Kereső toggle

Korszerű bébipapik

Finomat a babának!

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az anyatejes táplálásnak kétségkívül nincs versenytársa, mégis vannak, akik különféle okokból kénytelenek bébitápszert használni. A korszerű tápszerek azonban számukra is biztonságos és hathatós megoldást kínálnak.

Az anyatej bővelkedik azokban a fontos tápanyagokban, amelyekre a babáknak szükségük van, mindemellett pedig könnyen emészthető is. Erősíti az immunrendszert és csökkenti annak esélyét, hogy a gyermeknek később krónikus betegsége alakuljon ki. Ám a szakemberek szerint azon kismamák számára is van megoldás, akik valamilyen okból nem tudnak szoptatni.

Természetesen a tápszerek nem veszik fel a versenyt az anyatej fenti pozitív hatásaival, a megfelelő tápanyagokat mégis biztosítani tudják a növekvő baba számára. A gyermek életkorának megfelelő arányban tartalmazzák a szükséges fehérjéket, szénhidrátokat. Kalóriatartalmuk közel fele zsírokból származik, ami az agysejtek fejlődése szempontjából elengedhetetlen. Ezenkívül a tápszereket gyakran dúsítják vitaminokkal és ásványi anyagokkal, például C-, D- és K-vitaminnal, kalciummal, vassal.

A bébitápszerek kaphatók likvid, fogyasztásra kész vagy por formában is. A választást persze elsősorban az fogja hosszú távon meghatározni, hogy a baba melyiket szereti. A másik gyakori szempont az lehet, hogy szükség van-e hipoallergén tápszerre. Erre főleg ott kell jobban odafigyelni, ahol a család kórtörténetében többféle allergia is előfordult már. Fontos tudni, hogy az egyik leggyakoribb allergén a tehéntejben található, de a szója alapú tápszerek is okozhatnak ilyen jellegű problémákat.

Mivel a hipoallergén tápszerek ezeket a fehérjéket részlegesen hidrolizált formában tartalmazzák, gyakorlatilag az esetek 90 százalékában megoldást jelentenek. Ugyanakkor viszont meglehetősen drágák, valamint ízük és illatuk is eltér a hagyományos tápszerekétől: így előfordulhat, hogy a babánál nem aratnak majd osztatlan sikert.

Utazáskor érdemes előre megtervezni, hogyan tudjuk majd higiénikus körülmények között elkészíteni a tápszert. Ha nem megyünk túl messzire, elkészíthetjük előre is, de akkor gondoskodjunk a megfelelő hűtésről és tárolásról (például tegyük hűtőtáskába). Hosszabb út esetén viszont jól jöhetnek a fogyasztásra kész tápszerek, amelyek bontatlan állapotban biztonságosan szállíthatók. (A cikk termékmegjelenítést tartalmaz.)

Olvasson tovább: