hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szántó felé félúton
Balaton: nemcsak a vízszint, hanem a szolgáltatások színvonala is apad

2003. 08. 11.
Az idei balatoni szezon egy szóval: jó; bővebben: nem jó – mondják a tó partján élő és megélni próbáló vendéglátós és idegenforgalmi szakemberek. Totális pangás uniós árakon – mesélik az odavetődő turisták. A turizmus a tavalyi nyárhoz viszonyítva tovább csökken, apad a külföldiek száma, valamelyest nő a belföldi érdeklődés. A romló tendencia immár öngerjesztő: a bevételek rendre nem érik el azt a szintet, amiből a szükséges fejlesztések finanszírozhatók lennének. Komoly állami segítség nélkül itt nem lehet versenyképessé válni – állítják az érintett vállalkozók. Megerősödött a balkáni konkurencia, hasonló összegekért nagyon kellemesen lehet már a déli szomszédainknál nyaralni. 



Az önkormányzatok újítása a déli parton: traktor gereblyézi össze az algákat. Reméljük, szántani már nem fog Fotó: MTI

A magyar tengerhez mostanság ellátogató turistát hétköznap jobbára néptelen utcák, strandok és vendéglők fogadják. Viszont amikor parkolni, enni, szórakozni vagy megszállni akar, gyakran csillagászati összegektől szabadulhat. A stégekről pedig nem tanácsos fejest ugrani, térdig az iszapba fúródni – a víz bár meglepően tiszta, de kétségtelenül sekély. A szállásadók az elmaradó vendégekről panaszkodnak, ugyanakkor egy vagy két éjszakáért kevesen hajlandók ágyat bontani. Szocializmusbeli szolgáltatások – a szállásokon nem ritka a hetvenes évekbeli dizájn, az utcai plakátokon a hazai öregfiúk, EDDA és Szikora, a jelent az "erotikshow-k" számtalan változata fémjelzi –, mindazonáltal kapitalista árak, és mindez együtt: jókora elmaradás a balkáni állapotoktól. A komoly konkurenciát ugyanis éppen a román, bolgár és horvát idegenforgalom jelenti, a tengerközeliség és a sokrét? szolgáltatások miatt a magyar és különösen a német turista derékhad egyre délebbre vándorol. Ehhez járul a nemzetközi turizmus pangása, a németországi recesszió; az éleződő versenyben komoly beruházások nélkül lehetetlen talpon maradni. 

A balatoni vendégforgalom a turizmus csökkenése ellenére még mindig meghatározó tényezője a hazai turizmusnak: az összes vendégéjszaka 27 százalékát – mintegy ötmilliót – a tónál töltik el a vendégek – mondta el lapunknak Kovács Miklós, a Magyar Turizmus Rt. Balatoni Regionális Turisztikai Projekt Irodájának vezetője. Megélénkült ugyan a belföldi turizmus, de azért továbbra is – 65-35 százalékban – meghatározó a külföldi, elsősorban német turisták aránya. A belföldi vendégéjszakák száma 2002-ben 7,4 százalékkal növekedett az előző évhez képest, és az utazási csekkek népszerűsége, a reálkeresetek növekedése alapján abban reménykednek a szakemberek, hogy idén mintegy 6-8 százalékkal tovább növekszik a Balaton partján nyaraló belföldi turisták száma. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!