hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Befürdés a fürdővárosban
Budapest az útikönyvek feketelistáján

2003. 08. 11.
Érdekes és tanulságos képet festenek Magyarországról a nagy nyugat-európai és amerikai útikönyvsorozatok hazánkat bemutató kötetei. Ezek a könyvek általában a külföldi turisták reális és hiteles tájékoztatását tekintik elsődlegesnek, ezért szerzőik "névtelen" turistaként utaznak az érintett országba, hogy első kézből szerezzenek tapasztalatokat. Így a látványosságok és érdekességek bemutatása mellett minden kötetben jut hely az utazókra leselkedő veszélyek és kellemetlenségek leírására is. Lapunk munkatársa az egyik legismertebb ilyen útikönyvsorozat, a brit Lonley Planet Magyarországot bemutató kötetét lapozta fel.



Budapest, Belváros, 2003. Magukra maradt turisták Fotó: Somorjai L.

Bár Magyarország még ma sem tekinthető erőszakos társadalomnak, a bűncselekmények száma az elmúlt évtizedben megnégyszereződött – hívja fel a figyelmet az útikönyv Veszélyek és kellemetlenségek cím? fejezete.

Budapesten leginkább a Belvárosban, illetve a férfi és női prostitúció gyűjtőhelyének számító VIII. és IX. kerületben érheti kellemetlen meglepetés a turistákat. Az utazókra leselkedő veszélyek közül a legjelentősebbek az autófeltörések, a zsebtolvajlás, a taxisok által elkövetett szélhámosságok és a magyarul "konzumlányoknak" nevezett hölgyek trükkjei. Ez utóbbiak – tájékoztatnak a turisztikai szakírók – olyan feltűnően csinos fiatal lányok, akik az utcán szólítanak le külföldieket, hogy meghívassák magukat valamelyik mulatóba vagy éjszakai bárba. Az ilyen randevúk szinte kivétel nélkül azzal végződnek, hogy a külföldi vendéget – akár erőszakkal is – arra kényszerítik, hogy fizesse ki a horribilis összeg? számlát (amely akár több ezer dollárra is rúghat). A nagykövetségek és a külföldi újságírók tucatszámra kapják Budapestről az olyan beszámolókat, amelyekből kiderül: a felelőtlen ismerkedés csillagászati számláját a szórakozóhely tulajdonosa úgy hajtja be, hogy gorillatermet? kidobólegényekkel kísérteti el a külföldit a legközelebbi pénzkiadó automatáig. A Lonley Planet szerzőinek javaslata: egy férfi se áltassa magát azzal, hogy sármos külseje és ellenállhatatlan humora miatt szólítja le egy szépségmodell a sétálóutcán. Az ilyen hiú illúzióért kivétel nélkül drága árat kell fizetni. A bejelentések alapján a budapesti nagykövetségek évről évre összeállítják a "kifosztós" szórakozóhelyek listáját, amelyek azonban a panaszok ellenére általában gond nélkül működnek tovább.

A "hagyományos" éttermekben is gyakori, hogy a pincérek "tévedésből" egy-két fogással többet írnak fel a számlára, ha látják, hogy külföldi a vendég. Egy további trükk az, hogy italrendelésnél a legdrágább sör- vagy borfajtából hoznak ki felbontva, pedig a vendég csak csapolt sört vagy egy pohár bort rendelt. Reklamáció esetén a pincér azt állítja, hogy ő csak a vendég kedvében akart járni.

Abban a szerencsés esetben, ha minden rendben van a számlával, és az étel is ízletes, még mindig előfordulhat, hogy rossz szájízzel távozik a vendég. A Lonley Planet felhívja a figyelmet arra, hogy nemtől és kortól függetlenül a közterületi dohányzás "szélsőségesen elterjedt" Magyarországon. Ez az arrogáns formában űzött szenvedély sok külföldi (és – tehetjük hozzá – hazai) vendég számára teszi élvezhetetlenné az étkezést a magyar éttermekben. A távozás után pedig Budapest belvárosában ajánlatos a járdát figyelni, amelyet sűrűn borít az eltakarítatlan kutyapiszok.

Az autólopások az útikönyv szerzői szerint elsősorban a könnyen értékesíthető márkák tulajdonosait fenyegetik A gépkocsifeltörések olyan gyakoriak, hogy a Lonley Planet szakírói azt tanácsolják az autós utazóknak, hogy járművükben még rejtett helyen se hagyjanak semmi értékes tárgyat. 

A zsebtolvajok fő működési területei a zsúfolt tömegközlekedési járművek (a brit szerzők szerint a 7-es busz és a 2-es, 4-es, 6-os és 47-es villamos a legveszélyesebb, míg a metróvonalakon a fokozott rendőri ellenőrzésnek köszönhetően javult a helyzet), a kedvelt turistacélpontok (például a Várnegyed, a Váci utca és a Hősök tere), valamint a külföldiek számára turistalátványosságként hirdetett bolhapiacok. A fokozott elővigyázatosság mellett a szerzők az olyan trükkökre is felhívják a figyelmet, mint a csoportosan elkövetett lopás, amikor valaki meglöki a turistát, és a kiprovokált szóváltás közben társa elcseni annak pénztárcáját, telefonját vagy kameráját. Külön felhívják a figyelmet az "alkalmi sportöltözetben" csoportosan sétáló fiatalokra.

Vásárlásnál az útikönyv nyomatékkal ajánlja, hogy egy pillanatra se veszítsük szem elől a hitelkártyánkat, mivel többször előfordult, hogy az üzletben észrevétlenül illegális másolatot készítettek a külföldiek kártyájáról. A másolat alapján öt perc alatt elkészülhet a tökéletes hamisítvány, és máris oda az utazásra szánt költőpénz.

Bár Budapestet – joggal – fürdő-fővárosnak tartják, a Lonley Planet felhívja a közfürdők látogatóinak a figyelmét arra, hogy bizonyos helyszínek (a Rácz, a Király és a Gellért fürdőt említik név szerint) homoszexuális férfiak népszerű találkahelyei. Ezekben a fürdőkben a gyanútlan látogatót könnyen sokkolhatja az itt ismerkedő vagy randevúzó melegek magatartása.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!