hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az alagút vége?
Az MSZP Gyurcsánnyal folytatja

2004. 08. 30.
"Csak a zűrzavar és a káosz volt biztos lapzártánkkor a kormány átalakulásával kapcsolatban." Ezzel a mondattal foglaltuk össze a belpolitikai helyzetet egy héttel ezelőtt.(A változás kényszere. Hetek, 2004. augusztus 19.) Ugyanezzel a mondattal jellemezhetjük a helyzetet ma is. Cikkünkben az elmúlt napok eseményei által felszínre került kérdések egy részét tekintjük át.



Gyurcsány Ferenc az MSZP-kongresszuson. Jött, látott, győzött Fotó: MTI

Az események akkor kezdtek kontrollálhatatlanná válni, amikor Medgyessy Péter szabadságáról hazatérve nekilátott kormánya átalakításának. A személyi változásoknak az a része, ami az MSZP-t érintette (a sportminiszter és a munkaügyi miniszter leváltása, államtitkárok menesztése), nem váltott ki különösebb vitát, vagyis az MSZP vezetése támogatta a miniszterelnök elképzeléseit. A kisebbik koalíciós párt azonban elzárkózott attól, hogy az SZDSZ által jelölt gazdasági miniszter, Csillag István leváltásához hozzájáruljon. A miniszterelnök ennek ellenére, alkotmányban biztosított jogaira hivatkozva bejelentette Csillag menesztését is.

Utólag megállapíthatjuk, hogy Medgyessy Péter rosszul mérte fel a helyzetet, amikor ezt a döntését meghozta. Valószínűleg arra számított, hogy az SZDSZ a korábbi koalíciós konfliktusokhoz hasonlóan most is kész lesz a
kompromisszumokra. Medgyessy, aki a kormányválság kirobbanása után azt nyilatkozta, hogy ő "nem politikus alkat", valóban nélkülözte azt a szakértelmet, amit egy kormányfőtől el lehet várni. Nem vette figyelembe azt, hogy a júniusi európai parlamenti választások után az SZDSZ súlyos botrányokba keveredett, a "kakaóbiztos számítógépek", a Demszky-ügy és a Wekler-ügy alapjaiban kérdőjelezték meg a párt antikorrupciós politikájának hitelességét, ez pedig az utóbbi években a párt egyik legfontosabb politikai programja volt. Az SZDSZ megrendült helyzetében nem volt alapja annak a miniszterelnöki várakozásnak, hogy ugyanúgy tudomásul veszik Csillag leváltását, ahogyan korábban szó nélkül elfogadták Kóródi Mária környezetvédelmi miniszter vagy Szalay Gábor államtitkár felmentését. A pártnak ugyanis nem volt hová hátrálnia.

A politikai realitás teljes félreértéséről tanúskodik a miniszterelnök azon lépése is, hogy a Csillag felmentését elutasító SZDSZ-es nyilatkozatra ultimátummal reagált, bejelentette, vagy nyilatkozzon az SZDSZ a bizalom helyreállításáról, vagy gondoskodjanak a kormánypártok az utódjáról. A miniszterelnök nyilvánvalóan arra számított, hogy bírja az MSZP támogatását, és az SZDSZ néhány óra hezitálás után beáll a sorba. Nem ez történt. 

A koalíciós egyeztetésen kiderült, hogy Medgyessy nemcsak az SZDSZ várható magatartását mérte fel rosszul, hanem az MSZP hozzá való viszonyát is. Az MSZP, amely egy emberként állt ki Medgyessy mellett a kormányzás első válsága, a D-209-es botrány kitörése után, most látványosan megvonta bizalmát a miniszterelnöktől. Érdekes, hogy míg a televízió- és rádióműsorok betelefonálói és sms-küldői között többen is felvetették, hogy Medgyessynek maradnia kellene, addig az MSZP politikusai között komoly súllyal senki nem állt ki a miniszterelnök mellett. Az a körülmény, hogy egy héttel azután, hogy Medgyessy menesztette Gyurcsány Ferencet, a párt kongresszusa elsöprő többséggel a menesztett minisztert választotta miniszterelnök-jelöltnek, azt mutatja, hogy Medgyessy döntései mögött valójában nem állt az MSZP támogatása.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!