Kereső toggle

Új remény a Down-szindróma kezelésében

Mire jó a FontUp készítmény?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Mi köze a zöld teának a Down-szindrómához vagy az Alzheimer-kórhoz? Dr. Tóth Ágnes nőgyógyásszal, egy Down-szindrómás kislány édesanyjával beszélgettünk a FontUp készítményről és spanyol kutatók egy új felfedezéséről, melynek során a zöld tea EGCG kivonatával sikereket értek el a Down-szindrómás felnőttek értelmi teljesítményének javításában.

Down-szindrómában milyen gyógyszeres próbálkozások voltak eddig?

– A Down-szindróma genetikai hátterét Jérőme Lejeune francia genetikus és munkatársai fedezték fel 1959-ben. A professzor rendíthetetlenül hitt abban, hogy a felfedezése nyomán egyszer sikerül valódi gyógymódot találni a genetikai eredetű értelmi lemaradásokra. Ő 1994-ben elhunyt, de a róla elnevezett alapítvány azóta is sok kutatócsoport munkáját támogatja. A közelmúltban derült ki, hogy a Down-szindróma és az Alzheimer-kór az agysejtek szintjén sok hasonlóságot mutat. Okkal feltételezzük, hogy a Down-szindrómával élőkkel kapcsolatos kutatási eredmények előrelendíthetik az Alzheimer-kutatást is. (Halkan megjegyzem, lehet, hogy ez még a szűrőtesztek forgalmazásánál is jövedelmezőbb befektetés lehet.) Talán ennek köszönhető, hogy az Európai Parlament új elnöke, Antonio Tajani a Down-szindróma idei világnapján anyagi támogatást ígért a Down-szindrómások életminőségének javításával foglalkozó európai kutatásokra.

A genetika fejlődésével párhuzamosan ezen a területen is egyre több az ismeretünk. A kémcsövekben, illetve állatokkal történt kísérletek nyomán néhány szer (antioxidáns vegyületek, acetilkolineszteráz, növekedési hormon, folsav, thyroxin, memantin) eljutott már az embereken történő vizsgálatokig is.

Miért indultak el a spanyol kutatók a zöld tea irányában?

– A Down-szindrómás emberek testi sejtjeiben a 21-es kromoszómából a szokásos kettő darab helyett három található, ami egy összetett biokémiai egyensúlyzavart okoz. A genetikai kutatások eredményei alapján sikerült beazonosítani egy olyan génszakaszt a 21. kromoszómán, aminek óriási szerepe van a Down-szindrómára jellemző tanulási képességzavar kialakulásában. A spanyol kutatók ennek a génszakasz túlműködésének megfékezésére kerestek alkalmas vegyületet. Sok molekulát kipróbáltak, és végül a zöld teában található EGCG vált be.

A zöld tea ismert antioxidáns. Ez a hatása játszik szerepet, vagy valami teljesen más?

– Nyilván nem elhanyagolható az antioxidáns hatás sem. A zöld teában található EGCG nevű vegyületről viszont kiderült, hogy pont annak a DYRK1A elnevezésű génnek a működését szabályozza, aminek a túlműködése jelentős szerepet játszik az értelmi lemaradásban.

Milyen kutatás előzte meg a felfedezést, és lehet-e tudni, hogy mi a szer pontos hatásmechanizmusa?

– A kísérletek először muslicákon, majd a Down-szindrómát modellező egereken történtek. Az első eredmények azt igazolták, hogy a kezelés hatására az egerek agysejtjei közötti kapcsolatok száma megnövekedett, az egerek pedig ügyesebben oldották meg a kísérleti feladatokat. A 16–34 éves Down-szindrómás felnőtt embereken végzett, minden tudományos kritériumnak megfelelő kísérlet nyomán a kontrollcsoporthoz képest 3 területen figyeltek meg jelentős hatást az EGCG-kezelésben részesült alanyokon: a vizuális emlékezet (absztrakt ábrák felismerése), a funkcionális tanulás (olvasás, írás, óraleolvasás, pénzkezelés) és a válaszgátlás (zavaró körülmények kizárásának képessége) területén.

Közismert tény, hogy az agy képlékenysége az életkor előrehaladtával csökken. Ezért nehezebb például 50 évesen nyelvet tanulni, mint 5 évesen. Éppen ezért várjuk nagy izgalommal a gyermekkori vizsgálatok eredményeit. A spanyol kutatók idén nyáron 6–12 éves korú Down-szindrómás gyermekekkel folytatják az EGCG-vel kapcsolatos kutatásokat, melyek eredményét év végére ígérik.

Csak a Down-szindrómásoknál lehet bevetni a zöld teát?

– Van okunk feltételezni, hogy a DYRK1A gén eltérései más kórképek (Alzheimer-kór, MRD7) kialakulásában is jelentős szerepet játszanak. Tudományos igényű bizonyítékkal egyelőre azonban csak az EGCG 16–34 év közötti életkorú Down-szindrómásokra kifejtett hatásának tekintetében rendelkezünk.

Ebből most már egy termék lett, ami Magyarországon is kapható, forgalmazója maga a Down Egyesület. Nem látod-e problémának, hogy az egyesület árréssel forgalmaz egy terméket?

– A Down Egyesület küldetése, hogy a Down-szindrómával és más értelmi fogyatékkal élő gyermekeket, felnőtteket és családjaikat segítse abban, hogy aktív és boldog életet élhessenek a társadalom teljes jogú tagjaiként. Ebbe a küldetésbe tökéletesen beleillik, hogy a Magyarországon élők számára is elérhetővé teszünk egy olyan készítményt, ami külföldön már bizonyított. A terméket egyébként nem az egyesület forgalmazza, hanem az egyesület tulajdonában álló F4A Kft., amely a Budapesten terveink szerint szeptemberben átadásra kerülő Csodavár Korai Fejlesztőcentrum és Integrált Játszóház fenntartója. A kft. minden bevétele, beleértve a készítmény forgalmazásából remélt szerény hasznot is, ily módon visszaforog a Down-szindrómások céljaira.

Vannak már jó tapasztalatok?

– Tapasztalataink az EGCG-tartalmú, kakaóízű italporral kapcsolatban vannak, mely az EGCG-n kívül vitaminokat, ásványi anyagokat, élelmi rostokat is tartalmaz, egyben gluténmentes, laktózmentes és koffeinmentes is. Mivel ez a készítmény nem gyógyszerként, hanem táplálékkiegészítőként került bejegyzésre, hivatalosan és általánosságban nem hirdethetjük a gyógyhatását. Vannak azonban visszajelzéseink arról, hogy a készítményt használó Down-szindrómások intellektuális teljesítménye, beszédkészsége, figyelme, mozgása jelentős mértékben javult.

Olvasson tovább: