Kereső toggle

Nem lát a szemétől?

Forduljon szakemberhez!

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Akár autót vezetünk, akár számítógépezünk, akár házimunkát végzünk, vagy csak olvasgatunk, napozunk – nincs olyan tevékenység vagy aktív kikapcsolódás, amihez ne használnánk a szemünket. Mégsem magától értetődő mindenki számára, hogy szemünk ápolása és egészségének ellenőrzése ugyanolyan fontos, mint bármilyen más rendszeres szűrővizsgálat.

Sokan azt gondolják, csak a szemüvegeseknek kell rendszeresen szemorvoshoz vagy optometristához járniuk, pedig a szemvizsgálatnak az általános egészségvédelmi rutinunkhoz kellene tartoznia. Különösen fontos ez 40 év felett, illetve ha valaki olyan betegséggel küzd, mint például a diabétesz, amelynek hosszú távú szövődményei közé tartozik a szem károsodása, illetve ha a közvetlen családban előfordult például zöldhályog. Ilyen esetekben a szemorvos vagy az optometrista tanácsot tud nyújtani arra nézve, milyen gyakran és milyen jellegű vizsgálatokat érdemes elvégeztetni.

A szakemberek szerint tanácsos kétévente megnézetni a szemünket, de életkortól és egészségügyi állapottól, illetve az adott panaszoktól függően, erre gyakrabban is sor kerülhet. Egy szemvizsgálat során nemcsak arra derülhet fény, hogy szükségünk van-e szemüvegre, hanem különféle – potenciálisan komoly – szem- és egyéb betegségeket is időben diagnosztizálni és ennélfogva gyógyítani is lehet. Például a szemfenéki érrajzolat alapján következtetni lehet a szervezet érrendszerének állapotára, de a magas vérnyomás is először a szemfenéki érrendszert érinti.

Ha látásunkban bármilyen változást észlelünk, érdemes mielőbb felkeresni egy szakembert, aki megfelelő tanácsot tud nyújtani a fizikális vizsgálat, illetve a panaszaink kiértékelése alapján. Fontos tudni, mióta tapasztaljuk a változásokat, vagy mióta állnak fenn a panaszok, változott-e a látásélesség, ha igen, mennyi idő alatt – hirtelen vagy lassan, fokozatosan.

A szemet általában kívül és belül is megvizsgálják: számítógéppel ellenőrzik a látásélességet, az esetleges dioptriás változásokat, illetve speciális eszközökkel (például ophtalmoszkóppal) megnézik a belső szerkezetét, hogy felmérjék, milyen a szemfenék erezetének és a retinának az állapota, illetve van-e bármilyen jele szürke- vagy zöldhályognak. Szükség esetén a szemnyomást vagy a könnytermelést is ellenőrzik. Ezenkívül – a filmekből is ismerős – klasszikus betű- és számolvasós „jelenet” is a vizsgálat része.

Ha mégis szemüvegre lenne szükségünk, ma már szinte csak a képzelet szab határt a megoldásoknak. A legmodernebb dizájnos keretektől a jellegzetes Lennon-szemüvegeken át az egyszerű nagymamás okulárékig igen széles a kínálat, ám ha életmódunk, munkánk vagy kedvenc hobbink, sportunk megkívánja, dönthetünk akár a kontaktlencse mellett is. Míg szemüveglencséből választhatunk vékonyítottat, üveget vagy műanyagot, karcmenteset és védőbevonatosat, a kontaktlencsék kínálatában havonta, kéthetente vagy akár naponta cserélhető típusok közül választhatunk. Fontos tudni, hogy amennyiben a kontaktlencse mellett döntünk, részt kell vennünk egy betanításon, ahol a szakember elmagyarázza, hogyan kell felhelyezni és eltávolítani a lencsét, és számítsunk egy kicsit hosszabb szoktatási időszakra.

A nyári, napfényes időre készülve érdemes fontolóra venni dioptriás napszemüveg készíttetését is, amelyből már szintén minden igényt kielégítő, márkás és megfelelő UV-védelmet biztosító típusok kaphatók. Azonban akármilyen látásjavító eszközt választunk, érdemes minden esetben tisztázni, hogy a garancia mire és meddig terjed ki.

Ha valakinek olvasószemüvegre lenne szüksége, vásárolhat a készen kapható szemüvegek közül, azonban ezek nem biztos, hogy a legtökéletesebb megoldást nyújtják. Nem veszik ugyanis figyelembe egyedi sajátosságainkat vagy panaszainkat, amelyekre csak egy szakszerű vizsgálat deríthet fényt.

Ha hosszú távon szeretnénk gondoskodni szemünk védelméről, érdemes beruházni olyan jó minőségű táplálékkiegészítőkbe, amelyek kifejezetten a látószervünkre gyakorolnak kedvező hatást. Ilyenek például a karotinoidok (a növények változatos piros, sárga, narancssárga színét adó, zsíroldékony molekulák). A zeaxantin elsősorban a retinán, az úgynevezett csapokban koncentrálódik, amelyek a színlátásért felelősek, a lutein pedig a retinaperiférián a pálcikasejtekben, amelyek a fekete-fehér látásban játszanak szerepet. A karotinoidok „királyának” tartott astaxantin – a természetben előforduló legerősebb ismert antioxidáns karotinoid molekula – pedig csökkenti az UV-fény által kiváltott káros oxidációt okozó folyamatokat a szemlencsében, és gátolja a gyulladásos folyamatokat. Csökkenti a szemfáradtságot, és javítja a fókuszálási képességet.

Hatásosak még a szemre a sötét színű bogyós gyümölcsök színét adó antocianin molekulák. Védik a retina idegsejtjeit, csökkentik a szem hajszálereinek gyulladását, jótékony hatást gyakorolhatnak a szemfenéki meszesedés, szemlencse-elszürkülés, magas vércukorszint okozta retina-idegkárosodás esetén. Az alfa-liponsav szintén védi a retina idegsejtjeit, javítja annak vérellátását, és gátolhatja a szemlencse elhomályosodását.

Szemfáradtság, szemszárazság és a szem kivörösödésével járó allergia ellen számos szemcsepp áll rendelkezésre – válasszuk mindig a lehető legtermészetesebb összetevőkből állókat, és felbontott szer esetén használat előtt mindig ellenőrizzük a lejáratot! Jó tudni, hogy ma már spray-ként működő szemcseppek is kaphatók, amelyek használata jóval egyszerűbb, mint a cseppentős változatoké.

Mindemellett ne felejtkezzünk el az alapvető balesetvédelmi intézkedésekről sem: sok szemsérülés otthoni barkácsolás közben keletkezik, ezért ha olyan tevékenységet végzünk, amelynek során szilánkok, szikrák repkedhetnek, viseljünk védőszemüveget! Ha szemünket mégis sérülés érte, ne dörzsöljük, hanem forduljunk azonnal orvoshoz!

(A cikk termékmegjelenítést tartalmaz.)

Olvasson tovább: