hetilap

Hetek hetilap vásárlás
D-vitaminnal a SAD ellen

2015. 11. 27.
Az őszről az emberek többségének a színes falevelek, a télről pedig a hó, a karácsony jut eszébe, mégis vannak, akik rettegve gondolnak az évnek ezen hűvös, borús évszakára. Az úgynevezett Évszakfüggő Hangulati Rendellenesség (Seasonal Affective Disorder – SAD) elszenvedői a depresszió legkülönfélébb tüneteit produkálják.

Ősszel, ahogy egyre kevesebb és gyérebb napfény éri a földet, úgy kezdenek egyre  erőteljesebben jelentkezni a SAD vagy köznapibb nevén téli depresszió tünetei. Az érintettek 80 százalékban nők, és mindnyájan hasonló tünetekről számolnak be: idegesség, kedvetlenség, reggeli habzsolás, édességek utáni vágyódás, hangulatingadozás és álmatlanság – csak hogy néhányat említsünk.

Bár a pszichiátriai szakma nem ismeri el önálló betegségként, a SAD az északi országokban rendkívül gyakori. A téli hónapokban a nap horizont fölött töltött ideje a nyolc órát sem éri el, nem csoda hát, hogy ezekben az időkben rengeteg ember legszívesebben egész nap csak az ágyat nyomná. Az érintettek tartózkodnak a társasági élettől, és nehézséget okoz számukra a munkával, családdal kapcsolatos kötelezettségek teljesítése.

Egyesek szerint a háttérben az áll, hogy a minket érő napfény csökkenésével szervezetünk képtelen megfelelő mennyiségű D-vitamint előállítani, melynek mai tudásunk alapján számos betegség, köztük a depresszió megelőzésében is szerepe van. Egy másik teória a szerotonint mint boldogságfelelős hormont, pontosabban annak hiányát teszi felelőssé. Egy harmadik feltételezés szerint pedig a melatonin, vagyis a sötét hatására termelődő, alvás-ébrenlét ciklust fenntartó hormon szintjében áll be változás.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!