Kereső toggle

Boldogító nem? - A szingli társadalmak és a feminizmus

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Nyugaton a hagyományos családmodellt egyre inkább felváltják az alternatív együtt- élési módok. Ha a trend nem változik, néhány évtizeden belül szinte minden nyugati ország a szinglik társadalmává válik. Vajon miért ódzkodnak a hölgyek a házasság szövetségétől?

Németországban hétmillió férfi él úgy egyedül a 35–50 éves korosztályban, hogy szinte teljesen biztosan sosem fog megnősülni. A trend nem csak Európára jellemző, Amerikában is egyre többen élnek egyedül. Rengeteg tanulmány születik a témában, amelyek azt vizsgálják, vajon a férfiak vagy a nők azok, akik között lanyhult a házasulási kedv. A végső konklúzió egyelőre nem ismert, ám az egyre jobban látszik, hogy a feminizmus, a női emancipáció, a lehetőségek megnyílása a nők előtt és a gyengébbik nem „öntudatra ébredése” igazi mélyütést mért a házasság intézményére. A férfiakra gyakorolt hatások egy részét már vizsgáltuk (Férfibajok – A feminizmus elhallgatott mellékhatásai. Hetek, 2017. október 16.). A nők öntudatosabbá válása azonban a házasságokra, és ezáltal a gyerekek fejlődésére is óriási hatással van a nyugati társadalomban.

A Washington Egyetem szociológiaprofesszora, Pepper Schwartz a CNN-en megjelent elemzésében arra mutat rá, hogy a nők számos különböző ok miatt választják inkább azt az utat, hogy egyedül maradnak. Schwartz szerint Amerikában jelenleg a 18 év feletti nők 53 százaléka egyedülálló, aminek a szociológus szerint az az oka, hogy számukra ez az életforma jelenti a „legjobb opciót”. Annál ugyanis jobb egyedül maradni, mint egy olyan férfihoz hozzámenni, aki úgymond „haszontalan”, azaz a házassággal a nő anyagi helyzete akár jelentősen is romolhat, ha a férj nem teljesít a maga helyén. Schwartz szerint néhány esetben egy nő még akkor is jobban jár, ha a gyermekeit egyedül nevelve állami segélyeken él, mintha egy passzív, bizonyos esetekben munkanélküli férjjel él együtt, aki csak plusz egy személyt jelent, akiről gondoskodnia kell.

Túl Nagy Ő

A második fő ok, ami miatt a nők parkolópályára állítják a családalapítási igényüket, az üzleti siker. Schwartz szerint a társadalmi presztízs eléréséhez „egy nőnek ma már nincs szüksége egy sztárügyvéd férjre, ha ő maga is sztárügyvéd”. A házasságban ugyanis általánosságban a férfi előmenetelére helyeződik a hangsúly, így a nők ambíciói általában kitolódnak, vagy meg sem valósulnak. Így a szociológus szerint, ha a házasság a hőn áhított üzleti karrier útjában áll, számos nő inkább az anyagi sikert választja. Ehhez kapcsolódik az is, hogy a társadalom átalakulásával egyre kevesebb nő szeretne „házitündérként” csak az otthon melegének őrzésével foglalkozni, főzni, mosni, takarítani, illetve gyerekeket nevelni, ehelyett sokan inkább az üzleti megbecsülést választják, ahol úgymond széles körben elismerik a bennük rejlő tehetséget, míg otthon sokak számára úgy tűnik, hogy csak „elpazarolják azt”.

A szociológus arra a következtetésre jut, hogy mivel a nők számára elérhető a kulturális és anyagi szabadság, azaz nincs szükségük arra, hogy férjhez menjenek, és így megfelelő anyagi biztonságot élvezzenek, többé már nem akarnak bármi áron megállapodni. „Míg a legtöbb nő még mindig szeretne férjhez menni, ezt nem akarják bármi áron. Úgy már nem kell nekik a házasság, ha emiatt elszalasztják az álmaikat.”

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: