hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Orvosság vagy áfium?
Törökország és az Európai Unió: a tárgyalás biztos, a csatlakozás csak ígéret

2005. 10. 11.
Hosszú politikai huzavona ért véget a hét elején Brüsszelben. A népszavazások kudarcait és az alkotmánytervezet bukását még ki sem heverő Európai Unió újabb válsággal nézett szembe, amikor úgy tűnt, hogy a török csatlakozást kategorikusan ellenző Ausztria és az Európai Unió küszöbén negyven éve toporgó Törökország között áthidalhatatlanok az ellentétek. Végül Ausztria engedett – a londoni Times tudósítója szerint Wolfgang Schüssel kancellár pontosan addig tartott ki a vétója mellett, amíg odahaza be nem fejeződtek a kormánykoalíció számára fontos tartományi választások. Az unió tagállamai közül Ausztriában a legalacsonyabb a török belépést támogatók aránya, tíz emberből csupán egy látná szívesen Ankara tagságát, és az összeurópai átlag sem sokkal jobb, alig 36 százalék. (Érdekes módon a "török áfium" terheit 150 éven át kényszerűen elszenvedő Magyarországon a legmagasabb a támogatók aránya, több mint 60 százalék.) Szintén az utolsó pillanatban hárultak el az akadályok Horvátország elől, így a két ország egyszerre kezdhetett neki a tárgyalásoknak. Igaz, senki nem számít arra, hogy egyszerre is érnek célba. 



Uniós zászlóból készült csadorba öltöztetett modell egy isztambuli kiállításon. Távoli kilátások Fotó: Reuters

Törökország tagsága még Recep Tayyip Erdogan kormányfő szerint is legalább 10-15 évet vesz igénybe. Igaz, stratégiai és gazdasági jelentősége is sokkal nagyobb, mint Horvátországé. Erdogan egy tévéinterjúban egyenesen úgy fogalmazott – még amikor a tárgyalások holtponton álltak –, hogy "az unió arról dönt, hogy világhatalom és a politikai érettségét demonstráló nemzetközi erő akar-e lenni, vagy bezárkózik egy zártkör? keresztény klubba". A Hetek által megkérdezett szakértők véleménye eltér abban, hogy melyik félnek van nagyobb szüksége a másikra: Európának Törökországra, vagy fordítva, illetve esetleg épp a távolságtartás lenne a tartós jó viszony alapja. 

Vélemények a török csatlakozási tárgyalások megkezdéséről

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!