hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szülőfüggő fiatalok
Hogyan szeressük felnőtt gyermekeinket?

2015. 11. 25.
Mostanában sokat hallani a különböző generációk közötti különbségekről, melyek a világ változásaiból, a techno­lógiai fejlődésből és a hétköznapi élet átalakulásából erednek. A sikeres és jól ismert szerzőpáros – akik tollából már több, a családi élet nehézségeivel foglal­-kozó mű is származik – most éppen a szülők és felnőtt gyerekeik között megjelenő efféle konfliktushelyzetek megoldásához kíván segítséget nyújtani. Gary Chapman lelkészként és házassági tanácsadóként, Ross Campbell pedig pszichiáterként sok hasznos tapasztalattal rendelkezik a családsegítés területén, melyeket legújabb, Szülőfüggő fiatalok című könyvükben osztanak meg.

A nemrég megjelent kötetben feltárják azokat az érzelmi és anyagi nehézségeket, melyeket a sokáig otthon lakó vagy újra hazaköltöző gyermekek okoznak. Foglalkoznak a fiatalok önállósulásának útjában álló akadályokkal, illetve a leggyakoribb konfliktusforrásokkal és ezek kezelési módjaival. Nagyon tanulságos és gyakorlatias megoldási javaslatok, valamint igaz történetek is színesítik a művet. Ezenkívül az unokákkal való jó kapcsolat kialakításában és a fiatalok házasságának támogatásában is igyekeznek segítséget nyújtani, továbbá kiemelik a morális, anyagi és spirituális örökség fontosságát.

A szerzők szerint a fő problémát jelenleg az okozza, hogy az úgynevezett Y generációnak, akik 1980 és 1995 között születtek, teljesen más körülmények között kellett felnőtté válnia és kilépnie a „nagybetűs” életbe, mint annak idején szüleiknek. A társadalom részéről az elvárások viszont ugyanazok maradtak, mivel az idősebbekben még nem tudatosult, hogy az a világ, melybe ők lelkesen, magabiztosan, kihívásokra várva indultak el, már elmúlt. Helyette a mai huszonéveseknek egy kaotikus, kiszámíthatatlan, kevés támogatást nyújtó, közös értékrend nélküli környezetben kell megállniuk a helyüket, ahol mindennap új kihívásokkal szembesülnek, melyek megoldására nehéz jó példát találni, mivel azok szüleik idejében még nem is léteztek. A házasodási kedv visszaesése például nagyrészt annak tudható be, hogy a fiatalok jelentős része csonka családban nőtt fel, hiszen a fent említett nehézségek már szüleik életére is komoly hatással voltak.

További fontos szempont a munkaerőpiac átalakulása és a fogyasztói társadalom megerősödése. Manapság kevesen mondhatják el magukról, hogy hosszú távon biztosítva van a munkahelyük, ami miatt sokkal nehezebb előre tervezni és önálló egzisztenciát teremteni. Emiatt sok fiatal még akkor is a szüleire támaszkodik, amikor a társadalmi elvárások alapján már illene „felnőnie”, mivel az előző nemzedékek általában már 18-20 évesen a saját lábukra álltak. Jelenleg ez a felsőfokú tanulmányok elterjedése, a pályakezdés nehézségei miatt kitolódhat a harmincas évekig, mivel a fiatalok jelentős része hazaköltözik, miután lediplomázott.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!