hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hogyan őrizzük meg ételeink tápértékét?

2015. 12. 28.
Felgyorsult világunkban felgyorsultak étkezési, főzési szokásaink is. A boltok polcai roskadoznak a finomnak ígérkező, de tápanyagokban annál szegényebb félkész, kész ételektől. Ezek felhasználásával rekordidő alatt készíthetünk vacsorát, de vajon elég ez egy kiegyensúlyozott étrendhez?

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a változatos, kiegyensúlyozott étrend a legtöbb esetben biztosítja szervezetünk számára mindazokat a tápanyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat, amelyek szükségesek annak egészséges működéséhez. A vitaminok azonban érzékenyen reagálnak a fényre, hőre, a levegő oxigéntartalmára is, ezért nem mindegy, hogyan tároljuk, milyen eljárással dolgozzuk fel az élelmiszereket. Az alábbiakban Schmidt Judit, a Preventissimo.hu dietetikusa segítségével gyűjtöttünk össze néhány praktikus tanácsot.

A zöldségek, gyümölcsök leszedésüket követően folyamatosan veszítenek vitamintartalmukból, ezért részesítsük előnyben a friss alapanyagokat! Télen sem kell lemondani a friss zöldségekről, gyümölcsökről, ilyenkor van szezonja a különféle káposztáknak, céklának, birsalmának, fekete reteknek, sütőtöknek. Ahhoz, hogy minél több rosthoz jussunk a zöldségekből, gyümölcsökből, minél vékonyabban hámozzunk, vagy a héjában főzzük meg a zöldségeket! Ha a zöldségeket, gyümölcsöket gyorsan és alaposan mossuk le, kevesebb vitamint veszítenek, mintha hosszasan áztatnánk őket.

A legkíméletesebb főzési eljárás a gőzölés, amelynek során az étel nem érintkezik a folyadékkal, a felszálló gőz puhítja meg. Gőzöléssel a hőre érzékeny tápanyagok nagy része megmarad, az étel íze intenzívebb, állaga keményebb, ropogósabb lesz. Használhatunk e célra pároló berendezéseket, de megfelel egy vízzel félig megtöltött edénybe helyezett tésztaszűrő és fedő is. Ez az eljárás egyébként alkalmas a mélyfagyasztott zöldségek, gyümölcsök elkészítésére is.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!