Kereső toggle

Kitartás és becsületesség a sikeres blog titka

Interjú a Színes Ötletek blog szerzőjével, Vincze Eszterrel

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Diafilmekből lámpabura, régi pólókból szőnyeg, óriás buborékfújó, mókás kültéri dekorációk – hogy csak pár szuper ötletet említsünk. Vincze Eszter 2010 óta írja és gondozza blogját, mely napjainkra több mint 271 ezer (!) követőt számlál, és amelyben jól követhető csináld magad ötletek arzenáljához juthatunk hozzá. Mindezt pompás felületen, egy igazán aktív, jó hangulatú közösség tagjaként. A kreablogger nem véletlenül érdemelte ki a Legjobb tudásmegosztó blog díjat, de vajon mi a sikerének titka?

Rögtön megragadott a blogod kinézete: ízléses, igényes, letisztult, átlátható. Tudatosan figyelsz erre? Tükrözi a személyiségedet a választott sablon és stílus?

– Igen, magam tervezem és készítem a különféle felületeket. A tervezésnél a saját ízlésvilágomat, illetve ötleteimet valósítom meg. A rendezettség, áttekinthetőség pedig alapvető igényem, magam is ezt várom el egy weboldaltól. Pláne, hogy itt a blogon ezernyi dolog kap helyet, fontos, hogy az olvasók könnyen megtalálják, amit keresnek. A blog alapkoncepcióját egy akkori nagyon kedves kollégám adta, az ő és a családom biztatása nélkül biztosan nem mertem volna hozzáfogni. Az arculat, a hangvétel, a témaválasztások hosszú évek tapasztalatai alapján formálódtak a mára ismert jellegűre.

Mesélj kicsit még a kezdetekről: mikor, hogyan kezdtél blogolni?

– A blog írásába 2010-ben, nem sokkal a gyermekem születése után vágtam bele. A vonzalmam a kreativitás, az alkotni vágyás, a kézműves tevékenység felé már gyermekkoromtól kezdve végigkísérte az életemet. A lányom születése után nyilvánvalóvá vált, hogy az addigi munkáimat abban a formában nem fogom folytatni – egy kreatív könyvsorozat szerkesztőjeként, illetve szaklektoraként dolgoztam –, és a munkáltatómmal közösen fogalmaztuk meg a blog gondolatát. Bár sokféle kézművességgel kapcsolatos területen kipróbáltam magam korábban, az online felület és közeg egészen új, hatalmas kihívással állított szembe. Teljesen szabad kezet kaptam, ez pedig egyfelől óriási teret adott, másfelől viszont mindent a nulláról kezdve, kicsit elveszve, magamnak kellett megtapasztalnom, megtanulnom.

Honnan ez a kreatív szenvedély?

– Gyermekkoromtól kezdve mocorgott bennem az alkotásvágy, de emellett legalább olyan fontos az is, hogy kellően kitartó és elhivatott legyen az ember. Hogy merje kergetni az álmait, merje megvalósítani azt, amiben igazán kiteljesítheti önmagát. Kreatív, kézműves területen dolgoztam mindig is, jó tíz évnyi tapasztalattal a hátam mögött, tehát adott volt ez az ismeret, a jártasság, a szenvedély bennem.

Az olvasótáborod rendkívül gyorsan gyarapodott, hisz már 271 ezer feletti a követőid száma. Mit gondolsz, mi állhat ennek a hátterében?

– Jó időben startoltam. Akkoriban a Facebookon keresztül jól megtervezett stratégiával elég gyorsan sok követőt lehetett toborozni. De ennek nélkülözhetetlen alapja volt, hogy érdekes, tényleges tartalmakkal hívjam fel magamra a figyelmet. Sosem használtam például különféle lájkvadász stratégiákat, mindig a tényleges tartalomra és az állandó jelenlétre helyezem a hangsúlyt. Nálam nem kapnak az olvasók „oszd meg és lájkolj” típusú, sokszor tolakodó kattintásnövelő megosztásokat. Folyamatosan képben voltam/vagyok az aktuális trendekkel, a változó Facebook-szabályzatokkal, és ezekhez maximálisan alkalmazkodva építem az oldalt. Akkor is, ha így lassabban megy. Ténylegesen jelen vagyok, ha tanácsot kérnek, személyesen válaszolok, a saját tapasztalataimat, akár ügyetlenkedéseimet is szívesen megosztom az olvasóimmal, és örömmel veszem a tanácsaikat is. Ez biztosan sokkal személyesebbé teszi az egész hírfolyamot.

Mi a célod a bloggal?

– Szeretnék minél többféle kézműves tevékenységet bemutatni az olvasóimnak, érthető, inspiráló, gondolatébresztő és jól hasznosítható formában. A környezetvédelem, az újrahasznosítás az egyik legfontosabb témaköröm, emellett sokféle hagyományos, népi, illetve feledésbe merülő technikát is bemutatok. De ugyanígy érdekelnek a legújabb hobbitevékenységek is, így tulajdonképpen mindennek helye van a blogomon.

Miként valósítható meg például az újrahasznosítás, amikor egyrészt fogyasztói társadalomban élünk, másrészt az a tudat él sokakban, hogy a drágább termék egyben nagyobb presztízst is jelent?

– Pont azért, mert fogyasztói társadalomban élünk, nagyon fontos, sőt, az a minimum, hogy a magunk eszközeivel mutassunk irányt, alternatívát, szemléletet. Az ötletek nagy része persze eltörpül akár az egy háztartásban felhalmozódó újrahasznosítható hulladékok halmazában, de tudatosan olyan ötleteket, technikákat ismertetek meg a közönségemmel, amelyekkel kézzel fogható, tényleges és esztétikus küllemű használati vagy dísztárgyakat hozhatnak létre. A fából vaskarikát típusú ötletek értelmetlenek. Emellett igyekszem felhívni a figyelmet a szelektív hulladékgyűjtés és a tudatos vásárlás fontosságára. A „drágább termék nagyobb presztízs” egy kicsit már más fejezet, de azt gondolom, logikus érveléssel lehet eredményeket elérni.

Feltételezem, hogy nap mint nap rengeteg érdekes, posztolásra váró anyagot találsz. Mi alapján szelektálsz köztük?

– Az évek alatt erre ráállt a szemem. Van olyan, amiről pillanatok alatt eldöntöm, hogy ez garantáltan nagyon népszerű lesz. A technikákat, amikről írok, vagy magam is legalább egyszer kipróbáltam, vagy több helyen utána olvasok, felkészülök belőle, hiszen így maradhatok csak hiteles. Ha számomra is ismeretlen területet hozok be a blogra, akkor sok esetben egyszerűen megkérdezem az olvasóimat a tapasztalatokról. Van olyan is, amit valószínűleg soha az életben nem fogok kipróbálni, viszont sok olvasómat érdekelheti, ilyen esetben pedig kikérem hozzáértő kollégák tanácsát. És olyan is van, amiről kellő tapasztalat híján inkább nem írok, még akkor sem, ha első látásra nagyon érdekesnek tűnik az anyag. Megvannak a kedvenc témáim, a kedvenc bloggereim nekem is. A Pinterest adta lehetőségeket például nagyon kihasználom.

Voltak-e megtorpanások, esetleg kudarcélményeid az évek során?

– Hogyne. Rengetegszer. Néha kifogy az ihlet nálam is, ahogyan mindenki másnál. Kezdetekkor görcsös, félénk voltam, fogalmam sem volt, hogyan kell „jól” csinálni, nem találtam a hangom. Évekig figyeltem, tanultam kitartással, hogy megtaláljam az utam. Megtanultam átülni az olvasói oldalról az íróira, ennek felismerése és elsajátítása volt a legnagyobb kihívás.

Ha két szóban kellene összefoglalni a sikeres blogolás kulcsát, akkor mi lenne az?

– A kitartás és a becsületesség.

A blog nagyon népszerű, de meg tudsz élni belőle?

– Az hogy meg tudok-e élni belőle, a mai gazdasági helyzetben nagyon relatív. Tíz éve a mai fizetésemnek a többszöröséből éltem, ha ahhoz viszonyítom, akkor minimum el kéne keserednem. Ha viszont azt nézem, hogy olyasmivel foglalkozom, ami kiteljesíti az életemet, hogy – a saját felfogásom szerint – jó célokat szolgál a munkám, akkor mindenképpen elégedett lehetek.

A kézműves tevékenységgel nagyon sok mindent megmutathatunk önmagunkból, ráadásul fantasztikus terápia is a léleknek: kikapcsolódás, alkotni vágyás, kizökkenés a mókuskerékből! Minden tiszteletem azoké, akik elindulnak ezen az úton. Akár hobbi-, akár komoly alkotói szinten. A feladatom, hogy megmutassam a sokféle lehetőséget, inspiráljak és tanácsaimmal, tapasztalataimmal bátorítsak mindenkit.

Mi mindent tanultál, tapasztaltál még az írás által?

– Türelmet – na jó, most néhány barátom minimum felszisszen –, kitartást, alázatot, tiszteletet és hitet. Türelmet, mert idő kell az eredményekhez; kitartást, mert hosszú folyamat mindent megtapasztalni és megtalálni az utat; mindenkori alázatot a munkához és a munkatársakhoz, mert másképp nem érdemes; és a legnagyobb tiszteletet az olvasóim irányába. Hinni magunkban a legnehezebb talán, de ugyanakkor mégis ez a legfontosabb lecke.

Mindeközben több elismerést is kaptál már. Valószínűleg a legnagyobb jutalom, amit kreatív blogger csak kívánhat, hogy neked ítélték oda a Legjobb tudásmegosztó blog díját a Goldenblog versenyen 2013-ban.

– Alapvetően nem szeretem a versenyeket, az összehasonlítást. Hiszen mindenkinek megvan az erőssége, mindenki másért jó valamiben, és közben mindenki más egyéniség. Ez a díj ugyanakkor meghatározó volt a számomra, mert egy komoly szakmai zsűri ítélte nekem, és hatalmas megtiszteltetés a mai napig.

És milyen visszajelzéseket kapsz az olvasótáborodból?

– Sok pozitív visszajelzést kapok, ami hihetetlen erővel ruház fel. Ugyanakkor a negatív észrevételekre ugyanolyan szükségem van, mert ezekből tanulok, ezekből fejlődhetek tovább.

A veled egy időben induló és szintén népszerűnek számító blogok többsége rövid életűnek bizonyult. Honnan meríted az energiát és az ihletet ahhoz, hogy rendszeresen remek ötletekkel kényeztesd az olvasóidat?

– Tényleg sok biztatást kapok, ami a legkeservesebb mélyponton is átlendít. Ha főállásban nem ezzel foglalkoznék, akkor a szabadidőmet tölteném ötletek felkutatásával, kipróbálásával, így nincs szükségem különösebb ihletre a munkához – ám kitartásra, felkészültségre annál inkább, hogy valóban színvonalas maradjon a blog. Sok időt töltök a szabadban, a kertben, a természetben. Fontos, hogy néha kizökkenjek, felálljak a monitor elől, a szabadban pedig mindig feltöltődöm. Itt az ősz, a kedvenc évszakom, a hatalmas séták ideje, alig várom, hogy gyönyörködhessek az elmúló természet színpompás világában, közben pedig mindenféle kincseket gyűjthessünk az erdőben a kislányommal.

Olvasson tovább: