Kereső toggle

Aukciók vonzásában

Érdemes-e műkincsbe fektetni?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Manapság egyre többen fontolgatják, hogy megtakarításaikat műkincsekbe fektessék be. Aki nem mer a tőzsdén kockáztatni, a biztonságosabb megoldásokat keresi. Nem árt azonban megismerkedni a műkincspiac sajátosságaival is.

A patinás aukciós házak már évszázadok óta közvetítik a műkincseket gyűjtők és befektetők felé. Ilyen például az angol Sotheby’s vagy a Christie’s, amelyek már komoly hírnévre tettek szert, és nemzetközi hálózatot építettek ki. De ma már Magyarországon is találunk jó nevű aukciós házakat, galériákat.

Azonban nem árt tudni, hogy a műtárgyak alapvetően a lassan megtérülő befektetések közé tartoznak. Sokszor hosszú időbe telhet, mire nyereséggel értékesíthetők lesznek, az eredeti darabok pedig igen drágák. Ezért mindenképpen hosszú távra kell terveznie annak, aki ilyen tárgyakból kíván portfoliót építeni magának, és azt is tudnia kell, mit érdemes vásárolni. Például, ha valaki festményekben gondolkodik, nem árt kikérni szakemberek tanácsát, és megismerkedni az egyes festők munkásságával.

Az aukciós házak kiválasztásakor fontos ellenőrizni, milyen az adott cég reputációja, hány sikeres árverést bonyolított le, milyen színvonalú a katalógusa. Utóbbiakat érdemes már előre tanulmányozni, és ellátogatni egy árverésre is, hogy megtapasztaljuk annak egyedi hangulatát, a licitálás izgalmát.

A neves aukciós házaknál komoly előkészületek előzik meg az árverést, a kalapács alá kerülő tárgyak gondos válogatáson esnek át. Szakemberek sora vizsgálja meg, hogy az adott tárgyon vajon vannak-e hibák, sérülések, restaurált részek, netán hamisításra utaló jelek. Össze kell gyűjteniük egyéb információkat is, például azt, kik voltak a korábbi tulajdonosok, a tárgy nem áll-e múzeumi védettség alatt, vagy folytak-e rajta restaurálások.

Az általában tavasszal, ősszel és télen tartott aukciókhoz fotókat és művészettörténeti elemzéseket tartalmazó, szakemberek által írt, igényes katalógusokat készítenek. Ezek tartalmazzák a becsült értéket és a kikiáltási árat is. Ilyenkor érdemes előzetesen ellátogatni az árveréshez kapcsolódó kiállításra is, ahol a katalógus is megvásárolható. (A cikk termékmegjelenítést tartalmaz.) 

 

Olvasson tovább: