Kereső toggle

Ingyen C-vitamin

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Főzök egy jó forró teát – ezt a mondatot számos teára vonatkoztathatjuk, egy kivétel azonban biztos van: a csipkebogyótea. Pontosabban, el lehet készíteni, de akkor a legfontosabb alkotóeleme – a C-vitamin – elbomlik.

Lássuk csak, hogyan tudjuk mégis megmenteni a csipkebogyó hatóanyagait! A csipkebogyótea készítése a gyűjtésnél kezdődik. Még a fagyok beállta előtt kell az érett bogyókat begyűjteni. A puhákat hagyjuk meg a rigóknak, mert azok nagy valószínűséggel kukacosak. Fontos még, hogy kerüljük a főutak melletti területeket. Ha teljesen biztosak akarunk lenni abban, hogy a csipkebogyónk mentes a nehézfémektől, akkor magunk gyűjtsük be.

A csipkebogyó felvásárlói ára körülbelül 100 Ft / kg, mindenki viheti, és nem ellenőrzik, hogy hol szedtük. Utána irány a feldolgozás. Mivel a csipkebokor nem az a fajta, aki alig várja, hogy megközelítsék, ezért célszerű egy kampós bottal is felfegyverkezni, hogy a bokor tetejét is elérjük.

Csipkebogyóteát készíthetünk nyers és szárított bogyóból is. Amíg a szárítottat áztatni kell, recepttől függően 15 perctől akár fél napig is, addig a nyers csipkebogyónál aligha érünk el eredményt az áztatással.  u

Takács Ferenc gyógynövényszakértő azt javasolja, hogy a csipkebogyónak vágjuk le a két végét. Így nagyobb helyen tud párologni, és könnyebben is szárad. A nyers készítés során nagyobb eséllyel oldódik ki belőle a hatóanyag. Ez a módszer időigényes, de megéri. Az előkészített csipkebogyót akár le is fagyaszthatjuk, ha már nincs kedvünk többet pepecselni aznap.

Ha még tökéletesebb csipkebogyó-kivonatot akarunk készíteni, akkor arra a darálás a megoldás. A nyers csipkebogyóhoz a húsdarálótól kezdve az aprítógépen át bármit használhatunk. Most az egyszer törhetünk-zúzhatunk. Az így kapott zúzalékot leönthetjük hideg, de akár 40-50 fokos vízzel is. Lényeg, hogy ne legyen forró, mert akkor búcsút mondhatunk a C-vitaminnak. Majd jó sűrű szűrőn leszűrjük. A műveletet addig ismételjük, amíg jólesik, majd a maradék pépet forraljuk fel, így még az ásványi anyagokat is kinyerjük belőle. A felforralt részt lehűtjük, majd összekeverjük az előzőekkel. Ízlés szerint lehet mézzel édesíteni, de ez el is maradhat. A csipkebogyóital vagy -tea önmagában is nagyon finom.

Akinek végtelen a türelme, az meg is tudja tisztítani az apró magoktól és a szúrós szöszöktől a csipkebogyót. Így csak a csipke húsa kerül kiszárításra vagy megy a lekvárba.

 

Csipkebogyó abc

Mégegyszer a nyers csipkebogyóból készített tea lépései:
1. Előkészítés: két végét levágjuk a csipkebogyónak (utána azonnal áztathatjuk, elrakhatjuk a fagyasztóba vagy száríthatjuk).
2. Darálás (azonnal áztathatjuk vagy száríthatjuk).
3. Hideg vagy langyos vizes áztatás (akár többször is).
4. Szűrés (akár többször is).
5. Maradék felforralása (20-25 perc) és visszahűtése (ásványi anyagok kinyerése céljából).

Néhány recept szárított csipkebogyóból:
1. Ha nem akarunk sok időt tölteni a teafőzéssel:
Langyos vizes áztatás 10-15 percig; 2-5 gramm csipkebogyó szükséges hozzá.
2. Takács Ferenc gyógynövény-szakértő receptje. Ez már a komolyabb csipkebogyótea-készítőknek való: A csipkebogyót hideg vízben éjszakára (8-10 órára) érdemes külön beáztatni, s a frissen forrázott gyógynövényteához hozzáönteni, amikor a tea már langyossá hűlt.

Olvasson tovább: