „Nagy tömeg volt, lökdösődtek, a kis tizenhat éves vagy akár még fiatalabb kiscsajok ott iszogatták a vodkát meg a hasonlókat, és ők majd mennek »csapatni«, meg »destroy...« lesz. Na nesze nektek destroy" - emlékezett vissza másvalaki.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!