hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Térdre kényszerített forint
Válságot okoztak a rossz döntések

2003. 12. 08.
Feszültség, zavarodottság és bizonytalanság uralja a piacokat az elmúlt pénteki drámai, 3 százalékos kamatemelés óta. A nemzeti valutánk közel tíz forinttal gyengült a napokban, és közel 400 pontot esett a BUX, több ízben is meghiúsult az állampapír-aukció – azaz teljes bizalmatlanság itatja át a pénzpiacokat. Járai Zsigmond jegybankelnök és László Csaba pénzügyminiszter a kamatemelés óta újra céltáblává vált, munkájuk sikerét számos elemző és pénzpiaci szereplő megkérdőjelezi. A forint elleni spekulációs hullám lapzártánkig nem csitult, és a fizető eszköz árfolyama történelmi mélypontra süllyedt, egy euróért 275 forintot kellett fizetni. Lapunknak nyilatkozó szakemberek azonban túlzónak tartják a valutaválság emlegetését. 



László Csaba pénzügyminiszter. Keresi a megoldást Fotó: Vörös Szilárd

Békesi László volt pénzügyminiszter úgy véli, az elmúlt három év alapjaiban elrontott magyar gazdaságpolitikai lépései után törvényszer? következmény mindaz, ami bekövetkezett az elmúlt napokban. A problémák még a Fidesz-kormány idején kezdődtek, és átmenet nélkül folytatódtak a Medgyessy-éra alatt is. Békesi azonban nem ért egyet a Financial Times álláspontjával, amely szerint Magyarországot pénzügyi válság fenyegeti. A neves brit gazdasági lap úgy véli, egy lépéssel közelebb került az ország a pénzügyi válsághoz, amikor a kormány a napokban sikertelenül dobott a piacra államkötvényeket. Fekete János közgazdász is azon a véleményen van, hogy a pénzügyi vezetés súlyos hibái vezettek a forint drámai gyengüléséhez, illetve a kamat felemeléséhez. Meggyőződése, ha a közeljövőben nem történnek személyi és koncepcionális változások, a következmények az egész gazdaságot, sőt a lakosságot is érzékenyen érinthetik.

Valutaválságról nem, állampapír-piaci és bizalmi válságról viszont beszélhetünk. A múlt héten megindult forintgyengülésre több ízben is reagált a Magyar Nemzeti Bank (MNB), mindeddig eredménytelenül. Amikor Járai Zsigmond jegybankelnök által számtalanszor hangoztatott optimális 250-260 Ft/eurós árfolyamsávot túllépte a forint, először állampapírokat vett a bank annak érdekében, hogy erősödjön a forint, ám hatástalan maradt a lépés. Ezután, amikor 262 forint felé gyengült a magyar valuta, drasztikus lépésre szánta el magát az MNB, 300 bázisponttal, 9,5 százalékról 12,5 százalékra emelte az irányadó kamatot. A hatás nem maradt el – csak éppen az ellenkezőjét váltotta ki: lapzártánkig gyakorlatilag folyamatosan gyengült a forint, mígnem történelmi mélypontra süllyedt. Szerdán egyetlen euróért 275 forintot kellett fizetni, de számos pénzváltónál ennél többet, akár 280 forintot is elkértek. Ezzel párhuzamosan azonnal, több száz pontot esett a tőzsdeindex, a BUX, és drámaian gyengült az állampapírok árfolyama is, amely csak tovább indukálta az eladási kedvet. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!