hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Indexen a gondolat
A cenzúra évezredei

1999. 09. 11.
"(...) A lecke hatásos volt: azóta csendesen, minden felesleges reklám nélkül folyik a »korrekció«. A legmagasabb szintet ebben talán a szovjetek érték el. Annak idején, amikor először jelent meg egy szovjet újság hasábjain Irwin Shaw Gazdagok és szegények cím? regénye, a gyanútlan olvasó honnan is sejthette, hogy a fordítás során kissé más lett a cselekmény, és a szereplők egymás között elcserélték mondandójukat… Ma a »bowdler-jelenséggel« leggyakrabban talán az USA-ban találkozhatunk. Ennek egyik oka az amerikaiak kínos törekvése a politikai korrektségre. Hát igen, a század elején még senki sem gondolta, hogy az egyik legnépszerűbb gyerekkönyv, a »Dr. Doolittle utazásai« egyik szereplője, a Polinézia nevezet? papagáj napjainkra szalonképtelenné válik… Túlságosan gyakran használja ugyanis a »nigger« és efféle kifejezéseket. Ezért aztán a »Dr. Doolittle utazásai« szőrén-szálán eltűnt az iskolai könyvtárakból. (Bár helyette van egy hasonló könyv, Dr. Doolittle története címmel – ahol a papagáj valami egészen mást rikácsol). (...)" (Cikkünk: A cenzúra évezredei)
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!