hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Érdemes-e műkincsbe fektetni?
Aukciók vonzásában

2018. 06. 14.
Manapság egyre többen fontolgatják, hogy megtakarításaikat műkincsekbe fektessék be. Aki nem mer a tőzsdén kockáztatni, a biztonságosabb megoldásokat keresi. Nem árt azonban megismerkedni a műkincspiac sajátosságaival is.

A patinás aukciós házak már évszázadok óta közvetítik a műkincseket gyűjtők és befektetők felé. Ilyen például az angol Sotheby’s vagy a Christie’s, amelyek már komoly hírnévre tettek szert, és nemzetközi hálózatot építettek ki. De ma már Magyarországon is találunk jó nevű aukciós házakat, galériákat.

Azonban nem árt tudni, hogy a műtárgyak alapvetően a lassan megtérülő befektetések közé tartoznak. Sokszor hosszú időbe telhet, mire nyereséggel értékesíthetők lesznek, az eredeti darabok pedig igen drágák. Ezért mindenképpen hosszú távra kell terveznie annak, aki ilyen tárgyakból kíván portfoliót építeni magának, és azt is tudnia kell, mit érdemes vásárolni. Például, ha valaki festményekben gondolkodik, nem árt kikérni szakemberek tanácsát, és megismerkedni az egyes festők munkásságával.

Az aukciós házak kiválasztásakor fontos ellenőrizni, milyen az adott cég reputációja, hány sikeres árverést bonyolított le, milyen színvonalú a katalógusa. Utóbbiakat érdemes már előre tanulmányozni, és ellátogatni egy árverésre is, hogy megtapasztaljuk annak egyedi hangulatát, a licitálás izgalmát.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!