Kereső toggle

Tavaszi kiruccanás

Játszva tanít a vácrátóti botanikus kert

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Ha egy gyorsan megközelíthető, mégis varázslatos helyet keresünk, akkor ideális választás a vácrátóti botanikus kert. Veresegyházán túl, de szinte mellette találjuk ezt a varázslatos kis helyet. Tömött parkoló kocsisor jelzi, hogy megérkeztünk.

Ekkora sokadalomra nem számítottunk, gyorsan le is ellenőrizzük az interneten, hogy van-e rendezvény. Ezen a napon nincs – ez csak a szokásos tömeg. A kitelepült lángososok és kézműves portékások jelenléte is azt üzeni, hogy itt sokan megfordulnak. A pénztárnál ácsorgó sokaság viszont nagyon szépen eloszlik a hatalmas területen. Aggodalomra semmi ok, nem egy zsúfolt metróra száll fel az ember. A pénztáros is állja a sarat – később rájövünk, szinte egyedüliként a kertben –, hiszen minden ügyes-bajos dolgunkkal végül nála kötünk ki.

A bejáratnál találhatjuk a Berkenyeházat, ahol egy képzeletbeli Berkenye bácsi interaktívan kalauzolja a gyerekeket a növényvilágban.

A kiállítóeszközök nagyon kreatívan mutatják be a növényvilág sokszínűségét. A kicsik büntetlenül szerelhetik a szobát, a nagyobbakra viszont rakódik egy kis botanika. Ám a kertben található virágok túl hívogatóak ahhoz, hogy az időt a Berkenyeházban töltsük el. Tudomány ide vagy oda, irány a természet!

Nagyon érdekesek az egyes virágok történeteit bemutató táblák – érdemes időt tölteni az olvasgatással. Megtudhatjuk, hogy a tulipánhagymák értéke egykor olyan nagy volt, hogy még a tőzsdén is jegyezték. De még jobban felértékelődött háborúk idején, amikor ennivalóként fogyasztották. A nárciszról is megtudhatjuk, hogy neve eredete hogyan kapcsolódik a csak önmagát szerető mitológiai Narcissus történetéhez.

A séta kicsi tavacskákon átívelő hidakon vezet át. A számos különleges növény között az állatvilág sem akart lemaradni: vadkacsa képében képviselteti magát, de madárhangból is akad bőven. A mocsári ciprus légzőgyökerei mesebeliséget kölcsönöznek a tájnak, igazi konkurenciái a fantasy-filmeknek. A rutinosabbak pokróccal érkeznek, és piknikeznek a tó melletti füvön – így teljes a pihenés, az biztos.

Tavasszal még kopár területekre bukkanhatunk a botanikus kertben, de a táblák jelzik, hogy itt nyárra valami nagyon szép készül, megalapozva ezzel a következő látogatás időpontját.

A Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertről további információk a www.botkert.hu weboldalon találhatók.

Olvasson tovább: