Kereső toggle

A hosszú házasság titka

Tippek Amerika 800 legbölcsebb párjától

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Karl Pillemer a Cornell Egyetem gerontológusa évekig kutatta, mi a boldog és tartós házasság titka. Több mint 800 olyan hatvan év feletti házaspárt kérdezett meg a témában, akiknek többsége már legalább 30 éve vagy annál hosszabb ideje él boldog párkapcsolatban, beleértve olyanokat is, akik már 60-70 éve házasok.

A „veteránok” felfedtek néhány titkot arról, hogyan lehet hosszú távon is tartalmas kapcsolatot kialakítani a házasságban. Az egyik elsődleges szempont szerintük a „kapcsolat megőrzése a munkától”. A párok ugyanis gyakran „hazaviszik” a munkahelyi gondjaikat, márpedig igen nehéz úgy a családi vacsorán jó hangulatban beszélgetni, ha közben az egyik fél még mindig a főnökével való konfliktusán füstölög vagy az irodában hagyott befejezetlen munkapapírokon jár az esze. A 66 éves Francis így vallott erről: „Amikor hazamész a munkából, a napi teendőidet is hagyd az irodában!” Az idősebb párok szerint fontos egyfajta „pufferzónát” teremteni a munka és az otthon között: olyan ez, mint egy „fertőtlenítő szoba”, amelyen átmegyünk, mielőtt belépnénk egy speciális, védett területre. Ehhez pedig fontos a különféle kütyük kikapcsolása: a jó családi hangulat és odafigyelés gyilkosa lehet a menő, wifis táblagép, laptop vagy okostelefon.

A megkérdezettek szerint kulcskérdés a jó humorérzék megőrzése is, ami mindig segít oldani a stresszt. Ha kicsit megfeszül a kapcsolat, egy jó kis viccelődés csodákra képes. A 94 éves Jordan így vallott 66 éve tartó házasságáról: „Mi mindenen nevetünk. Megpróbálok mindenből viccet csinálni, a feleségem pedig jókat nevet rajta. Ha egy vita kellős közepén eszembe jut valami tréfás vonatkozás és azt bedobom, ő is nevetni kezd, és ez elcsendesíti a vihart.”

Az idősek szerint hiba, ha folyton rosszallóan szemléljük – vagy netán becsméreljük is – egymás hobbiját, kedvenc időtöltését. Egy kis kölcsönös érdeklődés sokat nyom a latban, hiszen mi a fontosabb: az, hogyan töltöd a szabadidődet, vagy az, hogyan telik a házasságod? Ha az utóbbi, akkor érdemes kipróbálni azt, ami a partnerünket érdekli. A 71 éves Molly például évtizedeken át élt „golfözvegyként”, amikor a férje a hétvégéket a pályán töltötte. A feleség végül belefáradt az emiatti szüntelen neheztelésbe és a tettek mezejére lépett: „Megtanultam golfozni! A férjemnek nagyon tetszett a dolog, mert mint kiderült, mindig arra vágyott, hogy nyugdíjas korunkban a vakációk során is golfozhasson, és így már van állandó partnere is. Ezzel örömet szerzünk egymásnak.”

Az 50 éve vagy annál is régebb óta házasok szerint aranyszabály, hogy a nézet­eltéréseket még lefekvés előtt rendezni kell. Arról számoltak be, hogy az évek során mindig úgy érezték, egyszerűen nem helyénvaló, hogy a lenyugvásra szolgáló térben a felek csalódottan, neheztelve vagy kifejezetten dühösen forrongjanak magukban. A 87 éves Debra, aki még ma is nagyon boldognak érzi a házasságát, azt tanácsolta: „A haragot még lefekvés előtt ki kell dobni a kapcsolatból. Ha nem is értünk egyet valamiben, akkor is azt mondjuk: rendben van, akkor holnap reggel visszatérünk erre a kérdésre. Addig is pihenjünk nyugodtan és majd később átbeszéljük a nézetkülönbségeket és meglátjuk, hogyan tudnánk közös megegyezésre jutni.”

És végül a veterán párok szerint fontos, hogy a házasság legyen olyan, mint egy „élethosszig tartó randevú”. A 70 éves Leigh erről így vallott: „Amikor összeháza­sodtunk, megegyeztünk abban, hogy élethosszig tartó randevúban gondolkodunk. Ez nagyszerű keretet adott a kapcsolatunknak. Mert így nem csak akkor kell jó és érdekes dolgokat kitalálnunk, ha egyszer-egyszer elmegyünk valahova.” Az idősek szerint a kapcsolatnak nagyon jót tesz, ha a korai randevúk szellemét a párok megőrzik az idők során.

Olvasson tovább:

  • Már 50 éve virágoznak!

    Debrecenbe kéne menni, de most kivételesen nem pulykakakasért, hanem a régió legnagyobb és hazánk egyik leg­nép­szerűbb, leginnovatívabb turisztikai eseményére, melyet öt évtizede rendeztek meg először, idén pedig augusztus 13. és 21. között tartják.
  • Egy állati jó hely

    Mi az a programhelyszín, amely évente több mint 1 millió embert vonz korra, nemre való tekintet nélkül? Amely másfél évszázad alatt nem unalmasabb, hanem egyre izgalmasabb lett? Ahol egyedül és családdal, jó és rossz időben is ki lehet kapcsolódni, új élményeket szerezni?
  • Multikulti és hipertolerancia

    A Star Trek a filmtörténet egyik monumentális vállalko­zása. Időben és térben is az. A fél évszázados márkanév­hez tartozó tévésorozatok, majd mozifilmek rendre vissza­tükrözték a kort, melyben készültek.