Kereső toggle

Kenni vagy nem kenni

Nyári bőrápolás

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Beköszöntött a nyári időszak, így nem árt magunkat felvértezni pár tanáccsal, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben, és a bőrünk is jól érezze magát rajtunk. Mit érdemes a bőrünkre kenni, és mit nem? Nem is olyan egyszerű kérdés a termékdömping korszakában, de ha belelátunk bőrünk működésébe, meg tudjuk tanulni az ideális bőrápolási lépéseket.

Gondolta-e, hogy a felnőtt ember bőrének felülete közel 2 négyzetméter, tömege körülbelül 10 kilogramm? A testünket borító, a környezettől elhatároló, illetve a környezettel összekötő  – egyben a legnagyobb –  szervünk a bőr, amelyet hámszövet, laza rostos kötőszövet, valamint több-kevesebb zsírszövet alkot. Ez a vékony réteg sok feladatot ellát. Legfontosabb funkciója a szervezet külső hatásoktól való védelme: óvja a testünket a mechanikai behatásokkal szemben, a fénytől, a vegyi hatásoktól, a kórokozóktól. Lélegzik, érzékel, felszív, kiválaszt. Ezen információk tükrében fokozott odafigyeléssel gondoskodjunk testünk takarójáról, ami nem igényel hosszú, tükör előtt eltöltött órákat. Napi pár percet reggel és este viszont igen, ezt az extraidőt a bőrünk is megérdemli naponta, tudatosan beépítve a rutinfeladataink közé.

Testünk klímaberendezése

A bőr és a bőr alatti zsírszövet jó hőszigetelő, passzívan védi a szervezetet a hőingerektől. Az erek és a verejtékmirigyek működése révén azonban a bőr aktív hőszabályozó is. Nyáron, amint a külső hőmérséklet eléri a 33-35 Celsius-fokot, a verejtékezés kerül előtérbe, hogy testünk megszabaduljon a felesleges hőtől. A verejték elpárologtatásához szükséges hőmennyiséget a szervezet adja, ezáltal teszi lehetővé a test lehűlését. Verejtékezés nélkül, a hámsejteken keresztül is képes a bőr bizonyos mértékű vízleadásra, illetve párologtatásra. Éppen ezért fontos, hogy nyáron a megszokottnál több folyadékot igyunk – lehetőleg tiszta vizet –, így bőrünk sokkal egészségesebbnek néz ki, csökken a ráncok mélysége, mert a víz feltölti a sejteket. Bőrünk erőteljesebben zsírosodik nyáron, ezért a szennyező anyagok könnyebben megtapadnak rajta, eltömítve pórusainkat. Érdemes a napot a bőrtípusunknak megfelelő mosakodó zselével kezdeni – ez a befejezésre is igaz –, ami megtisztítja az arcunkat, felfrissít a reggeli induláshoz. 

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: