hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Újrakezdés előtt
Támadás Amerika pénzügyi-katonai központjai ellen - mi következik

2001. 09. 17.
Tűzoltók és mentőalakulatok a Világkereskedelmi Központ romjainál. Valóra vált a hollywoodi horror Fotó: Reuters

A 21. század első háborúja – mondta George W. Bush az Egyesült Államok pénzügyi-katonai közponjait ért terrortámadás-sorozat után. Lapzártakor még nem lehet tudni, hogy a hadüzenet nélküli háborúra milyen amerikai válasz történik. Szakértők szerint az összehangolt támadássorozat végrehajtására négy csoport lehetett képes: a Colin Powell amerikai külügyminiszter által első számú felelősnek megnevezett szaúd-arábiai milliomos, Oszama bin Laden, a Hezbollah és az Iszlám Dzsihád palesztin terrorszervezetek, illetve Irak és Irán által állami szinten támogatott hálózatok. A "Terrorista Internacionálé" borzalmas erődemonstrációja során az öngyilkos merényletek véres történetében eddig példátlanul sokan támadtak egy időben: legalább 20 – különböző közel-keleti arab országokból származó terrorista szállta meg a négy eltérített amerikai gépet. A válaszcsapás szintén nemzetközi lehet: az öböl-háborús koalíció ezúttal kiegészülhet Izraellel is. Jasszer Arafat, akit Ariel Saron izraeli miniszterelnök "a mi Oszama bin Ladenünknek" nevezett, kezdeményezte az "egyesült arab világ csatlakozását" a terrorellenes koalícióhoz. A Nemzetközi Újságíró Szövetség ugyanakkor nyilatkozatban tiltakozott amiatt, hogy a Palesztin Hatóság erőszakkal akadályozta meg az újságírókat, hogy felvételeket készítsenek a Nabluszban a tömeggel együtt ünneplő palesztin rendőrökről. Harminc évvel ezelőtt a Reader\'s Digest az egyiptomi piramisok óta a legnagyobb építkezéshez hasonlította a World Trade Center ikertornyain folyó munkálatokat. 2001. szeptember 11-én 1 óra 45 perc alatt mindkét épület megsemmisült, számtalan áldozatot temetve a romok alá. A tragédiát követő napok feladata az emberéletek mentése, többnyire azonban inkább az áldozatok maradványainak összegyűjtése. A többi kár felmérése és az újjáépítés csak ezután kezdődhet, ám a világ – Gerhard Schröder német kancellár szavaival – "többé már nem lesz ugyanaz". Lapunk nyolcoldalas összeállításában olvashatják többek között New York-i tudósítónk beszámolóját a sötétség napjáról, Kertész Ákos írását a globális terror üzenetéről, valamint interjút Fekete János közgazdásszal arról, hogy válságba kerül-e a pénzvilág.

%lead%>

További részletek a terrortámadás hátteréről:



Szárnyas bombák utasokkal

A globális terror üzenete

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!