Kereső toggle

Kenni vagy nem kenni

Nyári bőrápolás

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Beköszöntött a nyári időszak, így nem árt magunkat felvértezni pár tanáccsal, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben, és a bőrünk is jól érezze magát rajtunk. Mit érdemes a bőrünkre kenni, és mit nem? Nem is olyan egyszerű kérdés a termékdömping korszakában, de ha belelátunk bőrünk működésébe, meg tudjuk tanulni az ideális bőrápolási lépéseket.

Gondolta-e, hogy a felnőtt ember bőrének felülete közel 2 négyzetméter, tömege körülbelül 10 kilogramm? A testünket borító, a környezettől elhatároló, illetve a környezettel összekötő  – egyben a legnagyobb –  szervünk a bőr, amelyet hámszövet, laza rostos kötőszövet, valamint több-kevesebb zsírszövet alkot. Ez a vékony réteg sok feladatot ellát. Legfontosabb funkciója a szervezet külső hatásoktól való védelme: óvja a testünket a mechanikai behatásokkal szemben, a fénytől, a vegyi hatásoktól, a kórokozóktól. Lélegzik, érzékel, felszív, kiválaszt. Ezen információk tükrében fokozott odafigyeléssel gondoskodjunk testünk takarójáról, ami nem igényel hosszú, tükör előtt eltöltött órákat. Napi pár percet reggel és este viszont igen, ezt az extraidőt a bőrünk is megérdemli naponta, tudatosan beépítve a rutinfeladataink közé.

Testünk klímaberendezése

A bőr és a bőr alatti zsírszövet jó hőszigetelő, passzívan védi a szervezetet a hőingerektől. Az erek és a verejtékmirigyek működése révén azonban a bőr aktív hőszabályozó is. Nyáron, amint a külső hőmérséklet eléri a 33-35 Celsius-fokot, a verejtékezés kerül előtérbe, hogy testünk megszabaduljon a felesleges hőtől. A verejték elpárologtatásához szükséges hőmennyiséget a szervezet adja, ezáltal teszi lehetővé a test lehűlését. Verejtékezés nélkül, a hámsejteken keresztül is képes a bőr bizonyos mértékű vízleadásra, illetve párologtatásra. Éppen ezért fontos, hogy nyáron a megszokottnál több folyadékot igyunk – lehetőleg tiszta vizet –, így bőrünk sokkal egészségesebbnek néz ki, csökken a ráncok mélysége, mert a víz feltölti a sejteket. Bőrünk erőteljesebben zsírosodik nyáron, ezért a szennyező anyagok könnyebben megtapadnak rajta, eltömítve pórusainkat. Érdemes a napot a bőrtípusunknak megfelelő mosakodó zselével kezdeni – ez a befejezésre is igaz –, ami megtisztítja az arcunkat, felfrissít a reggeli induláshoz. 

Férfiaknak ideális a fekete szappan, amit inkább gél formában szerencsésebb használni. A benne található hatóanyag – az ichtiol – kordában tartja a bőrproblémákat, a gyulladáscsökkentő hatóanyag miatt tiniknek és kipirosodásra hajlamos (rosaceás) bőrűeknek is ajánlott az arc megtisztítására. S hogy a hölgyekről se feledkezzünk meg,  a reklámokból untig hallott, de igen hasznos micellás arcvizekkel érdemes zárni a napot. Ezzel a technológiával készült termékkel egy mozdulattal meg tudjuk szabadítani arcunkat a szennyeződésektől és a sminktől, mert a parányi molekulák mágnesként vonzzák magukhoz a szennyeződéseket, majd körbezárják azokat. A micellás vizek kiválthatják a sminklemosót, arctisztítót, illetve a gazdagabb változatok még tonik helyett is megállják a helyüket, tehát több legyet üthetünk egy csapásra, ami nem utolsó szempont, ha fáradtan ér haza az ember.

Levegőt!

A tüdőn át végzett szöveti légzéshez képest elenyésző mértékű a bőrlégzés, a hámsejtek életműködéséhez azonban nélkülözhetetlen. Bőrünk légzésének tartós gátlása (hiányos bőrápolás, nem megfelelő kozmetikumok használata stb.) a hám funkcióinak zavarát és a bőr idő előtti öregedését okozhatja. Érdemes tehát beszereznünk a bőrtípusunknak megfelelő bőrradírt, melynek heti használatával meg tudjuk szabadítani arcunkat, testünket az elhalt, élettelen szarulemezkéktől. Ez minden korosztálynak hasznos: a tinik problémás, mitesszeres bőrének azért, mert a megtisztított, szabadon lélegző bőr pórusai később tömődnek el, később keletkeznek rajta pattanások, így a rendszeres, kozmetikus által végzett tisztítások is ritkíthatóak. Idősebbeknek pedig azért, mert segíthetnek bőrük megújulási folyamatának felgyorsításában, regenerálódásában: míg fiatalkorunkban bőrünk 28 nap alatt megújítja önmagát, időskorunkra ez a szám megközelítheti a 40-et is. A tiszta, élő bőrfelületre használt krémek, termékek sokkal jobban fel is tudnak szívódni.

Káros összetevők

A felhámot nagyon különleges összetételű, kissé savas pH-val rendelkező réteg fedi: a bőrfelszíni emulzió. Különböző típusú hidratáló készítményekkel (nappali, éjszakai krém, pakolások, szérumok) segítenek bőrünk hidratálásának fenntartásában. Ezek a termékek megtartják a bőrben levő nedvességet, és segítenek megelőzni annak elpárolgását bőrünk felszínéről. Ha bizonytalanok vagyunk, milyen készítményeket is használjunk, keressünk fel egy bőrgyógyász vagy kozmetikus szakembert, hogy a megfelelő termék kerüljön az arcunkra! Alapjában véve elmondható azonban, hogy érdemes natúrkozmetikumokat választani, amik parabén-, illetve kőolajszármazék-mentesek, nem tartalmaznak szintetikus illatanyagot, valamint SLS (nátrium-lauril-szulfát) mentesek. 

Divatos kalapos

Fontos azzal is foglalkozni, hogy miként óvjuk bőrünket a nap káros sugaraival szemben. Az ivódott belénk, hogy lehetőleg minél magasabb faktorszámú naptejjel kell megvédeni magunkat a bőrrák kialakulásának veszélyével is fenyegető káros napsugaraktól. A legújabb kutatások azonban ennek ellentmondanak, ugyanis a bőrünkbe alaposan bedörzsölt fényvédő molekulák beszivárognak a testünkbe, ezért károsan befolyásolhatják hormonháztartásunkat, szaporodásunkat. Mielőtt bárki is kidobná a naptejét, csupán pár alapvető szabállyal kell tisztában lenni, és indulhat a nyár! 

Először is, a magas faktorszámú naptejjel sem szabad a tűző napon sokáig lenni, mert hamis biztonságba ringatjuk magunkat, pedig az SPF (Sun Protection Factor) csupán az UVB elleni védelmet jelöli, nem az UVA sugarak ellen véd elsősorban. Valójában az UVA sugárzás a veszélyesebb, ugyanis hatással van az immunrendszerre, gyorsítja az öregedést, és növeli a bőrrák kialakulásának kockázatát. Egy magasabb faktorszámú napozó termék nem nyújt arányosan nagyobb védelmet, mint az alacsonyabb, mivel a fényvédő faktor nem lineáris skála. Egy SPF 30  faktorszámú napozó termék az UVB sugarak nagyjából 97 százalékát szűri meg, addig egy SPF 50 faktorú az UVB sugarak körülbelül 98,5 százalékát, tehát elenyésző a különbség, viszont a benne levő anyagok megterhelik a bőrt, a szervezetet, ráadásul ezek a termékek drágábbak is. Érdemesebb ezért alacsonyabb faktorszámú ( 20-as, maximum 30 -as) naptejet használni és gyakrabban újrakenni azt.

A naptejek kétféle módon védenek a káros sugárzástól, lehetnek kémiai szűrősek és fizikai (ásványi) szűrősek. Mindig a fizikai fényszűrős termékeket válasszuk (leggyakoribb összetevőik a cink-oxid, titán-dioxid), mert a kémiai szűrősek tartalmazzák a bőrünket terhelő, káros anyagokat. A BB krémek, az alapozókban levő pigmentek, a púder fizikailag lefedi a bőrünket, így direkt módon védenek a napsugárzástól. Természetesen ezekben nem napozunk, de a hétköznapi jövés-menés alkalmával védik a bőrünket a naptól. 

Legjobb azonban klasszikus módon védekezni a nap ellen: vékony, lenge ruhával, kalappal, napszemüveggel, ami nem utolsósorban még divatos is. A kisgyerekekről is fokozott odafigyeléssel gondoskodjunk! A 6 hónaposnál fiatalabb kisgyermekek bőre még nincs felkészülve a direkt napsütéssel való találkozásra, ezért nekik próbáljunk árnyékot biztosítani. Nekünk, felnőtteknek is csak távoli – de jó – barátunk legyen a nap, akivel időközönként találkozunk egy fél órácskára. Így a nyár végére szép, egészséges színünk lesz és elmondhatjuk: Köszönjük, jó bőrben vagyunk!

 

Olvasson tovább: