Kereső toggle

Shoppingbojkott újratöltve

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Újabb nagy amerikai BEVÁSÁRLÓKÖZPONT döntött a napokban arról, hogy hálaadás napján, azaz november negyedik csütörtökjén zárva tart. A Mall of America közleménye szerint alapvető céljuk, hogy dolgozóik a családjuk körében lehessenek ezen a napon.

Tizenötezer alkalmazott és az ott dolgozó személyzet lehet hálás a híres pláza menedzsmentjének. (És 400 ezer potenciális vásárló szomorkodhat kicsit.) Habár a biztonsági szolgálat és néhány kulcsember így is szolgálatban lesz, zárva tart azonban a helyi mozi és a Nickelodeon vidámpark is. A Mall of America évek óta rendre nyitva tartott hálaadáskor is. Eleinte csak éjfélkor, később azonban már este nyolckor, illetve hatkor is kinyitottak az ottani üzletek. A mostani döntés értelmében a pláza üzletei ettől függetlenül szabadon dönthetnek a nyitva tartás mellett. (Több mint 500 különálló üzlet van az épületben.) „Voltak bérlőink, akik örömkönnyekben törtek ki, hogy közölhetik a zárva tartás hírét a dolgozóikkal” – írta erről a CNN.

„A kis létszámmal dolgozó bérlőinknek ez hatalmas megkönnyebbülést jelent.”

Tekintve a Mall of America méretét és befolyását, várható, hogy idén is több bevásárlóközpont csatlakozik majd kezdeményezésükhöz, ami egyébként egyáltalán nem új keletű. Az elmúlt években több százezer amerikai elégelte már meg a nagy nemzeti ünnepek elüzletiesítését, és olyan üzletláncokkal szemben fejezték ki nyíltan a tiltakozásukat, mint a Walmart, a Target, a JCPenney, a Toys”R”Us, a Kmart és a Best Buy. Ezek a cégek ugyanis mindig nyitva tartják üzleteiket hálaadás napján, szemben azzal a harmincegynéhány üzletlánccal, akik bejelentették, hogy ők zárva tartanak ezen a napon. A 2013-ban indult mozgalom tagjai (például „Boycott Shopping on Thanksgiving” néven) arra bátorítják honfitársaikat, hogy az ünnepet megelőző és azt követő napokban csak olyan üzletekben vásároljanak, amelyek nem nyitnak ki hálaadáskor.

Van olyan zárvatartás-párti munkaadó, aki alapvetően az emberi szolidaritásra hivatkozik, mint például a számítástechnikában utazó Costco üzletlánc: „Az alkalmazottaink nagyon keményen dolgoznak az ünnepi időszak alatt, így megérdemlik, hogy a hálaadás napját a családjukkal töltsék.” Míg mások üzleti racionalitással magyarázzák a bezárást: „Mi nem alacsony árréssel dolgozunk, és nem is adunk el nagy mennyiségű árut. Azért nem nyitunk ki, mert egyszerűen jobb nekünk, ha ezen a napon zárva maradunk” – nyilatkozta erről a The Wall Street Journalnek Ginger Reeder, a Neiman Marcus divatcég szóvivője.

Üzleti szempontból meglepő módon nem akkora veszteség zárva tartani hálaadás napján, mint elsőre gondolnánk. Elemzők szerint a nettó eladások változása közel nulla százalékos ezen a napon. Az egyik ok, ami miatt a „fekete csütörtök” (vagyis a klasszikus „fekete péntek” előestéje – a szerk.) eladásainak aránya évről évre folyamatosan csökken, hiszen az üzletláncok egyre korábban kezdenek bele az ünnepi időszakot jellemző széles körű kiárusításokba – írta erről a Time magazin, hozzátéve: az online vásárlások térnyerése is egyre meghatározóbb. Míg 2010-ben az online vásárlók több mint 400 millió dollárt költöttek el hálaadás napján, 2015-ben már közel 1,1 milliárdot. (Ráadásul a „fekete péntek” és a „cyber hétfő” adatai messze meghaladják még ezeket a számokat is.)

Egy reprezentatív felmérés szerint a potenciális vásárlóknak csupán 11 százaléka megy vásárolni hálaadás napján, ami egy nagyon szűk réteget jelent. Viszont – úgy tűnik – az üzletek többségének ez már elegendő indok ahhoz, hogy nyitva tartsanak. Attól félnek ugyanis, hogy ha az ünnep alatt is zárva tartanak, akkor alulmaradnak a versenyben – állítják a szakértők. Így aztán a leginkább marketingvezérelt vállalatok gyakorlatilag folyamatosan harcolnak a vásárlókért, hogy minél előbb el tudják adni a „limitált kiadású ünnepi” termékeiket, mielőtt a potenciális vevők máshova térnek be vásárolni. Ez az árharc okozza egyébként azt is, hogy a kiárusítások is egyre korábban kezdődnek.

A protestálók célpontjai mindenesetre nemcsak azok a kereskedelmi láncok, amelyek a vád szerint tönkreteszik a dolgozók hálaadás napját azzal, hogy már kora reggeltől vagy éppen éjjel-nappal nyitva tartanak, mint a Walmart, hanem a vásárlók is, akik okot adnak ezeknek a cégeknek, hogy kinyissanak. „Arra szeretnénk bátorítani az embe-reket, hogy az ünnep alatt maradjanak otthon” – mondja Brian Rich, az egyik ilyen mozgalom megalapítója. „Ha sikerül megszüntetni a keresletet, akkor a vállalatok is kénytelenek lesznek bezárni” – hangzik az érv.

Ami viszont az alulról jövő vásárlási bojkottok pénzügyi hatásait illeti: egy 2011-es kutatás szerint, amíg a bojkottált cég neve negatív hírekben szerepel, a részvényei általában esnek. Ám a The Guardian által idézett tanulmány arra is rámutatott, hogy az ilyen protestálók elsősorban nem is a cégeket akarják megváltoztatni, hanem inkább az emberek gondolkodásmódját egy adott témában. Így általában a vásárlói bojkottok hatásai – tudatos kampánystratégia híján – rendre rövid távúak maradnak. „Az összes ünnepnap alatt történő vásárlások tekintetében a hatásuk nulla” – mondta kijózanítóan a háladás napi bojkottról Richard Feinberg, a Purdue Egyetem professzora a South Bend Tribune-nek.

Olvasson tovább: