Kereső toggle

A nagy játszma

Irán a bombával az egész világot zsarolhatná

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Botrányos beszédek, bojkottfelhívások, tüntetések és fenyegetések: több mint 100 állam- és kormányfő részvételével lapzártánkkor megkezdődött az ENSZ őszi közgyűlése. Bár a nemzetközi fórum hivatalos fő témája a klímavédelem volt, a figyelem a Közel-Keletre irányult. „A legrémesebb álmainkat is túlhaladó terrorizmus szabadulhat rá a világra” – figyelmeztetett Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő, aki szerint ha Irán atomfegyverhez jut, nukleáris védőernyőt adhat terrorszervezeteknek, hogy megtorlás veszélye nélkül pusztíthassanak.

Az iráni elnök ezzel szemben a nemzetközi atomleszerelés fontosságáról beszélt, nyíltan utalva Barack Obama prágai beszédében meghirdetett felhívására. Mahmúd Ahmadinezsád azt üzente az amerikai elnöknek, hogy „Irán nem fenyegetés, hanem lehetőség Obama számára". Amennyiben az elnök kész „nagy változásokra Afganisztánban, Irakban és a Közel-Keleten, akkor Iránban barátra talál" - állította Ahmadinezsád, Izraelt viszont a palesztinok elleni folyamatos agresszióval és tudatos pusztítással vádolta.

Obama nem reagált a teheráni szirénhangokra. Azt mondta, hogy elkötelezett a diplomáciai megoldások mellett Irán és Észak-Korea felé is, de „amennyiben nem törődnek a kelet-ázsiai és a közel-keleti atomfegyverkezési verseny fokozásának veszélyeivel, viselniük kell ezért a felelősséget". Az amerikai elnök visszautasította az Izrael-ellenes uszítást is: „Azok az ENSZ-nemzetek, akik Izrael elismerése helyett a vitriolos támadásokat részesítik előnyben, nem segítik a palesztinokat."

Az izraeli ENSZ-küldöttség minden formában igyekezett elkerülni az érintkezést az irániakkal. Mivel az ábécésorrendben a két ország egymás után következik, így elvileg egymás mellett kellene helyet foglalniuk. Izrael azonban bojkottra szólított fel Ahmadinezsád beszéde alatt. Az csak lapzártánk után derül ki, hogy hány ország vezetője vonul ki az iráni elnök felszólalása előtt. Az Európai Unió arra kérte a tagállamokat, hogy ne maradjanak az ülésteremben, ha Ahmadinezsád antiszemita vagy holokauszttagadó nyelvezetet használ.

Brüsszelben azonban többen figyelmeztetnek arra, hogy az iráni atomprogram nemcsak Izraelt, hanem az egész Közel-Keletet fenyegeti. „Teherán kezében az atombomba a nyomásgyakorlás végső eszköze lenne. Nem szükséges felrobbantaniuk a bombát ahhoz, hogy kifejtse a hatását. Bármely arab rendszert meg tudnak ezzel ingatni, és ha a térség országai közül egy vagy több síita befolyás alá kerül, ellenőrizhetetlenné válhat Izrael és a szomszédos országok konfliktusa" - mondta Emanuele Ottolenghi, a brüsszeli székhelyű Transzatlanti Intézet igazgatója.

Kadhafi összetépte az ENSZ-alapokmányt

Moamer Kadhafi beszéde közben összetépte az ENSZ alapokmányát. A líbiai vezető indulatos beszédében azzal vádolta a világszervezetet, hogy megalakulása óta egyetlen háborút sem tudott megakadályozni. Szerinte a Biztonsági Tanácsot „Terroristák Tanácsának" kellene nevezni. Kadhafi a 15 perces időkeretet bőven túllépve több mint másfél órát szónokolt, bár időnként elvesztette a fonalat. Egyszer a kialvatlanságra panaszkodott, aminek nem csak a hosszú repülőút lehetett az oka.

New York egyik külvárosában ugyanis a helyi hatóságok bejelentették, hogy ha kell, akár erőszakkal is lebontatják a líbiai vezető számára emelt hatalmas lakósátort. A hatóságok büntetőeljárással fenyegették meg Donald Trump ingatlanmogult is. A Manhattantől 64 kilométerre északra található bedfordi ingatlanán felállított sátorban szállt volna meg ugyanis Kadhafi.

„Amennyiben nem távolítják el a sátort és a többi felszerelést, vagy ott találunk még embereket, akik a sátort használják, akkor - a város előírásainak megszegése miatt - hatóságilag fogunk fellépni" - mondta Joel Sachs, a várost képviselő ügyvéd. Ha szükséges, a város bírói ítélettel fogja a sátort lebontatni, illetve az ingatlanon tartózkodó személyeket eltávolítani.

A Trump Szervezet állítása szerint nem adták bérbe az ingatlant Kadhafinak. Azt azonban elismerték, hogy „rövid távra bérbe adták közel-keleti partnereiknek, akik lehet, hogy kapcsolatban állnak Kadhafival, de az is lehet, hogy nem". Az amerikai külügyminisztérium egy neve elhallgatását kérő hivatal-noka szerint az ingatlant az ENSZ közgyűlésének hetére vették bérbe, majd hozzátette, hogy senki nem fog ottmaradni éjszakára.

A hír felröppente után a helyi hatóságok gyorsan tagadni kezdték a tábornok várható jelenlétének hírét, ugyanis attól tartanak, hogy tiltakozó megmozdulásokat szerveznek Kadhafi ellen, miután Skócia nemrég szabadlábra helyezte a líbiai Abdel Basset al-Megrahit, akit a PanAm 103-as járatának felrobbantása miatt ítéltek el. A gépet 1988 karácsonyán robbantották fel terroristák a skóciai Lockerbie fölött.

A mindig sátorban lakó Kadhafi tábornok először a líbiai tulajdonban levő kéthektáros ingatlanon szerette volna felállíttatni a sátrát a New Jersey-i Englewoodban, hogy ott lakjon az ENSZ közgyűlése idején. Azonban a helyiek ellenállásán megbukott a terv. Ezután a líbiai kormány a manhattani Central Parkba kért engedélyt a sátor felállításához, a kérését azonban elutasították. Ezért próbálkoztak végül a magánbirtok kibérlésével.
(Széchey Noémi)

Olvasson tovább: