hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Fájdalmas valóság

2018. 08. 23.
Ha gyógyszerszedésről van szó, az emberek hajlamosak a végletekre: van, aki minden apró fájdalomra bekap valami­lyen pirulát, míg mások semmit nem hajlandók bevenni. Azonban a helyes megoldás valahol a kettő között húzódik meg.

A gyógyszerek közül kétségkívül a leggyakrabban használt készítmények a fájdalomcsillapítók: jól enyhítik az olyan akut, rövid ideig tartó fájdalmakat, mint például az izületi gyulladások, a fejfájás, a fül- és hátfájás, de akár az influenza, az arcüreggyulladás és a torokfájás egyes tüneteit is képesek mérsékelni.

A megfelelő szer kiválasztásához fontos a pontos diagnózis, a fájdalom szintje és az egyéni rizikótényezők. De még így is számolni kell azzal, hogy az egyes fájdalomcsillapítók egyénenként is másként hathatnak, így gyakran több különböző gyógyszert kell kipróbálni ahhoz, hogy kiderüljön, melyik képes leginkább enyhíteni a panaszunkat. Az orvosok szerint azonban a fájdalom nem betegség, hanem tünet, az okát mindig keresni kell. A visszatérő fájdalom egyben figyelmeztetés is szervezetünk részéről, hogy valami nincs rendben, ennek hatékony kezeléséhez mindenképp szükséges a háttérben meghúzódó okok feltárása. Így a krónikus fájdalom csillapítása már orvosi feladat.

Sokak életét megkeseríti például a hátfájás vagy az ízületi fájdalom. Gerincoszlopunk legjobban megterhelt szakasza az ágyéki gerinc. A derékfájás hátterében általában az ágyéki gerinc és a környéki izmok túlterhelése, gyengesége, kóros terhelése áll. A gyulladás a szervezet védekező me­chanizmu­sának fontos alapeleme. A fájdalmat általában a gyulladás csökkentésével csillapíthatjuk, amire hasznos lehet úgynevezett nem-szteroid gyulladásgátlókat (NSAID) szedni: ezek a mozgásszervi gyógyászatban a leggyakrabban használt szerek közé tartoznak. A gyógyszer hatásának elmúlásával, ha a gyulladás kellően csökken, elképzelhető, hogy a fájdalom sem tér vissza.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!