Kereső toggle

Tejpépet a babáknak?

Választékos hozzátáplálás

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A tejpépeket elsődlegesen azért talál-ták ki, hogy fedezzék a babák energia- igényét, ellássák a szükséges vitaminokkal a szervezetüket, így pedig az immunrendszerüket is erősítsék, amire szükség van hároméves korig.

Azokban a családokban, ahol a csecsemőt anyatejjel táplálják, nem szükséges tejpéppel kiegészíteni a babák étkezését, ugyanis az anyatej tartalmazza mindazt a tápanyagot, amire szükségük van. Azonban féléves kor után igénylik az összetételükben és jellegükben is új táplálékok megismerését, amelyek aztán a fejlődésükhöz szükséges energiát, szénhidrátot, fehérjét, zsírt, vitaminokat és ásványi anyagokat biztosítják. Előbb-utóbb a baba is elkezd érdeklődni új típusú ételek iránt, ami jelzi, hogy eljött az ideje a hozzátáplálásnak.

A különböző (pl. csokoládés, vaníliás, gyümölcsös) ízekben fellelhető tejpépek ideális forrást jelenthetnek a lassan felszívódó szénhidrátokból. Ennek köszönhetően változatossá és energiadússá válhat az étkezés, ami egyúttal kiváló belépőt jelenthet az új ízek felfedezésének világába.

Öthónapos kortól 1-2 evőkanál gabonapéppel bővíthető a babák reggelije, és amennyiben a pici fejlettsége, állapota is engedi, ez az adag hat hónaposan napi 3 evőkanálra bővíthető. A boltban fellelhető tejpépek a csomagolásukon megjelölt kortól bizalommal adhatók a babáknak – kivéve, ha valamilyen egészségügyi probléma ezt meggátolja –, még akkor is, ha az összetevők között olyan alapanyagok szerepelnek, mint a méz vagy a tej, amelyeket bizonyos kor elérése előtt nem javasolnak a szakemberek a kicsik étrendjébe építeni. A szigorú gyártástechnológiák alkalmazásának köszönhetően az alapanyagok az elkészítésük során olyan átalakításon esnek át, aminek eredményeképpen a babák is fogyaszthatják azokat.

Ha úgy döntünk, hogy tejpépet is adunk a picinek, a hozzátáplálást először gluténmentes tejpéppel ajánlott elkezdeni, majd ha nem volt ételallergia a családban, féléves kor után a gluténes változatból is fokozatosan lehet adni.

Szakemberek szerint az étkezések során ajánlott kiskanállal etetni a piciket, levesek, illetve ital elfogyasztására pedig az ivópoharakat jó bevetni. A cumisüveget nem javasolják, ugyanis az élettanilag is, illetve az étkezési szokások kialakításának a szempontjából is kedvezőtlen hatással jár.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy négy-hat hónapos kortól érdemes megpróbálni a kiskanállal etetést, a picik ugyanis örömmel vesznek részt az ilyen akciókban. Ha túl későn próbáljuk ki a kanalas etetést, előfordulhat, hogy nehézségbe ütközik a szilárd ételre átállás. A kiskanalas etetés azért is ajánlott, mert így tudja elsajátítani a megfelelő étkezési szokásokat, és ennek köszönhetően nem lesz szükség a későbbiekben egy rosszul kialakult szokás megváltoztatására (pl. cumisüveg elhagyása), amivel sok sírás és idegeskedés megspórolható. (A cikk termékmegjelenítést tartalmaz.)

Olvasson tovább: