hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hátra arc
Spanyolország kivonul az iraki koalícióból

2004. 04. 26.
Ahogyan a második világháború előestéjén a náci birodalom áttört a spanyol polgárháborúban, és sikeres főpróbát tartott Európa lerohanása előtt, úgy egy hónapja egy újabb totalitárius elnyomó eszme aratott – remélhetőleg pirruszi – győzelmet. A március közepén megrendezett spanyol választásokon az al-Kaida nem egyszerűen megnyerte a választásokat a spanyol szocialistáknak, hanem gyakorlatilag saját magát hozta helyzetbe. 



Bajba került a torreádor a pamplonai arénában. A bikaviadalban csak az egyik fél győzhet Fotó: MTI

Megtehette, hiszen a spanyol szocialisták kiváló partnernek bizonyultak. A spanyol társadalom reakciójára van magyarázat – gazemberség lenne az eredményért vagy következményeiért sokkos állapotban lévő embereket hibáztatni, hiszen ilyen lelkiállapotban aligha róható fel valakinek, hogy nem képes racionális döntésre. Rodríguez Zapatero számára azonban már aligha találhatunk mentséget. Függetlenül attól, hogy igaza van-e az iraki háborúval kapcsolatban, és hogy mit akart a választások előtt, a merénylet előtt – merthogy az új időszámítás, azaz a madridi M-11 előtti világ nem ugyanaz, mint az M-11 utáni –, mint felelősen gondolkozó politikusnak a merényletre csak egy válasza lehetett volna: Spanyolország a történtek után nem vonhatja ki csapatait Irakból.

Nem ezt tette, így Spanyolország az al-Kaida foglyává vált, amely holnap talán már azt fogja tőle követelni, hogy a letartóztatott terroristákat engedje szabadon, holnapután pedig bármit. Önmagában az is elég
visszás látvány volt, ahogy néhány nappal a robbantások után Zapatero és a szocialista kampányközpont úgy örvendezett a győzelemnek (amit 190 ember halála révén szereztek meg, akárhogy magyarázzuk), mintha mi sem történt volna, 

ennél már csak az lenne visszásabb, ha látszateredményekért és látszatnyugalomért cserébe föladná a terrorizmus elleni harcot.

Márpedig példája ragadósnak tűnik. A terroristavezér Jaszin sejk likvidálasa utáni napokban a madridi bombáktól megrettent európai vezetők egymást túllicitálva háborodtak fel a "nemzetközi jogot sértő akción", amelyet egy "civilizált ország nem engedhet meg magának". Felejtsük el, hogy minden civilizált ország (köztük a leghangosabban tiltakozó Franciaország, Nagy-Britannia) titkosszolgálata gyakran likvidál az országa biztonságára veszélyes személyeket, terroristákat (hirtelen betegségnek, véletlen balesetnek álcázva), és felejtsük el, hogy Bin Laden és a többi terroristavezér likvidálását aligha ítélnék el, sőt, legszívesebben kölcsönkérnék a Jaszinnal leszámoló izraeli helikopter rakétakezelőjét, hogy tegye meg azt, amit a nyugati titkosszolgálatok képtelenek. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!