hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Fociálom portugál kivitelben

2004. 07. 12.
És vége. Merk lefújta a meccset, Görögország az Európa-bajnok, Portugália "csak" második.  A görög szektorban azonnal kitört a népünnepély. A portugál szurkolók magukba roskadtak. De csak egy-két perc telt el így, aztán felálltak, és elkezdték éltetni a saját csapatukat: megtapsolták őket, amiért eljutottak a döntőig.  Másnap több emberrel beszéltünk, a recepcióssal, a pincérrel, a taxisofőrrel, és kérdeztük, mi a tanulság. A portugálokra nem jellemző a bűnbakkeresés, azt válaszolták, jobbak voltak a görögök.  Megdöbbentett, ahogy megtisztelték az ellenfél szurkolóit. Ahány vendéglőben látták, hogy görögök jönnek be, az asztaloknál ülő portugálok megtapsolták őket. Bárhol jártunk a városban, láttuk, hogy a helyiek görögökkel találkozva "összepacsiztak", kifejezve, hogy a csapatuk is győzött, és a szurkolásban is ők voltak jobbak. Ezt egyébként mi is így láttuk a helyszínen: az egész meccsen a görög szurkolótábor dominált, végig összehangolva énekeltek, a felső karéj kánonban a lenti karéjjal, mindenki kék-fehérben, kifestve. 



Egységes görög szurkolók. A győzelembe kiabálták csapatukat Fotó: DPPI

A meccset a Benfica pályáján rendezték. Életemben ilyen szép stadiont még nem láttam, pedig jártam a száztízezres Barcelona Stadionban, Milánóban, az Ajax otthonában és több helyen. 

A harmadik karéjban ültem, azon belül is a "W" jel? sorban, szinte legfelül, de onnan is mindent nagyon jól lehetett látni. 

A helyszínen egyébként sokkal izgalmasabb a játék, mint a televízióban. 

A nézőtéren rengeteg kisgyerek is volt, sőt láttam terhes hölgyet is. Mindez azért említésre méltó, mert ellentétben a magyar viszonyokkal, itt – és Európa sok más országában is – a foci egy családi program, sem a gyerekeknek, sem a nőknek, sem senkinek nem kell semmilyen atrocitástól tartania. 

A Portugáliában töltött négy nap során – szombattól keddig voltam kinn – egyetlen incidenst nem láttam, és egyetlen atrocitás sem ért. A görög szurkolók már a döntőt megelőző nap birtokba vették a város főterét. Volt egy kedvenc énekük, azt énekelték megállás nélkül, óriási zászlókkal a kezükben. A vendéglők éjjelre is kinyitottak nekik, labdazsonglőrök szórakoztatták őket. A rendőrök csak a forgalom irányításával foglalkoztak, nem is volt semmi okuk az énekelő, táncoló, vidám görögökkel foglalkozni. 

Néhány szó Lisszabonról: 700 ezres, a környező településekkel egymilliós város. Meleg van, de elviselhető, mert Lisszabon tizenöt kilométerre fekszik az Atlanti-óceántól, és a víz felől állandóan fúj a frissítő szél.

A portugál kissé melankolikus nép, de nagyon segítőkész. Az emberek barátságosak, sokszínűek, utóbbi szó szerint értendő. 

Az áraik nem "veszélyesek", bárhová be lehet ülni, egy átlag kisvendéglőben 60-70 eurót fizettünk négyen. A vendéglők érdekessége, hogy mindenhol nyílt rostélyon sütnek, jellemzőek a halak, egyéb tengeri ételek, és nagyon szeretik a nyulat.

Rengeteg a borüzlet, mindenütt lehet vásárolni helyi borkülönlegességeket.

A taxiárak körülbelül a felét érik el a budapesti áraknak, és iszonyatos mennyiség? taxi van: mindenki azzal közlekedik, 3-4 euróért a városon belül akárhova elvisznek. Nagyon jól lehet közlekedni, nem is érdemes autót bérelni.

Az Eb-döntőre is taxival mentünk ki, és amikor a sofőr megtudta, hogy magyarok vagyunk, három, a magyar labdarúgással kapcsolatos nevet említett: Fehér Miklóst, akit tavasszal bekövetkezett váratlan halála óta is nagy tisztelet övez Portugáliában, azután Puskás Öcsit, és végül nagy meglepetésünkre Katzirc Bélát, aki a 80-as években kapusként Lisszabonban játszott. 

Szigorral mindössze egy esetben találkoztunk: egyik társam egy Heineken feliratú sapkában akart bejönni a döntőre. A rendezők azonban elkérték a sapkát, és elmagyarázták: azért nem viheti be a stadionba, mert az Európa-bajnokság egyik fő szponzora egy másik sörgyár.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!