hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A jobboldal egységes Izraelt akar

2009. 02. 15.
Menachem Begin egykori miniszterelnök fia lapunk izraeli tudósítójának elmondta: úgy látja, hogy a választásokon az izraeliek változásokat akarnak a külpolitikában és a biztonság területén. Natan Scsaranszkij világhírű emberi jogi aktivista, volt miniszterelnök-helyettes szerint a választásokon az Oslo-szkeptikusok győztek.

Benny Begin szerint ugyanis a területi engedmények miatt Irán teret nyert a közel-keleti térségben. „Az eredmények alapján megértette a nép, hogy a lényeges kérdések a gazdaság és a biztonság. Változásokat akarnak külpolitikai és biztonsági kérdésekben. Nem lehet több meghátrálás a terror előtt. Az elmúlt 15 év alatt azok a területek, amelyekről lemondtunk úgymond a békéért, valóságos terrorbázisokká váltak. Ez így volt az oslói békeszerződés után, így volt, miután kivonultunk a Gázai övezetből, majd átadtuk az egészet a Hamasznak, és rajta keresztül Iránnak. Ezt a leckét most sok izraeli állampolgár megtanulta, és szavazataikkal kifejezték, hogy más politikát akarnak, új politikát” – mondta Begin.
Begin szerint az eddigi területi engedmények nem segítettek sem északon, sem Júdában és Szamariában, sem délen, Gázában. „Ehud Barak a sok engedmény ellenére nem tudott békemegállapodást kötni az utóbbi években. A Kadima-kormány sem tudott eredményeket felmutatni az annapolisi konferencia után. Nem azért, mert az izraeli engedmények nem voltak elégségesek, azok sohasem lesznek azok. Inkább arról van szó, hogy egy ilyen szélsőségesen ellenséges arab állásponttal szemben soha nem tudnak békét kötni. Ugyanis ők azt állítják végső soron, hogy Izrael államának nincs joga a létezéshez, és ezt a megmásíthatatlan követeléseikben megfogalmazták. Valamint ragaszkodnak a visszatérés jogához, ami azt jelenti, hogy az 1948–49-es háború menekültjei és azok leszármazottai a jelenlegi zsidó állam kellős közepébe, az akkori otthonaikba tódulhatnának be tömegesen. Nincs Izraelben olyan párt, legyen az jobb- vagy baloldali, mérsékelt vagy szélsőséges, aki el tudná ezt az álláspontot fogadni. Ezért nem sikerültek az eddigi tárgyalások és béketörekvések. Így nem veszítünk semmit, egy erős új kiállással, amely a biztonságra teszi a hangsúlyt” – mondta a Likud politikusa, aki szerint Jeruzsálem Izrael oszthatatlan örök fővárosa marad.

Realista politikusok kellenek

„Most először van olyan parlamentje Izraelnek, amely tagjainak nagy többsége nem hisz a békefolyamatban, amely csak háborút hozott Izraelre” – állítja Natan Scsaranszkij világhírű emberi jogi aktivista, aki Ariel Saron kormányában miniszterelnök-helyettes volt.
„A mostani választások legfontosabb eredménye, hogy most először a knesszet döntő többsége nem hisz az úgynevezett békefolyamatban, amely Oslóban kezdődött, Camp Davidben folytatódott, majd a gázai kivonulásba torkollott. Kudarcot vallott az az elképzelés, hogy béke lesz, ha majd megtaláljuk a megfelelő palesztin vezetőt, aki elég erős lesz ahhoz, hogy békét kössön velünk.
Izrael mélyen csalódott amiatt, ahogy Jasszer Arafat az általunk neki adott eszközöket arra használta, hogy diktatúrát építsen. Mélyen csalódottak amiatt, hogy a gázai kivonulás után terrorista entitás jött létre határainkon, és most rakéták célpontjai vagyunk” – mondta Scsaranszkij, akit aggaszt, hogy Izrael déli és északi határai mentén Irán támogatásával fundamentalista államok jöttek létre.
„Ezért az úgynevezett békefolyamat, amely csak háborút hozott ránk, vezetett az előrehozott választásokhoz, amelyen a többség olyan politikusokra szavazott, akik nem hisznek olyan azonnali megoldásban, csodákban, amelyek békét hoznának. Most komoly, hosszú folyamatra van szükség, amelyben én személy szerint mindig is hittem. Ennek alulról fölfelé kell építkeznie. Az araboknak civil társadalmat kell építeniük, a palesztin társadalom komoly reformját kell végrehajtani, amely így valódi békepartner lehet” – mondta a volt miniszterelnök-helyettes.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!