hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Végső búcsú a XX. századtól
Ezredfordulón áthúzódó válságok

2000. 12. 30.
"Bocsánatukat szeretném kérni azért, hogy számos közös reményünk nem vált valóra" – mondta pontosan tizenkét hónapja lemondását bejelentő televíziós beszédében Borisz Jelcin. "Lehet, hogy nem voltam a legjobb elnök, de életem legvidámabb nyolc évét töltöttem itt" – jelentette ki nemrég a leköszönő amerikai elnök, Bill Clinton. Voltak, akik már tavaly szilveszterkor elbúcsúztatták a XX. századot, ám ezzel a hétvégével immár visszavonhatatlanul lezárul a második évezred. 



Egy Moszkva környéki tankhadosztály a szilveszteri műsorra készül. Készültségben maradnak Fotó: Reuters

Az elmúlt év mintha ennek az átmeneti állapotnak a tükre lett volna: a világ észrevétlenül vészelte át a sokak által rettegve várt számítógépes dátumváltást, helyette jött a komputerek millióit megbénító Szerelem-vírus. Sikerült megszabadulni Milosevicstől, de Kadhafi ezredes és Szaddám Huszein hatalma rendületlen maradt. Az év elején Európa még egységesen bojkottálta a Jörg Haidert koalícióba emelő osztrák kormányt, de a szélsőjobboldali politikus karácsonykor már a Vatikán egyik díszvendégeként fotóztathatta magát. Először sikerült tudósoknak feltérképezni az emberi géntérképet, miközben lezuhant a legbiztonságosabb repülőgép, elsülylyedt a legnagyobb nemzeti büszkeségnek gondolt atomtengeralattjáró, és kigyulladt az éghetetlennek hitt sífelvonó. 

Az esztendő legnagyobb drámája azonban a Közel-Keleten bontakozott ki: jóllehet májusban még az egyoldalú izraeli kivonulás Libanonból a béke új perspektíváit vetítette előre, a nyár közepén Camp Davidben már hiába tette le Ehud Barak izraeli miniszterelnök az addigi legnagyvonalúbb ajánlatot az asztalra, az egyezség a palesztin félnek a Jeruzsálemre vonatkozó igényein meghiúsult. Jasszer Arafat, aki így elveszítette a lehetőséget, hogy nemzetközi támogatás mellett születhessen meg az önálló palesztin állam, Ariel Saron izraeli pártvezető templom-hegyi sétáját ürügyül felhasználva szeptemberben véres felkeléssorozatot robbantott ki. Az erőszak azóta is tart, a Hamasz palesztin börtönökből kiengedett terroristái lapzártakor egy nyugdíjasokat szállító Tel Aviv-i busz ellen követtek el merényletet. Hiába fogadta el az időközben lemondott Ehud Barak az izraeli közvélemény jelentős részének megdöbbenésére a legújabb – egyben a hét és fél éves oslói békepróbálkozás utolsó szalmaszálának tekintett – Clinton-tervet, amely a Siratófal kivételével palesztin fennhatóság alá adná a jeruzsálemi Templom-hegyet, Arafat, úgy tűnik, ezzel sem elégszik meg. Azt, hogy a világ biztonságosabb hely lesz-e 2001. szilveszterekor, mint most, alighanem e válság kimenetele határozza majd meg.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!