Kereső toggle

Oltani vagy nem oltani?

Elkényeztetett gyerekhez hasonlítják Európát

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Miközben Barack Obama vészhelyzetet hirdetett ki a sertésinfluenza miatt, és az Egyesült Államokban folytatódik a tömeges oltási program, Európa lakossága alig mutat érdeklődést az új vakcina iránt. A francia egészségügyi miniszter elkényeztetett gyerekekhez hasonlította azokat, akik nem akarják beoltatni magukat, pedig korábban még nem volt arra példa, hogy egy világjárvány közepén az emberiség már az oltóanyaggal is rendelkezett. Németországban az váltott ki felháborodást, hogy kiszivárgott: a kormány és magas rangú tisztviselők nem ugyanabból az oltásból kapnak, mint a lakosság többi része.

Lényegesen csökkent az oltás iránti igény Franciaországban az elmúlt időszakban. Amíg egy hónappal ezelőtt még a lakosság 55 százaléka oltatta volna be magát az új vírussal szemben (29 százalék „biztosan", 26 százalék „valószínűleg"), a vírustól való félelem mára jócskán lecsökkent. Az Ifop közvélemény-kutató intézet által a múlt héten végzett felmérés szerint a lakosság mintegy 17 százaléka gondolkodik azon, hogy beadatja magának a vakcinát, 82 százaléka viszont biztosan nem, vagy valószínűleg nem kéri az oltást. A vakcina elutasítása egyre jobban aggasztja a francia egészségügyi minisztériumot, amely 94 millió dózist rendelt az új szérumból. Ezzel a mennyiséggel a lakosság mintegy 70 százalékát be lehetne oltani, eddig azonban csak kevesen éltek a lehetőséggel.

Az oltás népszerűsítése érdekében az egészségügyi minisztérium új kampányt indított. Az ez alkalomból tartott sajtótájékoztatón a meglehetősen bosszús Roselyne Bachelot Narguin egészségügyi miniszter kifejtette: „A közvélemény nagyon feledékeny, és már nem emlékszik arra, hogy milyen változásokat hoztak a tetanusz, a diftéria vagy a gyermekbénulás elleni vakcinák. Az oltással szembeni ellenállás leginkább az elkényeztetett gyermekek viselkedéséhez hasonlít." A bejelentésen részt vett Claude Hannoun professzor is, az influenza történelmének specialistája, aki még a negyvenes években kezdett el foglalkozni ezzel a betegséggel. Hannoun professzor szerint a jelenlegi járványt nem lehet félvállról venni, két hónap alatt megkerülte ugyanis a földet, háromszor gyorsabban, mint az ázsiai influenzának nevezett, 1957-es világjárvány. „Ez a vírus nem olyan, mint a többi. Szemben a többi ismert influenzavírussal, elég jól alkalmazkodik az enyhe hőmérséklethez is. Az Egyesült Államokban bekövetkezett új kitörés arra figyelmeztet bennünket, hogy biztosítanunk kell a megfelelő oltási rendszert."

Az angol beteg

Nagy-Britanniában a járvánnyal szembeni készültség nem éri el a francia szintet: míg Franciaországban akár a teljes lakosságot beoltanák, a szigetországban ez a verzió fel sem merült. Első körben 14 millió embert oltanának be, köztük egészségügyi dolgozókat, gyenge immunrendszerrel rendelkező krónikus betegeket, terhes nőket. Ez a kör a héten kapja meg a meghívót saját családi orvosától, bár az akciót veszélyezteti a postai dolgozók sztrájkja. Sir Liam Donaldson, a kormány egészségügyi főtanácsadója a BBC-nek nyilatkozva felhívta a figyelmet: „Ez az első olyan eset, amikor egy világjárvány során oltóanyaggal rendelkezünk, hogy megvédelmezzük az embereket. Mindenkit bátorítok, aki a prioritást élvező csoportban van, hogy oltassa be magát."

Donaldson elismerte, hogy az oltóanyag a szokásosnál hamarabb készült el, de hangsúlyozta, hogy a gyorsaság nem ment a biztonság rovására.  A gyártást ugyanis hosszú tesztelés előzte meg egy prototípuson, így az első H1N1 minták izolálása után már kevés időre volt szükség a vakcina elkészítéséhez. Donaldson külön felhívta a figyelmet az immunizálás fontosságára az egészségügyi dolgozók esetében, „ez ugyanis megakadályozza, hogy elkapják a fertőzést betegeiktől, illetve továbbadják más betegeknek. Az oltás potenciálisan megvédelmezi őket a mutáns törzsektől is, valamint megakadályozza az egészségügyi ellátás akadozását".

Már a prioritást élvező csoport beoltása is hatalmas logisztikai kihívást jelent a brit egészségügy számára, de Steve Field professzor, a Royal College of GPs (általános orvosokat tömörítő társaság) elnöke megnyugtatta a közvéleményt, hogy készen állnak a feladatra. „Már terveztük ezt egy ideje, és minden a helyén van. Az elkövetkező hetekben megkeressük a pácienseket, legyenek türelemmel." Nagy-Britanniában az új vírus egyes becslések szerint mintegy 500 ezer embert fertőzött meg, az áldozatok száma a 150-hez közelít. A nyári csúcsot, amikor egy hét alatt közel 100 ezer ember betegedett meg, viszonylagos nyugalom követte, az elmúlt héten azonban Angliában 53 ezer, Skóciában pedig több mint 14 ezer új megbetegedésről számoltak be.

A kormány még a nyáron vezette be az influenza-telefonosszolgálatot, amelynek segítségével az influenzagyanús esetek gyorsabban juthatnak gyógyszerhez, ráadásul anélkül, hogy elmennének egy helyi rendelőbe, továbbfertőzve másokat. A rendszer első hallásra tökéletesnek tűnik, hátulütője az, hogy aki olyan betegséggel szeretne orvoshoz jutni, amely hasonlít a sertésinfluenzához - erre pedig jó esély van egy normál influenza és más betegségek esetében is -, nem találkozhat orvossal, rögtön gyógyszert írnak fel neki, és megkérik, néhány napig ne hagyja el a lakását. Így járt Ally is, a norwichi Kelet-Anglia Egyetemen tanuló amerikai cserediák, aki a hét elején szeretett volna orvoshoz menni magas lázzal, mellkasi fájdalommal és köhögéssel. Amikor az egyetemi egészségügyi központ rendelőjében meghallották a tüneteit, rögtön az országos influenzaszolgálathoz kapcsolták a hívását, ahol intézkedtek, hogy Tamifluhoz - egy antivirális gyógyszer, amelyből a brit kormány évekkel ezelőtt mintegy 60 millió dózist vásárolt - jusson, illetve ötnapi élelemhez. „őrület, hogy nem tudok orvoshoz jutni, miközben senki nem tudja biztosan, hogy a sertésinfluenzát kaptam el, vagy tüdőgyulladásom van" - nyilatkozta Ally a Heteknek.

Botrány Németországban

Hétfőn megkezdődött Németországban a lakosság beoltása a H1N1 influenzavírussal szemben. A terv szerint először az orvosok, ápolónők, klinikai személyzet, illetve a rendőrök és a tűzoltók kapnak oltást, csak ezután következnek az egyéb állampolgárok. A lakosság nem égett lázban a lehetőségtől, sőt, a politikusok számára rendelt „enyhébb" oltóanyag, valamint az orvosok közötti szűnni nem akaró vita miatt az emberek 60 százaléka nem akarja beoltatni magát.

Voltak oltóhelyek, például a Hamburgi-Eppendorf Egyetemi Klinika (UKE), ahol „óriási csődület" volt, Brémában viszont meglehetősen vontatott volt az akció. A szakértők szerint a lakosság nem mozdult meg egyelőre, mivel a vírus nem tombol teljes erejéből - a 80 milliós német lakossághoz képest „mindössze" 25 285 megbetegedést regisztráltak, amelyek közül három eset végződött halállal. A Stiko (Állandó Oltási Bizottság) azzal számol, hogy a vírus kiterjedésével a lakosságnak még legalább 30 százaléka oltatja be majd magát. Az AOK Hessen felmérése szerint 60 százalék egyáltalán nem kíván élni a lehetőséggel, mivel bizonyos vezető orvosi körökben nincs konszenzus a gyógyszer hatékonyságával vagy káros voltával kapcsolatban. Sőt, a közelmúltban kirobbant botrány sem a lakosság bizalmát erősíti. A német hadsereg, valamint magas rangú kormányzati tisztviselők számára ugyanis a kormány olyan oltóanyagot rendelt a gyártóktól, amely nem vált ki heves ellenreakciókat (ezt az oltóanyagot javasolják a kismamáknak és a krónikus betegségekben szenvedőknek is, mivel nem tartalmaz víruserősítő hatóanyagot). Wolfgang Schäuble belügyminiszter cáfolta, hogy két külön kategória létezne a gyógyszerekből, viszont arra nem tudott magyarázatot adni, hogy miért kap mégis másfajta oltást a vezető politikai réteg. Vannak, akik igyekeznek elhatárolódni, így Wolfgang Bosbach, a CDU frakcióvezető-helyettese is, aki kijelentette, hogy nem fogja egyáltalán beoltatni magát, így tőle nyugodtan kérdezhetik, hogy a jobb minőségű gyógyszert kapta-e. Angela Merkel kancellár is bejelentette, hogy háziorvosára hagyatkozik inkább, és a lakosság oltóanyagával, a Pandemrixszel fogja beoltatni magát a vírus ellen, amelyből a német állam 50 millió adagot rendelt. A kritikusok szerint megalázó a helyzet, és a demokráciában nem lehet helye ilyen megkülönböztetésnek - a bonni egyetem higiéniai és közegészségügyi intézetének igazgatója, Martin Exner szerint „pontosan a politikusoknak kellene odafigyelni, hogy amit nekünk ajánlanak, ők is azt vegyék igénybe".

USA: terv már van

Az Egyesült Államokban a lakosság mintegy felét szándékoznak beoltatni, a kormány összesen 251 millió dózist rendelt az AstraZeneca (MedImmune), Novartis, GlaxoSmithKline, CSL és a Sanofi-Aventis cégektől. A felsorolt cégek különböző típusú oltóanyagokkal rendelkeznek, legtöbbjük azonban elölt vírusokat tartalmazó vakcinát gyárt. Ettől lényegesen különbözik a MedImmune által kifejlesztett oltóanyag, amelynek két legfontosabb jellemzője, hogy nem ártalmatlan, hanem legyengített kórokozókat tartalmaz, mindezt pedig egy spray formájában. Az oltási eljárás ennek megfelelőn igen egyszerű, nincs másra szükség, mint befújni a vakcinát a páciens orrába. A MedImmune mintegy 40 millió dózist szállít a FluMistnek nevezett oltóanyagból, amelyet azonban csak korlátozásokkal lehet alkalmazni. Nem kaphatnak az oltóanyagból azok, akiknek a környezetében súlyos immunrendszeri problémákkal rendelkező személyek élnek, mint ahogyan nem kaphatnak a kórházi dolgozók sem, mert fennáll a veszély, hogy az oltóanyagban található legyengített vírus megfertőzi a betegeket.

A magyar háziorvosok és a H1N1 elleni vakcina

Idehaza az új influenza elleni oltás megosztja az embereket: van, aki beadatja, van, aki nem. E-mailek sokasága kering a világhálón, melyek különféle titkos összeesküvéseket sejtetnek a probléma mögött.
Szakemberek szerint, ha 6 millió ember megkapja az oltást országszerte, akkor a többi 4 millió is védett lesz, hiszen így egyszerűen blokkolva van a járvány terjedése. Ha az oltási sebességet és az oltóanyagigényt vesszük figyelembe, ez jelenleg utópiának tűnik. Körkérdésünkre patikusok elmondták, hogy alig van megrendelés a vakcinára, eddig összesen 8000 megrendelést kaptak országszerte. Ez a létező 2000 patikára lebontva átlagosan 4 darab megrendelést jelent. Egy neve elhallgatását kérő patikatulajdonos szerint ez elsősorban a bizonytalanságnak köszönhető, ami eddig a hivatalos szervek részéről tapasztalható volt, mivel eddig nem vállalták föl egyértelműen az oltást, „bizonytalanul szólt a kürtszó”. Az egészségügyi miniszter is csak most vállalta, hogy nyilvánosan, „kedvcsinálóként” beoltatja magát, noha ezt korábban is megtehette volna. Ugyan az egészségügyi dolgozóknak ingyen jár az oltás, azonban eddig csak 8-9 százalékuk adatta be magának.
A bizonytalanság okaként az is felmerülhet, hogy a magyar oltóanyagban megtalálható egy higanyvegyület, állítólag az európai higanyos oltóanyagokhoz képest 50-szeres mennyiségben. A nehézfémsók esetenként nehezen ürülhetnek ki a szervezetből, ezért sokan az autizmus gyermekkorban történő kialakulását is a higanytartalmú oltások számlájára írják. Nem teljesen érthető, hogy miért ezt a régi módszert használták a magyar oltóanyag gyártásakor, hiszen külföldön már rendelkezésre áll a higanymentes technológia. Ennek ellenére a magyar háziorvosok nem számoltak be az oltás jelentős mellékhatásairól, a tünetek maximum egy kis bőrpír, hőemelkedés formájában jelentkeztek. Egyes háziorvosok mindkét influenza elleni oltást javasolják, egyik karba a normál szezonálist, a másik karba az új influenza ellenit.
Egy megkérdezett háziorvos összesen 140 oltást adott be eddig a pácienseinek, egy másik 50-et, és volt, aki csak 20-30 adagot. Sokan tehát a kivárás politikáját folytatják, kérdés azonban, hogy ha az idő hidegebbre fordul, és több megbetegedést regisztrálnak, nem indul-e roham a gyógyszertárakban és a rendelőkben.
Dr. Kassai Enikő háziorvos, szülész-nőgyógyász megkeresésünkre elmondta, hogy ő személy szerint a kismamáknak nem javasolná az oltást, csak kivételes esetekben, és akkor is megbeszélve szülész-nőgyógyásszal és infektológussal. Akkor érdemes megfontolni, amikor a családban halmozottan előfordul vetéléses probléma, vagy az illető kénytelen dolgozni, és olyan munkahelye van, ahol elkaphatja a vírust, de akkor is mindenképpen az első három hónap után. Az óvatosság abból ered, hogy az oltás egy teljes elölt vírust tartalmaz, ami ugyan nem fertőzőképes, de nagyobb a rizikója, mint a modernebb oltásoknak, amik csak egy részletet, jelanyagot tartalmaznak a kórokozóból.
Igaz ugyanakkor, hogy a magas láz is okozhat vetélést vagy fejlődési rendellenességet, de erre amúgy is figyelnie kell egy terhes anyukának, mert nem csak H1N1-től lehet magas láza. A vakcina körül tapasztalható hisztéria a doktornő szerint fel van fújva: „Ha nem lenne oltóanyag, akkor az lenne a baj, most pedig, hogy van oltóanyag, hát az a baj. Ettől függetlenül ez az oltás nagyon jó dolog, csak a kismamáknál kell körültekintően eljárni. És ha van magas láz, csillapítani kell. Remek lázcsillapítóink vannak, amiket terhesség alatt is lehet alkalmazni.” Ha egy kismama influenzatüneteket észlel, azonnal forduljon orvoshoz, mégpedig a nőgyógyászához a szülészeten, mert ott a kezelés közben tudják figyelni a babát is.

Olvasson tovább: