Kereső toggle

Fájdalmas valóság

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Ha gyógyszerszedésről van szó, az emberek hajlamosak a végletekre: van, aki minden apró fájdalomra bekap valamilyen pirulát, míg mások semmit nem hajlandók bevenni. Azonban a helyes megoldás valahol a kettő között húzódik meg.

A gyógyszerek közül kétségkívül a leggyakrabban használt készítmények a fájdalomcsillapítók: jól enyhítik az olyan akut, rövid ideig tartó fájdalmakat, mint például az izületi gyulladások, a fejfájás, a fül- és hátfájás, de akár az influenza, az arcüreggyulladás és a torokfájás egyes tüneteit is képesek mérsékelni.

A megfelelő szer kiválasztásához fontos a pontos diagnózis, a fájdalom szintje és az egyéni rizikótényezők. De még így is számolni kell azzal, hogy az egyes fájdalomcsillapítók egyénenként is másként hathatnak, így gyakran több különböző gyógyszert kell kipróbálni ahhoz, hogy kiderüljön, melyik képes leginkább enyhíteni a panaszunkat. Az orvosok szerint azonban a fájdalom nem betegség, hanem tünet, az okát mindig keresni kell. A visszatérő fájdalom egyben figyelmeztetés is szervezetünk részéről, hogy valami nincs rendben, ennek hatékony kezeléséhez mindenképp szükséges a háttérben meghúzódó okok feltárása. Így a krónikus fájdalom csillapítása már orvosi feladat.

Sokak életét megkeseríti például a hátfájás vagy az ízületi fájdalom. Gerincoszlopunk legjobban megterhelt szakasza az ágyéki gerinc. A derékfájás hátterében általában az ágyéki gerinc és a környéki izmok túlterhelése, gyengesége, kóros terhelése áll. A gyulladás a szervezet védekező mechanizmusának fontos alapeleme. A fájdalmat általában a gyulladás csökkentésével csillapíthatjuk, amire hasznos lehet úgynevezett nem-szteroid gyulladásgátlókat (NSAID) szedni: ezek a mozgásszervi gyógyászatban a leggyakrabban használt szerek közé tartoznak. A gyógyszer hatásának elmúlásával, ha a gyulladás kellően csökken, elképzelhető, hogy a fájdalom sem tér vissza.

A különböző izomlazító gyógyszerek is hatásosak ilyenkor. A gyulladáscsökkentő szereket akár külsőleg, kenőcs vagy tapasz formájában, vagy belsőleg, tablettaként a véráram útján is adagolhatjuk. Természetesen, ha súlyosabb az eset, szteroidos kezelésre is sor kerülhet, viszont ez már kellemetlen mellékhatásokkal, szövődményekkel járhat.

Fájdalomcsillapításra a diclofenac, az ibuprofen, a naproxen, az acetilszalicilsav és a paracetamol hatóanyagok egyaránt alkalmasak, de ki kell tapasztalni, hogy egyénileg kinél melyik a hatékonyabb. Az acetilszalicilsav egyébként az aszpirin hatóanyaga, ami jól alkalmazható enyhe vagy közepesen erős fájdalom esetén, továbbá csökkenti a lázat és a gyulladást. Alacsony dózisban (100 ml/nap) vérhigítóként is használható. (A cikk termékmegjelenítést tartalmaz.)

Olvasson tovább: