Kereső toggle

A hosszú házasság titka

Tippek Amerika 800 legbölcsebb párjától

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Karl Pillemer a Cornell Egyetem gerontológusa évekig kutatta, mi a boldog és tartós házasság titka. Több mint 800 olyan hatvan év feletti házaspárt kérdezett meg a témában, akiknek többsége már legalább 30 éve vagy annál hosszabb ideje él boldog párkapcsolatban, beleértve olyanokat is, akik már 60-70 éve házasok.

A „veteránok” felfedtek néhány titkot arról, hogyan lehet hosszú távon is tartalmas kapcsolatot kialakítani a házasságban. Az egyik elsődleges szempont szerintük a „kapcsolat megőrzése a munkától”. A párok ugyanis gyakran „hazaviszik” a munkahelyi gondjaikat, márpedig igen nehéz úgy a családi vacsorán jó hangulatban beszélgetni, ha közben az egyik fél még mindig a főnökével való konfliktusán füstölög vagy az irodában hagyott befejezetlen munkapapírokon jár az esze. A 66 éves Francis így vallott erről: „Amikor hazamész a munkából, a napi teendőidet is hagyd az irodában!” Az idősebb párok szerint fontos egyfajta „pufferzónát” teremteni a munka és az otthon között: olyan ez, mint egy „fertőtlenítő szoba”, amelyen átmegyünk, mielőtt belépnénk egy speciális, védett területre. Ehhez pedig fontos a különféle kütyük kikapcsolása: a jó családi hangulat és odafigyelés gyilkosa lehet a menő, wifis táblagép, laptop vagy okostelefon.

A megkérdezettek szerint kulcskérdés a jó humorérzék megőrzése is, ami mindig segít oldani a stresszt. Ha kicsit megfeszül a kapcsolat, egy jó kis viccelődés csodákra képes. A 94 éves Jordan így vallott 66 éve tartó házasságáról: „Mi mindenen nevetünk. Megpróbálok mindenből viccet csinálni, a feleségem pedig jókat nevet rajta. Ha egy vita kellős közepén eszembe jut valami tréfás vonatkozás és azt bedobom, ő is nevetni kezd, és ez elcsendesíti a vihart.”

Az idősek szerint hiba, ha folyton rosszallóan szemléljük – vagy netán becsméreljük is – egymás hobbiját, kedvenc időtöltését. Egy kis kölcsönös érdeklődés sokat nyom a latban, hiszen mi a fontosabb: az, hogyan töltöd a szabadidődet, vagy az, hogyan telik a házasságod? Ha az utóbbi, akkor érdemes kipróbálni azt, ami a partnerünket érdekli. A 71 éves Molly például évtizedeken át élt „golfözvegyként”, amikor a férje a hétvégéket a pályán töltötte. A feleség végül belefáradt az emiatti szüntelen neheztelésbe és a tettek mezejére lépett: „Megtanultam golfozni! A férjemnek nagyon tetszett a dolog, mert mint kiderült, mindig arra vágyott, hogy nyugdíjas korunkban a vakációk során is golfozhasson, és így már van állandó partnere is. Ezzel örömet szerzünk egymásnak.”

Az 50 éve vagy annál is régebb óta házasok szerint aranyszabály, hogy a nézet­eltéréseket még lefekvés előtt rendezni kell. Arról számoltak be, hogy az évek során mindig úgy érezték, egyszerűen nem helyénvaló, hogy a lenyugvásra szolgáló térben a felek csalódottan, neheztelve vagy kifejezetten dühösen forrongjanak magukban. A 87 éves Debra, aki még ma is nagyon boldognak érzi a házasságát, azt tanácsolta: „A haragot még lefekvés előtt ki kell dobni a kapcsolatból. Ha nem is értünk egyet valamiben, akkor is azt mondjuk: rendben van, akkor holnap reggel visszatérünk erre a kérdésre. Addig is pihenjünk nyugodtan és majd később átbeszéljük a nézetkülönbségeket és meglátjuk, hogyan tudnánk közös megegyezésre jutni.”

És végül a veterán párok szerint fontos, hogy a házasság legyen olyan, mint egy „élethosszig tartó randevú”. A 70 éves Leigh erről így vallott: „Amikor összeháza­sodtunk, megegyeztünk abban, hogy élethosszig tartó randevúban gondolkodunk. Ez nagyszerű keretet adott a kapcsolatunknak. Mert így nem csak akkor kell jó és érdekes dolgokat kitalálnunk, ha egyszer-egyszer elmegyünk valahova.” Az idősek szerint a kapcsolatnak nagyon jót tesz, ha a korai randevúk szellemét a párok megőrzik az idők során.

Olvasson tovább:

 • Jégesőkárosultaknak segített a HISZ

  Több települést is komoly jégverés sújtott a hét elején, Magyarország legkeletibb csücskében, az ukrán–román–magyar hármashatár térségében.
 • Dr. Gary Chapman: a jól működő családban mindenki akkor érzi jól magát, ha önként tehet valamit a többi családtagért.

  Jól működik a családod?

  Dr. Gary Chapman családterapeutaként az elmúlt években egyre inkább azzal szembesült, hogy a hozzá fordulók már kész diagnózist állítanak fel családi helyzetükről, hiszen sorra jelennek meg a könyvek, tanulmányok a működési zavarokkal küzdő családokról.
 • Csodálatos állatok, varázslatos növények

  Történt egyszer, talán most tavasszal, hogy egy elkötelezett magyar vállalkozás, a Nádland, kitalálta, és mivel mindenkinek tetszett, ezért meg is valósította, majd át is adta a Füvészkertben saját fejlesztésű természetfotós játszóterét, a mYnestet, amely a játékos ismeretszerzés zse