hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Digitális bennszülöttek világa
Gyermekek számítógéprabságban

2016. 09. 15.
„Képzeld, a kétéves kislányom ügyesebben kezeli az okostelómat, mint én, az 5 éves örökmozgó fiam pedig végre csendesen ül órákig a számítógép előtt”- újságolja egyik ismerősöm. Felmérések szerint is a gyerekek egyre korábban kezdik el használni a netet, és egyre több időt töltenek a világhálón lógva. Miközben lemondanak a mozgásról, a sportról, a játékról, az olvasásról. Beszélgetés helyett pedig marad a chatelés és kivonulás a családból: anonimitás, erőszakos, gyűlöletkeltő tartalmak, pornó, cyberbullying. Gyakran a szülők még mindig nincsenek tisztában azzal, hogy merre is szörföznek csemetéik, és mi mindenre bukkanhatnak. Nem lehet eleget beszélni arról, hogy a netnek milyen valós veszélyei vannak, pláne a legkisebbekre nézve. Kérdéseinkre Ujpál Zsófia pszichológus válaszolt.

Mint tudjuk, nem az okostelefonnal, a tablettel, a számítógéppel és egyéb kütyüvel van a baj, hanem ezek használatának túlzott mértékével. De vajon el lehet-e kerülni, és ha igen, miként, hogy netfüggővé váljon a gyermek?

– Fontos megkülönböztetni, hogy a gyermeknél függőségről van-e valóban szó, vagy egyszerű divatról, a korcsoportját jellemző szokásról, olyan viselkedésről, ami segíti a fiatalt a társaihoz való tartozás megerősítésében. A netfüggőség elkerülésében fontos a megelőzés, ami ki kell, hogy terjedjen a megfelelő szülői példamutatásra, a tudatos nethasználat megtanítására, az észszerű keretek felállítására, az alternatív viselkedések szorgalmazására, mint például: hobbi, sport, családi programok, társas kapcsolatok.

Amerikában már azért küzdenek, hogy hivatalosan is nyilvánítsák mentális zavarrá a netfüggőséget. Valóban ilyen drámai lenne a helyzet?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!