.
Ha egészséges joghurtot szeretnénk fogyasztani, legegyszerűbb, ha natúr joghurtot veszünk és azt saját magunk ízesítjük gyümölccsel és/vagy mézzel. Tejföl helyett pedig sokféle ételben használhatunk görög joghurtot.
Miközben a legtöbben egyetértenek azzal az állítással, hogy a tejtermékek a kiegyensúlyozott, vegyes étrend fontos részét képezik, és a bennük található értékes tápanyagok hozzájárulnak a szervezet megfelelő működéséhez, a felmérések szerint évről-évre egyre kevesebbet fogyasztunk ezekből az élelmiszerekből. A legújabb hazai táplálkozási ajánlások szerint naponta legalább fél liter tejet vagy ennek megfelelő mennyiségű kalciumtartalmú tejterméket, például joghurtot vagy sajtot kellene fogyasztanunk.
A joghurt kiemelten egészséges, ráadásul igen változatosan használható fel. Ma már kaphatóak olyan készülékek, amelyek segítségével játszi könnyedséggel elkészíthetjük a saját házi joghurtunkat, de akár ilyen háztartási gépek nélkül is előállíthatjuk. Az otthoni „joghurtgyártásnak” nagy előnye, hogy magunk kontrollálhatjuk, mi kerüljön bele: miénk a döntés az édesítésnél vagy az egyéb ízek kidolgozásánál. Tehetünk bele természetes édesítőket, és keverhetünk bele friss gyümölcsöket, vagy házi készítésű gyümölcsszószt, lekvárt.
A joghurt kitűnő kalcium-, fehérje- és B2-vitamin-forrás, de emellett egyéb vitaminokat és ásványi sókat is tartalmaz. Mindezt alacsony kalóriatartalom mellett (ha a cukormentes vagy cukor nélkül édesített készítményeket vesszük alapul).
A joghurtban általában sokféle baktériumkultúra található, mivel erjesztéssel készül. A baktériumok a tejcukrot tejsavvá alakítják, így jön létre a joghurt jellegzetes, fanyar íze. A görög joghurt sűrűbb és krémesebb, mert az elkészítése során több tejsavót vonnak ki belőle. Bár így ebben a fajtában kevesebb a kalcium, viszont jobban tűri a hőt, így a mediterrán konyha egyik alapvető alapanyagának számít.
A joghurt nagyszerűen hasznosítható például a húsfélék pácolásához.
A görög és egyéb mediterrán konyhák gyakran alkalmazzák ezt a módszert, de különböző formákban kedvelik szerte az egész Közel-Keleten, sőt Közép-Ázsiában és Indiában is (lásd tikka masala, biryani). A marinádok mellett itt készítenek belőle a csípős ételek mellé joghurtot, „nyelvhűsítőket”, salátákat, de felhasználják szószokhoz is.
Pácoláshoz azért is előnyös, mert gyorsabban és sokkal egyenletesebben puhítja a húsokat, mint az egyéb savas folyadékok (például a citromlé vagy az ecetek), és az ízeket, fűszereket is jobban „transzferálja” a húsba.
Amíg tart a jó idő, a grillszezon sem ér véget, érdemes a kerti partikhoz, kinti sütögetésekhez is kipróbálni a joghurtban pácolt szeleteket, de – különösen a zsírosabb változatokat – érdemes sütemények sütéséhez is felhasználni! (A cikk termékmegjelenítést tartalmaz.)
A liberális jogrend demokratikus deficitje olyan jogi háttérhatalmat termelt ki, aminek sem választói legitimitása nincs, és a közérdeket sem szolgálja. Eljárásuk rendszerint azt közvetíti nemzeti...
Az Európai Parlament képviselői az elmúlt héten megszavaztak egy határozatot, amely felszólít minden tagállamot, hogy haladéktalanul ratifikálja az Isztambuli Egyezményt. Ezt mindeddig hét...
Bevezetik a dugódíjat, és öt éven belül korlátozzák a dízelautók behajtását Budapest központjába – legalábbis a főváros új vezetőségének tervei szerint. A változáshoz azonban parlamenti döntés...
Nemcsak Romániában ismert jelenség, hogy gyerekeket a saját szüleik adnak el prostituáltnak – ez az összes posztkommunista és harmadik világbeli országra jellemző. A gyerekeltűnések mögött...
Az online térben szocializálódott fiatal szülők számára természetes, hogy életük főbb eseményeit publikálják – nem kivétel ez alól a szülővé válás sem. Szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy...
Néhány évtizeddel ezelőtt elképzelhetetlennek tűnt, hogy egy fiatal ne házastársi hűségben és szülői szerepben gondolkozzon, annak minden előnyével és nehézségével együtt. A média, az aktuális...
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!