hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az álom vége: Jackson-portré

2009. 07. 04.
„Elmondok valamit, amit korábban soha nem mondtam el, és ez az igazság. Nincs okom, hogy hazudjak önnek, és Isten látja, hogy az igazat mondom. Akartam a sikert és a hírnevet. Akartam, mert azt akartam, hogy szeressenek. Azt akartam, hogy szeressenek, mert sohasem éreztem azt, hogy szeretnek. Azt mondtam magamnak: tudom, hogy vannak képességeim. Talán, ha ezeket fejlesztem, akkor az emberek jobban fognak szeretni. Ez minden, ez az igazság.”

Ezeket a szavakat Michael Jackson 1999-ben mondta akkori legközelebbi bizalmasának és mentorának, Shmuley Boteach rabbinak. Az énekes akkor már a világ egyik leghíresebb embere volt, a rabbi mégis egy letört, kiégett és céltalan személyt látott maga előtt. Az életét megrázó ellentmondások gyötörték: tragikus sorsú gyerekeken akart segíteni, miközben molesztálási perek sora zajlott ellene. Közösségre vágyott, de a családjával - különösen apjával - megszakadt a kapcsolata. Elidegenedett szülei jehovista hitétől, de nem találta helyét sem a zsinagógában, ahová Shmuley rabbi vitte, sem a radikális Iszlám Nemzet közösségben, amelynek tagjai egyre inkább átvették környezete irányítását. A Pop Királya lett, de elutasított minden józan tanácsot, amire pedig még a királyoknak is időnként szüksége lehet. Fekete előadóként lett világhírű, de fehérré akart válni. Minél többet változott az arca, annál ritkábban jelent meg az emberek előtt. A világ legjobban kereső előadó-művésze volt, aki karrierje csúcsán Paul McCartney-ra rálicitálva vette meg a Beatles-dalok jogdíjait, mégis százmilliós adósságok alatt nyögött. Időnként egy fillér készpénze sem volt, és volt, hogy gyermekeinek a nevelőnő vett születésnapi luftballont.

„Attól tartok, hogy Michael élete idő előtt félbeszakad. Amikor valakinek nincs az egészséges életből semmi a sorsában, és teljesen elszakítják mindattól, ami normális, közben pedig szuper-celebként ünneplik, akkor - Isten őrizz - úgy végezheti, mint Janis Joplin, mint Elvis. ... Michael ebbe az irányba halad" - mondta Boteach 2004. április 22-én a CNN American Morning című műsorában. Nem kellett prófétának lenni annak felismeréséhez, hogy a külső-belső önpusztítás tragédiához vezethet. Mégis, amikor már szinte mindenki leírta, Michael Jackson nekifogott, hogy mindent újrakezdjen. 50 évesen aláírt 50 egész estés élő koncertet a hatalmas londoni O2 Arénába. Az első londoni fellépést 2009. július 13-ára hirdették meg, az utolsót 2010. március 6-ára, majd a maratoni turné Ázsiában és az Egyesült Államokban folytatódott volna. Néhány nap alatt a rajongók a világ több mint száz országából egymillió jegyet vásároltak meg a This is it! (Ennyi!) című koncertsorozatra. Michael Jackson három héttel a nyitó koncert előtt, június 25-én egy Los Angeles-i kórházban elhunyt.

***

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!