hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Lehangoló lemondás

2004. 08. 22.
Házasságtörés miatt már számos amerikai politikusnak kellett a nyilvánosság előtt vezekelnie, most először történt meg azonban, hogy a hűtlenség egy homoszexuális kapcsolat miatt lepleződött le. A héten lemondott New Jersey-i kormányzói tisztségéről a demokrata párti James McGreevey, miután bevallotta, hogy homoszexuális viszonyba keveredett egyik vezető beosztásban dolgozó munkatársával. Korábbi tanácsadója, Golan Cipel most azzal fenyegetőzik, hogy szexuális zaklatásért beperli a volt kormányzót, aki amúgy nős, és két gyermek apja. A botrány újabb lendületet adhat a homoszexuális házasság engedélyezése és a nemrég a szenátus előtt megbukott, a hagyományos házasságot pártoló republikánus alkotmánykiegészítési javaslat körül folyó vitának, amely az elnökválasztási kampány egyik vezető témája.



James McGreevey, a volt kormányzó. Belebukott Fotó: Reuters

"Az az igazság, hogy én egy homoszexuális amerikai vagyok. Azért is vagyok itt ma, mert szégyenteljes módon… szexuális kapcsolatba kerültem egy másik férfival" – a kijelentés a múlt hét csütörtökén hangzott el, a kormányzó feleségének jelenlétében, aki egyelőre férje mellett áll. Mint azt a szövetségi hatóságok egyik képviselője a sajtónak elmondta, a kormányzói hivatal csütörtökön vette fel a kapcsolatot az FBI-jal, arról tájékoztatva őket, hogy McGreevey korábbi munkatársa, az izraeli állampolgárságú Golan Cipel több millió dollárt kér azért, hogy lemondjon a kormányzó bepereléséről. Bár a kormányzó lemondó beszédében nem nevezte meg Cipelt, környezete egyértelműen őt azonosította a lemondás okaként.

McGreevey kritikusai szerint eddigi tevékenysége a legkevésbé sem váltotta be a beiktatási beszédében tett ígéretet, miszerint véget vet az államban burjánzó korrupciónak, sőt sokak szerint csak elmélyítette azt. Golan Cipellel még woodbridge-i polgármesterként ismerkedett meg, amikor más polgármesterek társaságában utazott az izraeli Rison le Cion városba. Cipel korábban a New York-i izraeli konzulátuson dolgozott sajtósként, amíg diplomáját megszerezte. Nemsokára feladathoz jutott McGreevey kormányzói kampányában: a New York-i zsidó közösség és a demokrata párt közötti kapcsolattartásért volt felelős, amit – tekintve, hogy nem sokat tudott a New York-i zsidókról – többen furcsállottak. Cipel Amerikába települését McGreevey kampányának legfőbb támogatója, Charles Kushner szponzorálta, és a nem túl magas kampánystábbeli fizetés kiegészítéseként 30 ezer dolláros PR-állást is biztosított a számára saját cégénél. 

Kormányzói eskütétele után McGreevey azonnal biztonsági ügyekben illetékes különleges tanácsadónak nevezte ki Cipelt. Ekkor – 2002 januárjában – Amerika még a szeptember 11-ei terrortámadások sokkhatása alatt állt, ennek ellenére Cipel nem esett át a szokásos biztonsági ellenőrzésen – már csak azért sem, mert külföldiként nem felelhetett meg az átvilágítás követelményeinek, és nem férhetett hozzá államtitoknak minősített biztonsági információkhoz, amelyek az ő pozíciójában elengedhetetlenek lettek volna. A kormányzót már ekkor élesen kritizálták a kinevezés miatt. Egy riporter rákérdezett a kettejük közötti intim viszonnyal kapcsolatos feltételezésekre is, amelyeket a kormányzó ekkor nevetségesnek minősített.

McGreevey korábban azzal indokolta választását, hogy Cipel a terrorizmus szakértője, aki a New York-i izraeli konzulátuson sajtósként tevékenykedett, korábban pedig az izraeli haditengerészet tisztje volt. Időközben ugyanakkor kiderült, hogy Cipel egy tucat hasonló beosztású sajtós egyike volt csupán a New York-i konzulátuson az alatt a három év alatt, miközben diplomáját megszerezte a New York-i Műszaki Egyetemen. Ezt megelőzően négy évet szolgált az izraeli hadseregben, ahonnan hadnagyként szerelt le – ezzel a ranggal távozik a hadseregtől minden izraeli tiszt, aki nem kíván hivatásos katonai karriert építeni. Ezek után talán nem is meglepő, hogy Cipel terrorizmussal kapcsolatos szakértelme szinte a nullával volt egyenlő. A kormányzó végül általános tanácsadónak nevezte ki 110 ezer dolláros fizetéssel. Republikánus képviselők nyomására végül Cipel 2002 augusztusában lemondott minden törvényhozásbeli tisztségéről.

Golan Cipel az izraeli Jediot Ahronot cím? lap vasárnapi számában megjelent interjújában cáfolta a vádakat, miszerint megzsarolta volna a kormányzót, és kijelentette: nem homoszexuális, és soha nem is volt az. Állítása szerint azonban McGreevey többször is közeledett hozzá, akarata ellenére.

McGreevey november 15-én Richard Codeynak, a New Jersey-i törvényhozás demokrata elnökének kívánja átadni feladatait, aki 2006-ig ügyvivő kormányzóként szolgálna. Republikánus képviselők azonban igyekeznek nyomást gyakorolni a kormányzóra, hogy azonnal távozzon hivatalából, sőt egyes magas rangú demokrata politikusok is ezt szorgalmazzák. A kormányzó erre nem hajlandó, mivel az általa kidolgozott menetrend biztosítaná, hogy az állam élén továbbra is demokrata politikus álljon. New Jersey állam alkotmánya értelmében egyébként McGreeveyt csak bizalmatlansági szavazással lehetne szándékával ellentétesen elmozdítani pozíciójából, amire nincs sok kilátás, mivel a törvényhozás mindkét házában a demokraták vannak többségben.

Napirenden a melegházasságok

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!