Kereső toggle

Főzzünk étolajjal!

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A magyarok számára a vasárnapi rántott hús és sült krumpli nélkülözhetetlen hozzávalója a napraforgóból készült étolaj. E folyékony főzőarany jól tűri a melegítést, így jól használható rántott ételek, lángos, fánk elkészítéséhez.

A napraforgó magjából hideg vagy meleg eljárással kinyert zsiradék hazánk egyik leghagyományosabb olajfajtája. 35–60 százalék zsírsavat tartalmaz, melynek 65-70 százaléka többszörösen telítetlen. Magas az E- és A-vitamin-tartalma is.

A számos tápanyaggal rendelkező napraforgóolaj rendkívül közkedvelt a magyar háztartásokban. A magas telítetlen zsírsav tartalmú főzőolaj fogyasztása akár kedvező hatással is lehet az egészségre, hiszen a telítetlen zsírok hozzájárulhatnak a szív- és érrendszeri problémák kialakulásának megelőzéséhez. Azonban kalóriatartalma magas, emiatt tanácsos mértékkel fogyasztani.

A konyhában sokrétűen használható a sütés-főzés során. Semleges íze miatt mártásokhoz, süteményekhez is kiválóan felhasználható.

A használt étolaj újrahasznosítható veszélyes hulladéknak számít, így nem ajánlott sem a szemetesbe helyezni, sem a lefolyóba önteni. Tegyük műanyag flakonba a fáradt olajat, majd adjuk le az arra kijelölt helyen vagy egy veszélyeshulladék-gyűjtő akció keretében. Az étolaj-újrahasznosítás a biodízel iparág mellett az aszfalt- és gipszgyártásra, valamint a festékgyártásra jellemző.

A benne található E-vitaminnak köszönhetően kiválóan felszívódik a bőrön is. Szakértők ezért javasolják, hogy arckrémünket néhány csepp olajjal dúsítsuk, és úgy hidratáljuk az arcunkat. De kiválóan alkalmazható ránctalanítóként is, ugyanis szintén a benne található E-vitamin támogatja a sérült gyökök gyógyulását. Legjobb fürdés után vagy nedves bőrön alkalmazni ezt a sokoldalú alapanyagot. (A cikk termékmegjelenítést tartalmaz.)

Olvasson tovább: