Kereső toggle

Tavaszi sebességváltás

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A tavasz mindenkit felüdít, megújít, mégis sokan érezzük úgy, hogy a fáradtság ólomsúlyként nehezedik vállainkra megnehezítve mindennapjainkat. Sokszor eszünkbe jut ilyenkor, hogy lehet, velünk van a baj, amiért álomban töltenénk a verőfényes délutánt.

A már-már idegesítő tavaszi üzemmódváltás ugyanakkor hasznos testünk számára, és szorosan összefügg a hormonháztartásunkban végbemenő két lényeges változással. Télen kevesebb napfény ér bennünket a rövid nappalok és a hosszú éjszakák miatt, így megnövekszik bennünk az alvásért felelős melatonin hormon szintje. Ahogy azonban jön a tavasz, testünket egyre több napfény éri, a melatonintermelés csökkenni kezd, ami átmeneti zavarokat okozhat az alvás-ébrenlét ritmusában. A tavaszi átállás másik kulcsmolekulája a szerotonin, melyet boldogsághormonnak is neveznek. Az alacsony szerotoninszint depressziót és örömtelenséget okozhat, de szintje a tavaszi hónapokban nőni kezd – mindenki nagy örömére.

E két élettani változás mellett harmadikként megjelenik az étrendváltás. A téli étkezés általában zsírban gazdag és kalóriadús, ritkábban eszünk gyümölcsöt és zöldségféléket, ami miatt előbb-utóbb ásványianyag- és vitaminhiány alakulhat ki. Legjobb orvosság a megelőzés, ezért fontos, hogy a téli hónapokban is odafigyeljünk a megfelelő vitaminbevitelre, így könnyen megelőzhetjük a tavaszi fáradtság tüneteit. De mit tehetünk, ha már érezzük, hogy minden délután csalogat az ágy, és a negyedik kávé után is az asztalon koppan a fejünk munka közben?

Harcra fel!

Az egyik legfontosabb és legeredményesebb eszköz a testmozgás: kocogás, futás, biciklizés vagy egy kellemes séta a napon már csodákat tesz! A rendszeres mozgás nemcsak izmainkat edzi, ízületeinket mozgatja át, de jót tesz a vérkeringésnek, erősíti a csontokat, segít megelőzni az elhízást és a 2-es típusú cukorbetegséget, valamint hozzájárul a jó közérzethez. Nem szükséges azonnal spártai edzésprogramba fogni, kezdésnek éppen elegendő, ha egy buszmegállóval előbb szállunk le, és sétálva tesszük meg a maradék távot, vagy lift helyett gyalog megyünk fel pár emeletet. Komolyabb munkára készülők az interneten könnyedén találhatnak edzésterveket kezdők számára is. A lényeg a rendszeresség és a következetesség.

Az egyenletes energiaellátás érdekében javasolt a naponta többszöri, kisebb adagokból álló étkezés. Bár sokan kihagyják, a reggelinek óriási hatása van a napi teljesítményünkre. Lehetőleg olyan reggelit válasszunk, melyben van lassan felszívódó szénhidrát (korpás zsemle, teljes kiőrlésű pékáruk, müzlik), így a vércukorszintünk kiegyenlítettebb lesz a délelőtt folyamán. Fogyasszunk sok gyümölcsöt és zöldségféléket, tejet és tejtermékeket, és természetesen naponta igyunk meg 1,5-2 liter folyadékot. Cukros üdítők helyett inkább igyunk csapvizet, ásványvizet, gyümölcs- vagy zöldségleveket. Változatossá tehetjük a folyadékbevitelt smoothie-k és turmixok fogyasztásával is. Ezek az italok általában friss vagy mirelit gyümölcsökkel készülnek víz vagy tej hozzá-adásával. Rendkívül frissítőek, vitaminokban és flavonoidokban gazdagok, és rosttartalmuk révén is hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez.

A fáradtságra jó hatással lehet a szaunázás is, de akár otthon is megpörgethetjük egy kicsit a vérkeringést, az úgynevezett váltózuhany segítségével. A módszer egyszerű és hatásos: kezdjük a zuhanyzást először kellemes hőmérsékletű vízzel, majd folyamatosan hűtsük a vizet, hogy a végén már hideg vízben tusoljunk. Ezt érdemes elismételni többször egy-egy zuhanyzás során.

 

Receptajánló

C-vitamin smoothie (1 adag)
Hozzávalók: 3 kivi, 1 meghámozott alma, 1 narancs húsa, 1 citrom húsa, méz
Elkészítés: A gyümölcsöket felkockázva turmixoljuk össze (ha túl sűrű az ital, adjunk hozzá egy kevés vizet), mézzel édesítsük, majd jéggel tálaljuk.

Pirosgyümölcs-turmix korianderrel (2 adag)
Hozzávalók: 2 csésze bogyós gyümölcs (lehet fagyasztott), 10 dkg eper, 2 dl meggylé, 1 kis csomó koriander, fél lime leve, 1 evőkanál méz
Elkészítés: A gyümölcsöket a mixerbe tesszük, majd felöntjük a meggylével. Korianderzölddel és mézzel ízesítjük, és simára turmixoljuk.

Répanasi
Hozzávalók: 3-4 darab sárgarépa megpucolva, hasábokra vágva; olívaolaj, só, bors, oregano
Elkészítés: A répahasábokat meghempergetjük az olívaolajban, majd tepsiben előkészített sütőpapírra fektetjük őket. Megszórjuk a hasábokat sóval, borssal és oreganóval (akár sajttal), majd 190°-on 10-12 perc alatt roppanósra sütjük őket.

Olvasson tovább: