Kereső toggle

Harcban a gyulladással

Van megoldás a fájdalomra!

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Gyulladás szinte bárhol felbukkanhat a szervezetben, akár elhúzódó panaszokat okozva. Tartós fennállása súlyos szövőd-ményekhez vezethet. Télen a torokfájás az egyik leggyakoribb formája.

A torokfájás lehet jele influenzának, torokgyulladásnak vagy megfázásnak is. Népszerűek a szopogatós tabletták, melyek csökkentik a gyulladást és a fájdalmat, valamint fertőtlenítenek is. A torokfájást és a mandulagyulladást vírus okozza, ezek ellen viszont az antibiotikum teljesen hatástalan.

 Ha utóbbi eset áll fenn, akkor a vény nélkül kapható készítmények segítenek, de felülfertőződés esetén antibiotikum is szükséges lehet a szövődmények megelőzése érdekében. Ezt orvos írhatja fel. Torokgyulladás esetén fontos az ágynyugalom, a bőséges folyadékfogyasztás, a láz- és a fájdalomcsillapítás, a gyakori toroköblögetés és az inhalátoros kezelés.

Másik gyakori gyulladás a fogíny gyulladása, ami a fogágygyulladásból alakulhat ki. Ezalatt tulajdonképpen a fog körüli szövetek gyulladását értjük. Legenyhébb fokozata az ínygyulladás: ekkor az íny piros, vérzik, duzzadt, és ha nem kezelik, a gyulladás továbbterjedhet, végső esetben a fog akár ki is hullhat. Magát az ínygyulladást az okozza, hogy a beteg nem tisztítja rendesen a fog és az íny határát – vagy azért, mert nem mos fogat, vagy pedig azért, mert nem használja megfelelően a fogkefét. Így lepedék marad a szájüregben, abban pedig baktériumok telepedhetnek meg, gyulladást okozva.

A másik fontos ok a fogkő, amit egyszerű fogmosással el sem lehet távolítani. Fogkő nemcsak a fog látható részein rakódik le, hanem ha az íny elválik a fogtól, akkor már az íny alatti területeken is képződik. Épp ezért amellett, hogy ajánlott az alapos és rendszeres fogmosás, évente kétszer javasolják a fogkövet fogorvossal eltávolíttatni.

A harmadik leggyakoribb gyulladástípus a kötőhártya-gyulladás, amit főként baktériumok vagy vírusok okoznak. Hátterében egyre gyakrabban áll allergiás reakció, de a szembe került por és vegyszer is képes kiváltani a panaszokat. Tünetei közé tartozik a vörös, gyulladt, égő, könnyező érzés, lefolyását tekintve pedig heveny és idült formája különböztethető meg. Általában bakteriális fertőzés áll a háttérben, ekkor antibiotikum tartalmú szemcseppet vagy kenőcsöt írnak fel.

A legjobb gyógymód a fenti esetekben is a megelőzés: gyakran mossunk, fertőtlenítsünk kezet; szakszerűen mossunk fogat; ne érintsük meg a szemünket, különösen amikor náthásak vagy influenzásak vagyunk. Ha pedig mégis bekövetkezett a baj, ma már számos korszerű gyulladáscsökkentő közül választhatjuk ki panaszunkra a legmegfelelőbbet, krémek, cseppek vagy tabletták formájában. (A cikk termékmegjelenítést tartalmaz.)

Olvasson tovább: