Kereső toggle

Ami a mosolyon túl van

Szájhigiénia mesterfokon

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Szakemberek szerint az egészség és a szépségápolás a fogakkal kezdődik. Hiába ápolt a külseje valakinek, ha kellemetlen a szájszaga, mert az teljesen elrontja az összhatást. De a fogkő is zavaró lehet esztétikailag, és nem mellesleg súlyos fogágybetegségek kiindulópontja is.

Az egészséges fogazat megőrzéséhez naponta legalább kétszer (reggel és este) alaposan (minimum 3–5 percig) mossunk fogat, jó minőségű, középkemény sörtéjű fogkefével, de használhatunk elektromos fogkefét is. Minimum fél percig mossuk az alsó jobb oldalt, aztán fél percig az alsó bal oldalt, majd ugyanígy a felső jobb és bal oldalakat is!

A fogkefét a rágófogainkra merőlegesen, míg a többi fogunkra 45 fokos szögben tartva, körkörös mozdulatokkal tisztítsuk a fog felszínét, figyelve arra, hogy elég erősen, de ne túl durván dörzsöljük őket, nehogy az ínyt megsértsük. Fogainknak ne csak a külső, hanem a belső oldalát is tisztítsuk meg!

A rossz leheletet az okozza, hogy a szájban élő baktériumok a fehérjék bontása közben illékony kénvegyületeket termelnek. Ez ellen a nyelv hátsó oldalának megtisztítása, valamint szájvíz használata javasolt.

Kéthavonta érdemes fogkefét váltani, 12 hét után ugyanis 30 százalékkal csökken a sörték tisztító hatása. Fertőző betegség után is ajánlott új fogkefét venni. Fontos a fogközök megfelelő tisztítása is, ezért rendszeresen használjunk ehhez alkalmas interdentális kis kefét vagy fogselymet, melyekkel könnyen kitisztíthatjuk a legkisebb lepedéket is.

A fogkrém kiválasztása is fontos: vannak kifejezetten jó leheletet elősegítő, fogfehérítő vagy éppen a fogak védelmét növelő termékek. A választás során ne feledkezzünk meg a fogíny védelméről sem! A száj higiéniájára a cukormentes rágógumi is kedvezően hathat, elősegítve a nyáltermelést, ami semlegesíti a savas kémhatást.

Ha mindezeket betartottuk, és ráadásul panaszmentesen élünk, akkor is látogassuk rendszeresen fogorvosunkat! (A cikk termékmegjelenítést tartalmaz.) 

 

Olvasson tovább: