Kereső toggle

Tegyen fogai és ínye egészségéért!

Elő a fogkefével!

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A megfelelő szájhigiéniához hozzátartozik a jó fogkrém és fogkefe, a fogselyem és a szájvíz használata. A reggeli és az esti fogmosást nem érdemes „elbliccelni”, mert ennek később komolyabb következménye is lehet.

Az egyik ilyen következmény, hogy elszaporodhatnak a szájüregben a kellemetlen leheletet okozó baktériumok, amelyek ráadásul még fogágybetegségekhez, fogínysorvadáshoz is vezethetnek. Ennek jele lehet például a fogínyvérzés vagy a fokozott fogkőképződés.

Az eltávolítatlan fogkő, lepedék – ami sokszor a helytelen fogmosási technikának vagy rosszabb esetben a fogmosás teljes elhagyásának köszönhető – elősegíti a baktériumok megtelepedését. Éjjel jellemzően csökken a nyáltermelés, s ezáltal a nyál tisztító, védő hatása is, ezért az esti fogmosást ne hagyjuk ki! Ellenkező esetben reggel megszaporodott baktériumtenyészettel ébredhetünk. De a reggeli fogmosással még javíthatunk a helyzeten.

Ehhez már a fogkrémet is érdemes körültekintően kiválasztani. Ma már kaphatók olyanok, amelyek segítenek a fogínyvérzés megszüntetésében és megelőzésében, a baktériumok eltávolításában, és még a leheletet is felfrissítik. Egyes készítmények a gyümölcsök vagy a bor által okozott saverózió ellen is védik a fogzománcot, vagy ápoló, védő hatású gyógynövénykivonatot tartalmaznak.

Fogkeféből is válasszunk megfelelőt: lehetőleg legyen kisebb fejű és lekerekített végű. Vásárláskor nézzük meg a nyelét is: fontos, hogy legyen jó fogása, ne csúszkáljon, mert az az íny sérüléséhez vezethet. Lehetőleg gyakran – legalább 3 havonta – cseréljük, mert a használat során elkophat, illetve a baktériumok is megtelepedhetnek rajta. A fogkefével érdemes az ínyt is rendszeresen átmasszírozni. (A cikk termékmegjelenítést tartalmaz.)

Olvasson tovább: