hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A sikeres oktatás receptje
Titkos összetevők: skandináv leleményesség, ázsiai fegyelem

2017. 12. 01.
„Az oktatói munka sikere kettőn múlik: a diákon és a tanáron” – mondta egyszer Reiman István híres matematikus, egyetemi tanár. Jelenleg a nemzetközi felmérések minden eddiginél több bizonyítékot szolgáltatnak arra, mennyire fontos a tanulók és az oktatók együttműködése.

A legutóbbi, 2015-ös PISA-felmérések eredményei sokkolták a magyar közvéleményt, hiszen senki sem számított ennyire alacsony teljesítményre a diákok részéről. Sok mindent varrhatunk a tinédzserek nyakába, hogy miért is történhetett meg ez a zuhanórepülés mind a szövegértést, mind a természettudományokat, mind a matematikát illetően, kezdve a „szörnyű közösségi oldalaknál” az általános érdektelenségig bezárólag. Sajnos ezeknek a felvetéseknek is van alapja, a probléma gyökere mégis sokkal összetettebb, mint hogy a diákok egyszerűen lusták lennének tanulni.

2013-ban a Varkey Foundation közzétett egy tanulmányt, ami a tanárok megbecsülését vizsgálta huszonegy országon belül. Ebbe ugyan Magyarország nem került be, viszont így is tartalmaz számunkra megszívlelendő következtetéseket. Megfigyelhető ugyanis egy bizonyos fokú összefüggés a PISA-eredmények, a tanári fizetések nagysága és az általános tanári megbecsülés között.

De ne rohanjunk annyira előre, hanem először is vizsgáljuk meg, miért fontos egyáltalán a tanárok megbecsülése! Elsősorban azért, mert nagy valószínűséggel sokkal többször találkozik egy diák a tanáraival, mint a szüleivel. Még ha valaki nem is hanyagolja el a szülői kötelességeit, és nem tudja le a nevelést azzal, hogy „majd az iskola elvégzi helyette” (mert nem fogja), akkor sem tudunk ezen nagyon változtatni. A tanárok azok, akik (jó esetben) felnyitják a fiatalok szemét arra, mit is szeretnének az életben tanulni, bevezetik őket a tudományok és a művészetek világába.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!