Kereső toggle

Gyurcsány a baloldal utolsó reménye

Másfél évet kapott

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

"Nem diktatúra ez, hanem rend. Végre rend" – magyarázta egy szocialista politikus, miért volt nehéz érdemi információt szerezni még szerdán, a kormányfőválasztás estéjén is az új kormány tagjainak listájáról. Mivel korábban éppen az jellemezte az MSZP-t, hogy alegtöbb hír idő előtt kiszivárgott a pártból, elképzelhető, hogy a Gyurcsány-kormány egyik új tulajdonsága a "helyes információgazdálkodás" lesz. Az, amit a szocialisták mindig is irigyeltek a Fidesszel kapcsolatban. A második újításnak az új miniszterelnök offenzív médiapolitikája tűnik. Az a stílus, amit korábban ugyancsak minden szocialista politikus irigyelt Orbán Viktoréktól. Mára a baloldalon is a médiaképesség lett az egyik varázsszó. Gyurcsány Ferenc miniszterelnökké választása előtt egy nappal a szocialista párt rendezvényén. Befutott Fotó: Reuters

Ehhez képest pedig szinte másodlagos az új kormány szerkezete, ami lapzártánkkor úgy tűnt, nem változik radikálisan. A szocialisták új hangsúlyai: az erősebb esélyegyelőség és szociálpolitika, az EU-pénzek hatékony felhasználása és – tekintettel a szépszámú baloldali többség? önkormányzatra – a területfejlesztés további "fejlesztése". Az SZDSZ maradt a "jövőt meghatározó tárcákat felügyeljük" régi koncepciójánál.

A "Lendületben az ország" címet viseli a 2004–2006-ra szóló új, de nem túl vaskos kormányprogram, amely jól szimbolizálja, mit tűzött zászlajára a kormánykoalíció. A lendületet és frissességet elsősorban Gyurcsány Ferenc személyére, habitusára építik fel. Úgy tűnik, hogy viszonylag könny? az új miniszterelnökre ezt a kabátot "ráhúzni", aki az elmúlt időben még a munkatársai számára is nehezen követhető tempót diktált. Utazásai során például "leamortizált" egy Audit és egy sofőrt, valamint "meghajtotta" a stábját. A reggel hétórai munkakezdés állítólag újszerűnek számít a politikát ismerők körében, különösen egy éjszakába nyúlt előző napi munkanapot követően. Gyurcsány az elmúlt pár hétben gyakorlatilag a kormánykoalíció összes jelentős személyével és a vidéki, kevésbé ismert országgyűlési képviselőkkel is találkozott és tárgyalt. 

Eközben kidolgozták a kommunikációs választ a Fidesz által felhánytorgatott: "hogyan lehet egy milliárdos üzletember a kisemberek pártjának, a szocialistáknak a miniszterelnöke" dilemmára. A "pápai gyerek" – ahogy az érintett nevezte magát keddi, kormányprogram-bemutató beszédében – "egy gépkocsikísérő apa és egy fonónő anya fia", aki "az élet picivel nehezebb felén született", "látta, a bőrén érezte milyen a kilátástalanság", de "sikeres ember lett" és "megtanult vezetni, irányítani, felelősséget vállalni emberekért" – tudhattuk meg Gyurcsányról Gyurcsánytól.

A nehéz sors illusztrálására a stáb "felhozta" Pápáról Gyurcsány Ferenc édesanyját, sőt történetét exkluzív interjú keretében "tálalta" a legnagyobb olvasottságú bulvárlapban. Hiába, ma már médiatervezés zajlik. 

Gyurcsány Ferenc egyébként többször is hangsúlyozta – igyekezve a szegényeket és a gazdagokat nem szembeállítani egymással –, hogy a vagyon, a siker felelősséget jelent: akinek több van, attól több is várható. Programja kulcsmondata éppen ezért így hangzik: "Több lehetőséget a nélkülözőknek és több felelősséget a tehetősektől!" Ez a gyakorlatban azt jelenti majd, hogy az átlagemberek által fizetett adó csökken, de egy bizonyos jövedelem fölött – a "tehetősek" esetében – az igénybe vehető adókedvezmények megszűnnek. Orbán Viktor, az ellenzék vezére gratulál Fotó: MTI

Úgy tűnik, elsőként a szocialista szavazóbázis megerősítése, összetartása az egyik fontos cél. Az elkötelezett szimpatizánsok felé tett gesztusnak értékelhető, hogy Gyurcsány – a látványos show-elemekkel fűszerezett rendezvény keretében – a szocialista párttagság számára is bemutatta a kormányprogramot. "Kicsit
érzelgősre sikeredett, de éppen azt pótolta, ami eddig hiányzott az MSZP-ből. Az érzelmeket" – értékelte egy vezető szocialista a Körcsarnokban történteket. Persze akadtak, akik cinikusabban fogalmaztak: könnyfakasztó volt. 

Szó mi szó, meglepő dolgok is történtek kedd este a Körcsarnokban. A javarészt időskorú hallgatóság a kiosztott kormányprogramot mintegy hanglemezként használta. Nemcsak Gyurcsány Ferencnek, Hiller Istvánnak, Kiss Péternek és Lendvai Ildikónak kellett több száz embernek dedikálni azt, hanem a "második" vonalnak is – Lamperth Mónikától Jánosi Györgyig, Tóbiás Józseftől Gál J. Zoltánig. Teljesen függetlenül az éppen aktuális pártbéli helyzetüktől autogramot kellett adniuk. 

A szokványos pártrendezvényektől meglepően eltérő esztrád hangulatban egyetlen jelenlevő sem tette szóvá az új dizájnt. A korábban az MSZP-rendezvényekről elmaradhatatlan, mindent elborító vörös szín helyére a világoskék került – némi sárgával színesítve. Pedig ez tradicionálisan a liberálisok színe. A rendezvény során elsősorban futurisztikusra vett külsőségek vetítik előre, hogy hamarosan lecserélik "a legrosszabb szocreál" Köztársaság téri székházat, és talán új logója is lesz az MSZP-nek. 

Az elmúlt hetek miniszterelnök-jelölti kampányának hevében akadtak, akik már a pártszakadás rémét is felfestették. Ezzel éppen ellentétes irányú események történtek. A korábbi ellenfelek, Kiss Péter kancelláriaminiszter és Lendvai Ildikó frakcióvezető látványosan odaálltak Gyurcsány Ferenc mögé, és lehet is úgy fogalmazni: lendületesen tolják a szekerét. A Körcsarnokban és a kormányprogram parlamenti vitájában is együtt szólalt fel a Gyurcsány-Lendvai páros. Az árokbetemetés egykori filozófiájával ellentétben mindketten vállalják a konfrontációt a parlamenti ellenzékkel, bár úgy tűnik, Lendvai fogja képviselni
a csípős, ironikus vonalat, míg Gyurcsány ehhez képest megfontoltabb lesz. 

Utóbbi például a Körcsarnokban bátran szónokolt arról, hogy nem fél az ellenzéktől, majd egy nap múlva, a parlamenti expozéjában már oda is szólt az ellenzéknek: "nem a gazdaság helyzete válságos, hanem az ellenzék magatartása álságos. Tudom, hogy ez kínrím, de több mint kínos, ahogy az ellenzék a gazdaság ügyeiről beszél. Soha még ilyen mértékben nem növekedett a gazdaság…" Mindezt – még mielőtt bármit is szólhattak volna a fideszes képviselők – Lendvai Ildikó ironikus mondatai követték: nem érti, ha az ellenzék országrontónak tartja a koalíciót, akkor miért forszírozza a kormányprogram megvalósítását, és miért nem az elfelejtését. "Olyanok, mint Woody Alen filmjében a szülőszoba előtt izguló családfő, akinek első kérdése az orvoshoz: apa vagyok vagy anya?" Gyurcsány Ferenc miniszterelnöki esküjét mondja Fotó: Vörös Szilárd

Az utóbbi időben Kiss Péter, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter is minden fontos rendezvényen feltűnt, s a kormány szerkezetének átalakításában is hangsúlyosan részt vett. Több szocialista politikus úgy értékelte: "nincs más lehetőség, az összes érintettnek együtt kell dolgoznia. Vagy megyünk a levesbe." 

A szocialisták a kormányzati hangsúlyokat is átrendezték. "Erősebb esélyegyelőség és szociálpolitika, az EU-pénzek hatékony felhasználása és – tekintettel a szépszámú baloldali többség? önkormányzatra – a területfejlesztés további "fejlesztése" – foglalta össze az egyik vezető a változásokat. Magyarán: megerősített esélyegyenlőségi és szociálpolitikai minisztérium, külön "tárca" a területfejlesztésnek és az EU-pénzek fogadására. Az SZDSZ által szorgalmazott olcsóbb állam koncepciója, átültetve a kevesebb minisztérium gyakorlatára lehetővé teszi, hogy megszűnjenek vagy összevonásra kerüljenek minisztériumok. 

Lapzártánk idején még nem lehetett tudni, hogy a miniszterelnök miben tud megállapodni a szabad demokratákkal. A SZDSZ vezetése elsősorban a korábbi tárcafelosztás megmaradását szorgalmazta. Ismeretes, hogy a liberálisok azzal érveltek, hogy ők elsősorban olyan területekért vállalnak felelősséget, amely a jövővel áll kapcsolatban. A jövő "befektetése" az oktatás és a környezetvédelem, és a holnap minőségét határozza meg az informatikai és a gazdasági minisztérium. 

A tárgyalások egyik témaköre a gazdasági minisztérium "elcserélése" volt az igazságügyi tárcára. Az új kormányprogramban az adócsökkentés és az utolsó oldalon olvasható "a rendszerváltás örökségét" taglaló és a nagy liberálisokra (Széchenyi, Kossuth, Deák és Eötvös) hivatkozó részekre nyomta rá a "szadi" a bélyegét. Az egyik érv: a rendszerváltó és Medgyessy-buktató Fodor Gábor által vezetett Igazságügyi Minisztérium dolgozhatna a parlamentarizmus, a jogállamiság és a demokratikus politikai intézményrendszer megerősítésén. Fodor párton belüli kritikusai szerint azonban ez csak a politikus, és a nem a párt vágya. Bárándy Péter megüresedő székére – szerda este – egy pécsi jogászprofesszor számított esélyesnek.

Az SZDSZ szerepe egyébként amúgy is érdekes a koalícióban. Több szocialista – annak ellenére, hogy a liberálisok bizalommegvonásától datálható Medgyessy Péter az MSZP-ben amúgy is tervezett elmozdítása – ferde szemmel néz a koalíciós partnerre. Továbbra is általános nézet a szocialisták között, hogy a szabad demokraták felülreprezentáltak a kormányban, ráadásul Gyurcsány Ferenc szűkebb stábjában is több egykori szabad demokrata háttérember található.

Kormányprogram pro és kontra

"Amikor Mádl Ferenc köztársasági elnök megbízott az új kormány megalakításával, akkor
azt mondtam: felkészültem, készen állok. Felkészültem a politikában és az azt megelőző életemben. Megtanultam felelősséget vállalni" – kezdte
miniszterelnök-jelölti expozéját Gyurcsány. A miniszterelnök-jelölt megköszönte Medgyessy Péternek, amit az országért tett. A politikus – mondta – ha ügyes, meg tudja szerezni a hatalmat, a jó politikus pedig le is tud róla mondani. Az előbbit szakmai, az utóbbit emberi erénynek nevezte, hozzátéve: Medgyessy mindkettőre képes volt. 

A kormányprogram legfontosabb alapértékének Gyurcsány az igazságosságot nevezte: több lehetőséget a nélkülözőknek, több felelősséget a tehetősektől. És ígéretet tett az otthonteremtés megkönnyítésére, a független, önálló családkezdésre, a munkahelyteremtésre, az euró 2010-es bevezetésére. A növekvő gazdaság szerinte fedezetet nyújt a nyugdíjak emelésére, az egészségügy fejlesztésére, a gyes-gyed emelésére is. 

Gyurcsány lovári nyelven is szólt: "Zhanav ke jekh Ungriko them si: le romengo thaj gazhengo them." (Egy Magyarország van: romák és magyarok közös országa.)

Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezető szintén a kormány elmúlt kétéves teljesítményét és az új kormányprogramot méltatta, amelyet a nemzet programjának nevezett. Elismerte: nem tudják 2006-ig az összes vállalást befejezni az egészségügyben és a közigazgatásban, mert
az egészségügy reformjához még sok kormány munkája kell, a közigazgatási reformhoz pedig kétharmados többség. Nem lesz minden általános iskolásnak ingyen tankönyv, helyette ugyanabból a pénzből a gyerekek rászoruló fele a középiskolában is ingyen tankönyvhöz jut – tette hozzá.

Az elmúlt tizennégy év legsilányabb kormányprogramjának nevezte az új kormányprogramot Áder János fideszes frakcióvezető. Szerinte a szocialisták európai parlamenti választási bukása után reménykedni lehetett, hogy tanulnak a nép figyelmeztetéséből, zavaros, korrupciós ügyeiből, megszegett ígéreteikből, tévedéseikből, mulasztásaikból, az ország eladósításából; abból, miért mondott nemet rájuk az ország. Ehelyett egész pályás hátbatámadás történt: Kuncze Gábor és Gyurcsány Ferenc sunyi módon hátba szúrta saját miniszterelnökét – folytatta Áder. 

A kormányprogramot "silány kis irománynak" nevezte, amelynek ő a "Lendületben az ország" helyett a "Lejtmenetben az ország" címet adná. Szerinte a kormány az elmúlt két évben lendületesen zárt be gyárakat, gatyára vetkőztette az önkormányzatokat, lendületesen növelte a gáz, a villany és a gyógyszerek árát, miközben a működő tőke lendületesen menekült ki az országból és romlott az ország nemzetközi megítélése. A leglendületesebben a metróépítés folytatódik, ahol egy kapavágás sem történt – mondta Áder, hozzátéve: ebben a semmittevésben a kormány nem fog elfáradni.

"Van, amiben el vagyunk maradva, nem becsüljük meg az eltérő kultúrákat, nem vagyunk elég toleránsak" – mondta Kuncze Gábor. A liberális pártelnök hozzátette: ahhoz, hogy mindenki egyforma esélyt kapjon, biztos lábakon álló gazdaság kell, ahol a legfontosabb az esélyegyenlőség és a versenyképesség növelése.

A pártelnök beszédében huszonegy érvet sorolt fel a kormányprogram mellett, többek között, hogy szerkezetében első helyen a gazdaság szerepel, tartalmazza az adócsökkentést, érvényesíti a rászorultság elvét, őszinte és felelősségteljes, hitet tesz a növekedés és az egyensúly mellett, kiáll a felsőoktatás liberális reformja mellett és védi az önkormányzatokat.

Dávid Ibolya szerint az új kormányprogram egyenesen olyan, mint a hamis gulyás: van benne zöldség, de nincs benne hús. Látszik, hogy alkotói nehéz helyzetben voltak: abból kellett főzni, amit hátrahagytak nekik. 

"Mindent elárul a leggyakrabban használt szó, a "folytatjuk" – érvelt az MDF elnöke, hozzátéve: a "változás" szó sokkal kevesebbszer fordul elő. Dávid szerint dupla ígéretek helyett szimpla megoldások kellenek. A pártelnök kéréssel fordult Gyurcsányhoz: ne vezettesse be az árfolyamnyereség-adót, mert ez lassítja a polgárosodást, megsarcolja a középosztályt és visszaveti a tőzsdét.

Névsor

A nagy titkolózás a szerda esti szavazásig tartott. Lehet, hogy a szigor oka csak az volt, hogy a koalíció vezetői még véletlenül sem akarták kockára tenni, hogy esetleg néhány megsértődött exminiszter-képviselő vagy "pártában maradt" jelölt szavazatán csússzon el a miniszterelnök-választás. 

A "megmaradó" miniszterek: 

Kiss Péter (kancelláriaminiszter), 

Hiller István (kulturális), 

Göncz Kinga ( esélyegyenlőségi, kibővítve a szociális feladatokkal), 

Juhász Ferenc (honvédelmi miniszter),

Draskovics Tibor (pénzügyminiszter), 

Magyar Bálint (oktatásügyi miniszter, / ha Hiller lesz az MSZP elnöke, akkor lehet, hogy a kulturális feladatokat is idecsatolják)

Kovács Kálmán (informatikai miniszter).

Új miniszterek és minisztériumok: 

Nagy Sándor (területfejlesztési tárca nélküli miniszter), 

Baráth Etele (az uniós pénzeket fogadó intézmény minisztere), 

Somogyi Ferenc (külügyminiszter), 

Csizmár Gábor (munkaügyi miniszter), 

Rácz Jenő (egészségügyi miniszter), 

Petrétei József vagy Fodor Gábor (igazságügy-miniszter), 

Kolber István (belügyminiszter), 

Kóka János (gazdasági miniszter).

Olvasson tovább: