Kereső toggle

Ahmanidezsád cionizmus nélküli világról álmodik

Téboly Irán urán

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A muzulmán böjti hónap, a Ramadán utolsó napján Teheránban az Iszlám Diákegyesületek szervezete konferenciát tartott "Cionizmus Nélküli Világ" címmel. A rendezvényen négyezer egyetemista előtt beszédet mondott Mahmud Ahmanidezsád iráni elnök is, akinek szavai, miszerint Izraelt "el kell törölni a térképről", olyan megdöbbenést váltottak ki világszerte, hogy történetében először még az ENSZ Biztonsági Tanácsa is egyöntetűen kiállt a zsidó állam védelmében. John Bolton amerikai nagykövet szerint Ahmanidezsád célja egy "második holokauszt".Tömegtüntetés Teheránban. Khomeini ajatollah forgatókönyve a "második holokausztra" Fotó: Reuters

A nyugati világ politikusainak nagy része szintén elítélte az iráni elnök szavait, bár olyanok is akadnak szép számmal, akik magyarázni próbálják a magyarázhatatlant, mondván, az államfő csak retorikai fogásként használta a világbotrányt kavaró formulát. A szónok azonban világossá tette, hogy nem szabad félreérteni őt: "Senki nem engedheti meg, hogy ez a történelmi ellenség továbbra is ott éljen az iszlám világ szívében." (A teheráni beszéd fordítását – Magyarországon először – lapunkban olvashatják.) 

A beszéd utáni napon az elnök részt vett a teheráni Izrael-ellenes tömegdemonstráción is, ahol a kritikákra reagálva kijelentette: "A nyugatiak beszélhetnek, amit akarnak, de a reakcióik semmit nem számítanak." 

A londoni The Times kommentárja szerint Ahmanidezsád beszéde egy határvonal átlépését jelenti. Eddig ugyanis csak az iráni vallási vezetők beszéltek így, ám vezető politikus most először fenyegette meg Izraelt a megsemmisítéssel. Ráadásul az elnök e héten azt is bejelentette: Irán felgyorsítja nukleáris programját. 

A brit lap szerint Irán augusztus óta közel hét tonna dúsított uránt állított elő, ami elegendő egy atomfegyver létrehozására.

A leghatározottabban Tony Blair brit miniszterelnök ítélte el az iráni elnök fenyegetőzését. Blair figyelmeztetett arra, hogy a Nyugat nem zár ki akár egy katonai akciót sem Iránnal szemben. A brit kormányfő az egynapos uniós csúcstalálkozó után azt mondta: "nagyon nagy hiba" lenne az iráni vezetés részéről, ha azt gondolná, hogy a világnak annyi gonddal kell szembenéznie, hogy nem fordít kellő figyelmet a teheráni atomfegyverkezésre. "Ha így folytatják, az emberek azt kezdik kérdezni tőlünk, politikusoktól: mikor teszünk már valamit Iránnal?" Mahmud Ahmanidezsád az Iráni Forradalmi Gárda parancsnokával, Jahia Rahim Safavival. Az elnök és a különítményes Fotó: Reuters

Szintén határozott módon fogalmazott egy vezető amerikai diplomata is. "Amikor egy tagállam elnöke nyíltan, gyűlölettől fűtve egy második holokausztra szólít fel, a zsidó állam elpusztítására, világos, hogy a holokauszt történelemi leckéjét még nem mindenki tanulta meg. És amikor néhány tagállam szégyenletes módon vonakodik attól, hogy elítéljen ilyen megnyilatkozásokat, világos, hogy sok munka vár még ránk" – mondta John Bolton amerikai ENSZ-nagykövet a világszervezet plénuma előtt, amikor a héten döntöttek arról, hogy az auschwitzi haláltábor felszabadulásának napját, január 27-ét ezentúl nemzetközi Holokauszt-emléknapnak nyilvánítják.

A nácizmussal kapcsolatos párhuzamok nem alaptalanok: az európai zsidók elpusztítását célként kitűző "végső megoldás" programja ugyanúgy történelmi szükségszerűségnek nevezte a megsemmisítést, mint most Ahmanidezsád elnök, aki szerint a jövő sorsa dől el Palesztinában. Ahogy Hitler egy zsidómentes világot ígért követőinek, a teheráni szónok is arra szólította fel a diákokat, hogy merjenek hinni egy olyan világban, amelyben már nem lesz többé Izrael (és az Egyesült Államok sem).

Az SS különleges kommandókat vezérelt a keleti frontra a zsidó lakosság elpusztítására. Irán a libanoni, palesztin és szíriai terorszervezetek anyagi támogatása mellett az utóbbi években 45 ezer önkéntest képzett ki "mártirakciók" vagyis öngyilkos merényletek elkövetésére. Teheráni tudósítások szerint a múlt héten az elnök beszéde nyomán egyetlen nap alatt háromszáz új fiatal jelentkezett a forradalmi gárdistáknál különleges kiképzésre.

Adolf Eichmann a Führer akaratára hivatkozott, amikor a haláltáborokba terelte a zsidókat. Ahmanidezsád Khomeini ajatollah testamentumát idézte, amikor Izrael eltörléséről beszélt.

Egyébként pont az ajatollah volt az, aki 1979-ben a forradalom egyik jelszavává tette a "Halál Izraelre" felkiáltást. Azóta Irán vallási vezetői rendszeresen megismételték ezt a fenyegetést. Az elmúlt évezred utolsó napján, 1999. december 31-én a Nemzetközi al-Kudsz Napon Ali Khamenei ajatollah kijelentette: a palesztin nép szenvedésének, illetve az egész közel-keleti válságnak kizárólag a "cionista rezsim" megsemmisítésével lehet véget vetni. "Izrael léte óriási fenyegetést jelent a térség nemzetei és országai számára mind az iszlám tekintetében, mind pedig humanitárius, gazdasági, biztonsági és politikai szempontból – jelentette ki Khamenei. – A közel-keleti problémára csak egyetlen megoldás létezik: nevezetesen a cionista állam lerombolása és megsemmisítése." 

Ahogy a palesztinok Izrael megalapítását "Nakba", azaz katasztrófaként emlegetik, Ahmanidezsád is arra a tézisre építette fel beszédét, miszerint az Egyesült Államok (az elnök szavaival: "a világ elnyomója") katasztrófa szélére sodorta az iszlám világot, amikor "felállította" Izraelt ("a Kudsz városát megszálló rendszert"). A jövő sorsa Palesztinában dől el – állítja Ahmanidezsád, aki szerint ezért az iszlám nem mondhat le arról, hogy
higgyen a végső győzelemben, egy olyan világban, amelyben nem lesz többé sem elnyomó hatalom (Amerika), sem "cionizmus", vagyis a Jeruzsálemet megszálló rendszer (Izrael). Az
egyetemistákat arra biztatta, hogy higgyenek egy ilyen "új világban", hiszen úgymond a Szovjetúnió széthullását sem hitték egykor sokan, csakúgy mint azt, hogy egyszer az ira–-iráni háború óta ősellenségnek számító, Szaddám Huszein is megbilincselve áll a bíróság elé. (Igaz, arra az elnök nem tért ki, hogy ezt a biztató jelet pont az "elnyomó hatalom" katonáinak köszönhetik, akik megdöntötték Szaddám rendszerét, és elfogták a diktátort.) 

Ahmanidezsád egyaránt óvott attól, hogy az arab országok vezetői Izrael elismerésével próbálkozzanak (aki ezt megteszi, "örökre viselni fogja ennek szégyenét"), és attól is, hogy bedőljenek az olyan cionista "cseleknek", mint a gázai kivonulás. A megoldást – ígérte az elnök – a palesztin mártírok (értsd: terroristák) "új hulláma" jelenti majd, amely el fogja törölni a "gyalázatos szégyenfoltot" az iszlám világból.

A hallgatóság a tudósítások szerint megértette Ahmanidezsád üzenetét, és többször "Halál Izraelre" felkiáltásokkal szakította félbe az elnök beszédét. 

Irán-ellenes tüntetés Budapesten

Több európai nagyvárosban hirdettek demonstrációt a héten Izrael támogatására. A legnagyobb rendezvényre lapzártánk után Rómában kerül sor, amelyen több kormánypárti és ellenzéki politikus is jelezte részvételi szándékát. Budapesten az iráni nagykövetség előtt hirdetett demonstrációt a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz), amelyhez zsidó és keresztény szervezetek csatlakoztak, hogy tiltakozzanak Irán elnökének múlt heti, Izrael-ellenes kijelentése miatt. Feldmájer Péter, a Mazsihisz elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy az iráni elnök, Mahmud Ahmanidezsád éppen az iszlám vallási ünnep csúcspontján, a Ramadán végén fogalmazta meg a humánumot, a demokratikus értékrendet és világképet nélkülöző, "uszításra, erőszakra és gyilkolásra felbujtó" gondolatait. Demonstráció a Stefánia úton, lehúzott redőnyök előtt Fotó: Somorjai L.

A Mazsihisz elnöke elégedetten szólt arról, hogy a magyar Külügyminisztérium egyértelm? elhatárolódásával azonnal megtette a szükséges lépéseket. "Ne engedjük, hogy a teheráni gyilkos szavakat tettek kövessék! Ehhez azonban minden jó szándékú ember összefogására szükség van: zsidókra, perzsákra, arabokra, európaiakra és ázsiaiakra is" – mondta a demonstráción Pajor Tamás, a Hit Gyülekezete lelkésze, (képünkön) aki felhívta a figyelmet arra, hogy a zsidók nem megszállóként érkeztek vissza atyáik földjére: "Ezt a földet nem vették el senkitől. Arra készültek, hogy Herzl álma nyomán békében élhetnek együtt szomszédaikkal. Nem Izraelen múlt, hogy a békeajánlatokra háború, a föld megosztására gyemekeket szétszaggató terrorbombák lettek a válaszok." A beszédek után a két szónok – Zoltai Gusztávval, a Mazsihisz ügyvezető igazgatójával közösen – közlemény formájában szerette volna átadni beszédét a nagykövetségen, de a kordonnal elkerített, rendőrök által biztosított épületből csöngetésükre senki nem válaszolt. (MTI/Hetek) 

A genocídiumbeszéd

Részletek Mahmud Ahmanidezsád iráni elnök október 26-i beszédéből, melyet az Iszlám Diákegyesületek "A cionizmus nélküli világ" cím? konferenciáján mondott el Teheránban.

Meg kell vizsgálnunk a palesztin kérdés valódi eredetét: vajon muzulmánok egy csoportja és nem-zsidók közötti harcról van szó? Vajon a judaizmus és más vallások közötti harcról van szó? Vajon egy országnak egy másik ország elleni harcáról van szó? Vajon egy országnak az arab világgal folytatott harcáról van szó? Vajon Palesztina földjéért folytatott harcról van szó? Úgy vélem, a válasz valamennyi kérdésre "nem".

A Kudsz [Jeruzsálem] városát megszálló rendszer [Izrael] felállítása jelentős lépés volt a világ elnyomójának [az Egyesült Államoknak] a részéről az iszlám világgal szemben. …

Sajnálatos módon az iszlám világ az elmúlt háromszáz év során fokozatosan meghátrált. Nem kívánom ennek okait most megvizsgálni, csak egy rövid történelmi áttekintést teszek. Az iszlám világ az elmúlt száz év során elvesztette utolsó bástyáit is, miközben a világ elnyomója felállította a megszálló rendszert. Emiatt a Palesztinában folytatott küzdelem jelenti ma a fő színterét az iszlám világ küzdelmének a világ elnyomójával szemben. E harc kimenetele fogja eldönteni, hogy sikeres volt-e az elmúlt évszázadok küzdelme.

…Sokan, akik csalódtak az iszlám világ és a hitetlenek között folyó küzdelemben, megpróbálták továbbhárítani a felelősséget a szégyen miatt. Ők azt állítják, hogy lehetetlenség egy olyan világ, amelyben nincs többé se az Egyesült Államok, se a cionizmus. De ti tudjátok, hogy ez a cél lehetséges, és ez a jelszó igaz. … Véget kell vetni annak, hogy a keleti és a nyugati országok önkényuralmat gyakoroljanak a világ felett. De vannak olyan gyenge emberek, akik nem látnak mást, csak ami a szemük előtt van, és ők nem is tudnak hinni ebben.

Ki hitte volna egykor, hogy egy nap meglátjuk a keleti birodalom [a Szovjetunió] összeomlását? De már mi generációnk meglátta annak a szétesését. Ma már csak a könyvtárakban lehet olvasni róla, olyan teljes lett a bukása. 

Khomeini Imám már rég megmondta, hogy Szaddámnak mennie kell, és azt is mondta, hogy a bukása nagyobb lesz annál, mint amit bárki el tudna képzelni. És most látjátok, hogy az, aki tíz évvel ezelőtt még olyan nagy arroganciával beszélt, és akiről azt gondolták sokan, hogy halhatatlan, most bilincsben és béklyóban áll a saját országában bíróság előtt, miközben azok vádolják, akikről azt gondolta valamikor, hogy a támogatói, és akiknek a támogatásával a bűntetteit elkövette.

A mi drága Imámunk azt mondta, hogy a megszálló rendszert [Izraelt] el kell törölni a térképről, és ez egy nagyon bölcs állítás volt. Nem köthetünk kompromisszumot a palesztin kérdésben. A vereséget ismeri be mindenki, aki elfogadja annak a rendszernek [Izraelnek] a legitimitását. Az ilyen ember valójában az iszlám világ vereségét írja alá. A mi drága Imámunk a világ elnyomójának szívét, vegyis 

a megszálló rendszert vette célba a küzdelme során. Semmi kétségem a felől, hogy az új hullám, ami most Palesztinában elkezdődött, és amelynek az iszlám világban is tanúi vagyunk, el fogja tüntetni ezt a gyalázatos szégyenfoltot az iszlám világból. …

A palesztin kérdésnek még egyáltalán nincs vége. … Ha sikeresen túljutunk ezen a rövid időszakon, akkor a megszálló rendszer megsemmisítésének útja könny? és elsöprő lesz.

Figyelmeztetem az iszlám világ valamennyi vezetőjét, hogy vigyázzanak: bárki, aki a világ elnyomójának nyomására elismeri ezt a rendszert, akár naivitása, akár önző magatartása miatt, örökre viselni fogja ennek szégyenét, és az iszlám nemzetek haragjának tüzében fog elégni.

Azok, akik zárt ajtók mögött ülnek, nem dönthetnek az iszlám nemzetek nevében. Senki nem engedheti meg, hogy ez a történelmi ellenség továbbra is ott éljen az iszlám világ szívében.

(A beszéd perzsa nyelv? szövegét az Iráni Diákok Hírügynöksége (www.isnagency.com) tette közzé az interneten. A fenti szöveg forrása ennek angol fordítása, amelyet a The New York Times teheráni munkatársa készített – a szerk.)

Olvasson tovább: