Kereső toggle

Mire figyeljünk a kullancs-szezon idején?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Legtöbben alig vártuk a tavasz megérkezését, a napfényt, de a felhőtlen ég korántsem mindig jelent felhőtlen gondtalanságot – kellemetlen, akár veszélyes közjátékot okozhat például egy kirándulás, túra során előforduló váratlan kullancstámadás.

A közönséges kullancs (Ixodes ricinus) számos kórokozót hordozhat és terjeszthet, amelyekkel vérszívása során az embert is megfertőzheti. E betegségek közül Magyarországon elsősorban a Lyme-kór és a vírusos agyvelőgyulladás (FSME) fordul elő.

A két betegség mind kórokozóját, mind lefolyását, mind a védekezés módját tekintve eltér. Míg 2015-ben 1445 Lyme-kóros esetet regisztráltak, a kullancs okozta vírusos agyvelőgyulladás esetszáma 106 volt. Utóbbi tehát relatíve ritka, de súlyos következményekkel járhat.

A kullancsvírus okozta agyvelőgyulladás kezdeti, influenzára hasonlító tünetei egy-két hét lappangási idő után jelentkeznek, és a legtöbb esetben ebben a fázisban véget is ér a betegség. Az esetek 10-20 százalékában azonban átmeneti panaszmentesség után idegrendszeri tünetek, bénulások, beszédzavar, érzészavarok, aluszékonyság jelentkezhetnek. A betegségre nincsen speciális gyógymód, és sajnos a fertőzés lezajlása után is maradhatnak vissza károsodások – mondja dr. Ipolyi-Topál Gitta háziorvos.

A Lyme-kór legelső tünete a csípés körül megjelenő, általában ovális alakú bőrpír, de ez az esetek egy részében meg sem jelenik. A Lyme-kór időben elkezdett antibiotikum-kezeléssel gyógyítható. Fontos tudni, hogy nem minden kullancs hordoz kórokozót, és az ilyen ízeltlábúaknak is csak egy része adja át azt vérszívása során az embernek. Éppen ezért a patikában kapható kullancsteszt, amely a kiszedett kullancs Lyme-kórokozóval való fertőzöttségét képes kimutatni, nem alkalmas az ember megbetegedésének megállapítására. Amennyiben a kullancscsípést követően betegségtüneteket (bőrtünet, izomfájdalom, láz, fejfájás stb.) tapasztalunk, tanácsos orvoshoz fordulni. Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy az indokolatlan antibiotikum-használat is károkat okozhat.

A Lyme-baktérium a kullancs potrohában (gyomrában) található legnagyobb számban, és így minden olyan ténykedés, ami a kullancsot öklendezésre készteti vagy a gyomor összenyomásával jár, növeli a kórokozó átvitelének esélyét. „Lehetőleg minél előbb távolítsuk el a kullancsot, ezzel is csökkentjük a fertőződés kockázatát, nem érdemes ezzel az ügyeletre várni. A kullancsot a bőrhöz minél közelebb fogjuk meg, és határozott mozdulattal húzzuk ki a bőrből. Nem szükséges, sőt nem is szabad pálinkát, vazelint és egyéb kegyszereket önteni rá, és a tekerésnek sincs jelentősége” – fogalmaz a háziorvos. Előfordulhat, hogy a kullancs eltávolításakor a bőrben marad az apró, horgocskákkal rögzült szájszerv, ez azonban már a kórokozó-átvitel szempontjából nem jelent veszélyt; idővel magától kilökődik a bőrből, akár egy szálka. Célszerű a befúródott kullancs helyét és eltávolításának idejét a naptárba feljegyezni, hogy az esetleges betegségtünetek megjelenésekor az orvost tájékoztathassuk a kullancscsípés időpontjáról.

A vérszívás és a kórokozók átvitele ellen számos módon védekezhetünk. Erdei túrák, kirándulások alkalmával használjunk kullancsriasztó szereket (a kenekedést a használati utasítás szerint néhány óránként ismételni kell)! Ha a séta során világos színű ruházatot viselünk, akkor azon könnyebben észrevehetjük a ránk kapaszkodó, sötét színű kullancsokat. Hazaérve pedig mindenképpen tartsunk kullancsvizitet! Fontos nemcsak az emberek, hanem az állatok védelme is, hiszen a négylábú kedvencek is ki vannak téve a kullancscsípéseknek és a betegségek veszélyének. Mivel a megfertőzött haszonállatok teje is közvetítheti a vírust, fontos a nyers kecske- és tehéntej fogyasztás előtti forralása.

Bár a Lyme-kór ellen egyelőre nincs lehetőségünk védőoltással védekezni, a súlyos következményekkel járó kullancsencephalitisszel szemben a védőoltás rendelkezésünkre áll.

Olvasson tovább: