Kereső toggle

70-es évek újratöltve

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Elegáns csipkék és harsány motívumok, lágy elegancia férfias részletekkel keverve: ez a kettősség jól példázza az idei téli női divattrendet, amelyet a bohém hetvenes évek modern kori átírásának, újraértelmezésének is tekinthetünk.

Nincs új a nap alatt, tartja a mondás, nincs ez másképp a divatban sem. A folytonosan ismétlődő stílusjegyek közül idén a hetvenes évek divat-trendje kapott nagyobb szerepet, megelevenítve annak részleteit, sziluettjeit, motívumait, hangulatát. Ezáltal a most világszerte népszerű retró, illetve vintage hangulat a kifutókon, az üzletekben is megjelenik. Az idei trend semmit nem bíz a véletlenre, azokat a részleteket emeli ki a korabeli hippi és elegáns irányzatokból, amelyek már akkor is népszerűek, emlékezetesek voltak. Sokan emlékeznek még a garbópulóverekre, trapéznadrágokra, nagyméretű színes mintákra vagy az apró geometrikus motívumokra. Idén ezekkel újra találkozhatunk, természetesen modernebb és kifinomultabb verzióban.

Sötét tónusok, harsány színek

A jelenlegi színtrend széles színskálából merít. Alap árnyalatnak számít a fekete és szürke, a természetes színek pedig továbbra is megtalálhatók, mint a bézs, a mustár-, okkersárga, valamint a barna árnyalatai. Idén azonban megjelennek a borús és sötét téli hónapokat megvidámító harsány, élénk színek, a sárgák, a vörösek, a pinkek, a lilák és a kékek különböző árnyalatai, amelyek kiegészítőkön, de akár az egész öltözeten is pompázhatnak. Az életteli színek mellett a visszafogott pasztell árnyalatokkal is találkozhatunk, de divat a fehér is. A textilek mintázata, motívumvilága szintén a hetvenes éveket tükrözi: geometrikus op-art művészetet idéző kötött vagy nyomott minták, neonszínű hullámvonalak, hímzett virágok, folklórelemek tarkítják a textileket, bőröket. Divat a skótkocka, a tyúklábmotívum és a tweed.

Játék a ruhabőséggel

Az idei trend a bő kelmék és a feszes ruhadarabok kontrasztjával játszik. A sziluettekre jellemző az A vonal, azaz a harangszabás, illetve a túlméretezett, zsákszerű H vonal, amelynek kontrasztját szűk szárú nadrággal vagy harisnyával hangsúlyozzák. A trapéznadrágok, szoknyanadrágok és harangszoknyák bőségét szűk felsőkkel vagy a ruharedőket összefogó széles övvel emelik ki.

Hippiminták, férfias szabás

Színes hippidivat elevenedik meg szemeink előtt az idei télen, népies motívumokkal, patchwork felületekkel, fodrozott, illetve puffos ruhaujjakkal, bővülő szoknyákkal, poncsókkal és a már említett bő szárú nadrágokkal. A szoknyák hossza változatos, divat a maxi-, de a midiszoknya is. A harangszoknya mellett találkozhatunk rakott, és pliszírozott variációkkal, de a ceruzaszoknya sem ment még ki a divatból. A férfiöltözékek, stílusjegyek is fellelhetőek az idei trendben. A férfidivatra jellemző színek, mintázatok jelennek meg a női szabászatban, de nőies kelméket is ötvöznek férfias sziluettel.

Az idei trend fő irányvonala egyértelműen a hetvenes évek, azonban a hatvanas évek szigorú vonalvezetéséből és a nyolcvanas évek merészebb stílusaiból is csipegetnek a tervezők. A 19. századi viktoriánus kor egyes elemeit is felfedezhetjük: a magasított, zárt nyakak, a bő, puffos ujjak, a csipkék és bársonyok elterjedése a trend nőiesebb oldalát képviselik.

Bőr és szőrme

Az idei divat egyik kiemelt alapanyaga a bőr és a velúr, amelyekből nemcsak kiegészítők, hanem kabátok, dzsekik, valamint nadrágok, szoknyák, ruhák is készülnek. A valódi vagy mesterséges bőrök általában természetes színekben jelennek meg, de találkozhatunk élénkebb árnyalatokkal, kékekkel, vörösekkel, lilákkal is. Népszerű a rojtos díszítés, amely mozgalmassá, lendületessé teszi a kiegészítők, táskák, cipők, csizmák, ruhák felületét. A szőrme újra kedvelt darab lesz télen, amelyet stólaként is használhatunk, de idén szőrmebundát is hordhatunk, valódi, illetve mesterséges változatban is, sőt szőrméből készült táskával is feldobhatjuk öltözékünket.

Bársony és csipke

Az elegáns női ruhatár karakterét meghatározó kelmék a lágyan redőző, mély tónusú, fényes bársonyok, a vibráló, barokkos brokátok és az áttetsző, pazar csipkék. Az alkalmi ruhatár szabásvonala a hétköznapi lazasághoz képest szigorodik, a derék hangsúlyosabb, a díszítettség dominánsabb. Hímzések, strasszok, flitterek emelik ki a

ruhák alkalmi jellegét, háromdimenziós rátétek, applikációk élénkítik a ruhák merevebb szabását.

Öltözékünket kiegészítőkkel tehetjük még tökéletesebbé. Egy kalappal vagy egy nemesebb anyagból készült, strasszokkal vagy gyöngyökkel díszített sapkákkal elegánsabb hatást érhetünk el, míg a hétköznapokban kötött, pomponos sapkákat, illetve szőrmekucsmákat hordhatunk. Divat a bőr és velúr bokacsizma, térdcsizma, a hegyes orrú, tűsarkú cipő. A szűkebb nadrágokhoz, markánsabb, férfias szabásvonalhoz azonban az oxford cipő illik. A táskákról se feledkezzünk meg: a kisméretű, strasszos vagy intarziás ridikülökről, illetve a nagyméretű színes válltáskákról, borítéktáskákról és a mini kofferekről.

Olvasson tovább: