hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Régi pompájával hívogat a Vadrózsa
Modernitás és tradicionális vendéglátás Budán

2016. 10. 08.
A Vadrózsa fogalom. És persze evidencia is. A nagypolgári miliőt, enteriőrt, szervizt, kiszolgálást és kínálatot kedvelő ínyencek mindig is tudták, hol van, és miért érdemes odamenni. Ha egy beszélgetésben szóba jött, egy hangyányit mindenki lehalkította a hangját, és tisztelettel mondta ki a nevet. A nyolcvanas és kilencvenes években a Vadrózsa világhírű lett. Nem az árszínvonal, hanem az úri közönség és a hangulat jelölte ki és integrálta a vendégkört. A Vadrózsa ma újra régi fényében tündököl. És szépen formálódik a vendégkör is…

A hely Földvári Gábor tulajdonos szerint négy gondolatot és törekvést sugall: harmónia, családias hangulat, elegancia és minőség. A Vadrózsában a harmóniának nincsenek fontos és kevésbé fontos elemei. A kertész ugyanazzal a gondossággal metszi a rózsát, ahogy a felszolgáló a vendég ujjmozdulatát figyeli, vagy ahogy a séf a báránysült esszenciáját összefoglaló mártást a tányérra cseppenti. Minden ugyanannak a „szent” célnak van alárendelve: a vendégélménynek. A családias hangulatot a polgári enteriőr és a sommelier stílusa éppúgy meghatározza, mint Gombkötő István zongorajátéka. Földvári Gábor segítsége a fejlesztésben a Gundel egykori feje, ma a Magyar Éttermi Szövetség elnöke, Dr. Buday Gábor.

A meghittséghez szükséges olykor némi szeparáltság is. Ennek a feltételei is adottak a Vadrózsában. A 20 fős emeleti könyvtárszoba méltó helyszíne lehet egy céges rendezvénynek éppúgy, mint egy szűkebb körű aranylakodalomnak vagy egy komolyabb adásvételnek. A múlt vagy éppen a jelen jó döntéseit aztán az e szobához tartozó privát teraszon koccintva ünnepelhetik az egybegyűltek az ősfás kert lombkoronáinak magasságában. Eleganciából bőven kijutott a háznak. Tökéletes helyszín például egy esküvőhöz vagy banketthez az egybenyitható télikert és tükörterem, ahol 70 vendég is kényelmesen elfér. Szolid eleganciát áraszt a 40 fős Gyarmati István-terem is, ahol a századelő hangulata szippantja fel a vendéget. És viszont. De mindig ebben a sorrendben.

A Vadrózsa magja minden kétséget kizáróan az étel. A kulinária köré szerveződik minden elem, erő, tehetség, személy és tárgy, hogy a vendég mindebből csak annyit vegyen észre, újra jönni akar. Jönnie kell! A konyha „vetekszik” a NASA kísérleti bázisának felszereltségével. A minőség és a modernitás olyan szerencsés találkozása ez a műhely, ahol az egészség legalább annyira fontos, mint az esztétikum. Van itt bármilyen zöldségből vagy gyümölcsből másodpercek alatt krémfagylaltot készítő Pacojet, a minőségi készételek ma már elengedhetetlen kelléke, a jégsokkoló, az utánozhatatlan színvonalú steaket produkáló abáló berendezés, a SousVide. De felbukkan a Thermomixer-aprító és a fogásokat tálaláskész állapotban tartó Hold-O-Mat is. Na persze ezeket tudni kell működtetni is! A Vadrózsában is a séf, Müncz Gábor és csapata áll a remekművek mögött.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!