hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kölcsönösen etetik egymást
Amerikai segély tálib propaganda

2001. 11. 04.
Eperjesi Ildikó

Az Afganisztán elleni nyugati támadások negyedik hetében a média észrevehetően kétkedő hangokat kezdett hallatni a civil áldozatok számának növekedése miatt. Kérdéses viszont, hogy a légicsapásokat meddig kell még folytatni a hőn óhajtott afgán kormányváltásig, illetve bin Laden "leszereléséig". A brit és amerikai vezetők mindenesetre igyekeznek a közvéleményt felkészíteni a várhatóan elhúzódó háborúra, mialatt John Ashcroft amerikai igazságügy-miniszter bejelentette: újabb terrortámadások várhatók Amerikában, illetve külföldi amerikai érdekeltségek ellen. 



Menekültek az afgán–pakisztáni határon. Belül tágasabb Fotó: Reuters

A brit sajtó szerint a közvélemény meggyőzése is nehéz csatának ígérkezik a kormány számára, ahogyan az idő telik, és egyre több szenvedő civil áldozatot mutat be a média. A katonai beavatkozás támogatottsága az elmúlt két hét alatt 74 százalékról 62-re csökkent. 

A tálibok egyre harsányabb propagandája szerint a légicsapások közel négy hete alatt eddig egyetlen katonájukat sem veszítették el, és az amerikai bombázások "az afgán civil lakosság ellen irányuló népirtás" kivételével semmit nem értek el. A britek helyzetét nehezíti, hogy a szigetországban élő nagy létszámú muzulmán közösség egyértelműen a tálibokkal érez együtt, és néhányan útra is keltek, hogy bin Laden oldalán harcoljanak Afganisztánban. Omar Bakri Nagy-Britanniában élő muzulmán vallási vezető szerint "háború robbanhat ki" a szigetországban, ha vádat emelnek a tálibok oldalán harcoló brit iszlámhívők ellen. 

Tony Blair brit miniszterelnök walesi beszédében igyekezett visszaszerezni az emberek rokonszenvét. "Ha vannak is hibáink, Nagy-Britannia erkölcsi normákkal rendelkező nemzet, kifejlett érzékkel a jó és rossz megkülönböztetésére. Ez az erkölcsi hozzáállás le fogja győzni a fanatizmust, a terroristákat és támogatóikat" – mondta a brit miniszterelnök. Robin Cook, Blair előző külügyminisztere pedig arra figyelmeztetett, hogy "ha nem teljesítjük ezt a feladatot, ha hagyjuk, hogy Oszama bin Ladent továbbra is támogassa az afgán kormány, újra támadni fog, és legközelebb talán nem hatezer, hanem tizenhatezer embert fog megölni." 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!