hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A genovai csata üzenete
Globális hatalom: demokrácia vagy diktatúra

2001. 07. 28.
Éles támadások érték Silvio Berlusconi olasz miniszterelnököt a genovai G8 csúcstalálkozó idején alkalmazott, orwellinek minősített biztonsági intézkedések és a szabadjára engedett rendőri erőszak miatt. Az olasz ellenzék a belügyminiszter lemondását követelte, miután a több tízezres tüntetések egyik fiatal résztvevőjét a rendőrök agyonlőtték. Az egyre véresebb incidensek kétségessé teszik a világkormányzat csírájaként működő "gazdagok klubja" csúcstalálkozóinak jövőjét. 

A huszonhárom éves Carlo Giulianinak, a globalizációellenes megmozdulások első halálos áldozatának a temetése szerdán újabb tiltakozó tüntetéssé változott. A barátok és családtagok szerint a 23 éves római fiatalember "nagylelkű, jószívű, de lázadó szellem? ember volt, aki szenvedett a világban tapasztalt igazságtalanság miatt". Az áldozat jómódú apja, Giu-liano Giuliani szakszervezeti tisztviselő a temetésen búcsúztatójában vádak helyett inkább egy figyelmeztetést fogalmazott meg fia halála kapcsán: "Mindnyájan ugyanazt akarjuk – egy jobb világot, vagy legalább egy kevésbé visszataszítót. De mindehhez időre, türelemre és elővigyázatosságra van szükség." Carlo Giuliani koporsóját kedvenc futballcsapata, az AS Roma zászlójával terítették le. 

Claudio Scajola belügyminiszter az AP jelentése szerint azt hangsúlyozta, hogy a húszéves rendőr önvédelemből lőtte kétszer fejen támadóját egy Land Roverből a mindinkább "lincseléssé" fajuló tiltakozó felvonulás során. A rendőrt várhatóan gyilkosság vádjával állítják bíróság elé. A helyzetet súlyosbítja, hogy a Land Rover búcsúzóul még áthajtott a már összecsuklott Giuliani testén. A szándékos gázolás önmagában is halált okozhatott volna. Az eset még inkább megdöbbentő annak tükrében, hogy Scajola a találkozó előtt ígéretet tett: a belügyi szervek nem fognak éleslőszert alkalmazni. Egy neve elhallgatását kérő rendőr viszont arról számolt be a La Repubblica cím? olasz napilapban, hogy a színfalak mögött a különleges osztagok genovai kaszárnyáiban felsőbb utasításra kínozták és megalázták a letartóztatott tüntetőket.

Bár a már második világháború óta szorgalmazott világkormányzat egyfajta óvatos előkészítésére utalhat az, hogy a csúcsra meghívták több fejlődő ország képviselőit, valamint számos nemzetközi csúcsszervezet, így az ENSZ és a Világbank vezetőit is, a találkozó legitimitását megkérdőjelezni látszott a világméretű tiltakozás. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!